Szakképzési reform Abszurdisztánban

Ezúttal azokkal mossa fel a kormány a padlót, akik szakképzésben dolgozó pedagógusként Pedagógus II. fokozatra irányuló, illetve mesterpedagógusi minősítésben vesznek részt. Avagy mire megy a tanári életpályamodellel az, akit a rendszer egyik napról a másikra megszűnik tanárként kezelni.

Jól kiszúrtak egy csomó tanárral. Megint. Most épp azokkal, akik a szakképzésben dolgozva vágtak bele egy minősítési eljárásba.

A Mesterpedagógus fokozat anyagilag a legmagasabb szint, amit egy tanár elérhet, efelett már csak a Kutatótanár fokozat van. Ez utóbbit viszont csak nagyon korlátozott számban engedi elérni a rendszer. A szakértő vagy szaktanácsadó feladatot ellátó, Mesterpedagógus besorolású kollégának munkaidő-kedvezmény és szabadnap is jár, amelyen szakértői vagy szaktanácsadói feladat ellátására rendelhetik ki. Ennek fejében közel 100.000 forinttal magasabb fizetést kap, ami most, hogy soha nem látott mértékben zsigerelik ki a tanárokat, különösen felértékelődik.

A magasabb fizetésért és az órakedvezményért azonban meg kell dolgozni, és mélyen a zsebébe is kell nyúlni annak, aki mesterpedagógus akar lenni. A minősítési eljáráshoz szükséges pályázat elkészítése komoly, hónapokon át tartó munka, az eljárási díj pedig 71.050 forint, ami egy kb. 20 éve dolgozó tanár havi nettó bérének több mint negyede. A sikeres eljárás végén azonban a szakértői vagy szaktanácsadói munkát vállaló mesterpedagógusnak a heti kötelező óraszáma nem lehet több 18-nál, ami egy (egyébként jogszabályellenesen) 26 órára feltöltött nevelőtestületben szinte a luxus netovábbja.

[promo title=”strucc;egyedul”]

A szakképzésben dolgozó pedagógusok között is voltak olyanok, akik belevágtak a mesterpedagógusi pályázatba, és még többen voltak azok, akik a Pedagógus II. fokozat elérésére irányuló minősítési eljárásra jelentkeztek.

Aztán jött a szakképzési reformnak csúfolt ámokfutás, ami egy csillivillire szerkesztett, Szakképzés 4.0-nak nevezett stratégia mögé bújva módszeresen alázza meg mindazokat, akik eddig is erejükön felül működtették a magyarországi szakképzést. A szakképző intézményekben dolgozó tanárok visszaminősítéséről bővebben is írtunk korábban:

Azzal, hogy a szakképző intézményekben dolgozó pedagógusok megszűnnek tanárok lenni, helyette oktatóknak hívjuk őket (jóllehet pontosan ugyanazt a munkát végzik, mint eddig: tanítanak), kikerülnek a pedagógusi előmeneteli rendszer hatálya alól is, így a bértábla sem érvényes rájuk. 

Vagyis amellett, hogy elveszítik a számos előnnyel járó közalkalmazotti státuszt, a minősítési eljárásokra fordított rengeteg munkaóra és rengeteg pénz is hiábavalónak bizonyul.

Ráadásul a már megkezdett minősítési eljárások érintettjeinek egyik napról a másikra kellett (volna) nyilatkozniuk november 25-ig, hogy folytatni kívánják-e az eljárást. Néhányan kaptak erről értesítést, de volt, akit még ennyire sem méltattak az oktatásért felelős vezetők. Ahogyan a Ped. II. minősítési eljárás alatt lévőket sem, pedig a fentiek rájuk is vonatkoznak. Mindez egy olyan törvény alapján, amit még ki sem hirdettek.

Persze ne legyünk rosszhiszeműek: megtörténhet, hogy a szakképzésbe ömleni fog a pénz, és az abban tanító immár oktatók sokkal jobban fognak keresni, mintha a pedagógus életpályamodell égisze alatt dolgoznának. De ennek a fedezete sehol sem látszik, és függetlenül a jövőtől ez az eljárás abszolút átgondolatlan, és végtelenül inkorrekt, nem beszélve arról, hogy a jogszabályban bármiféle előmenetelnek nyoma sincs.

És persze, senkit nem zárnak ki abból a lehetőségből – így a szakképzésben dolgozó majdani „oktatókat” sem –, hogy részt vegyenek a pedagógus-minősítési eljárásban. A Mesterpedagógus fokozatra irányuló pályázatra jelentkező, szakképzésben dolgozó kollégákat arról is biztosították, hogy számítanak szakértői vagy szaktanácsadói munkájukra, mi több, erre be is fogják osztani őket,

csak éppen ők nem kapnak se béremelést, se órakedvezményt, se szabadnapot.

A PDSZ eddig is felemelte szavát a szakképzés jelen formájában zajló átalakítása ellen, és ezt az arculcsapást sem hagyja szó nélkül. A szakemberek már dolgoznak a lehetséges jogi lépéseken, és ha kell, az alkotmánybírósághoz fordulnak.

[promo title=Promo2]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak:

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »