Ki fizeti a kísérőtanárt? Akár félmillió forint is járhat egy külföldi nyelvtanfolyamért

Mint az köztudott, a kormány a 2020/21-es tanévtől indítja el a programot, melynek keretében évente 140.000 kilencedikes és tizenegyedikes diák mehetne két hétre külföldre nyelvet tanulni. Minderre évente 90 milliárd forintot szán a kormány, melyre egyénileg, csoportosan, illetve iskolai szinten lehet majd pályázni. Az állam zsebpénzt is ad a diákoknak, összesen 2000 eurót szán minden érintett tanulóra. Mindez remekül hangzik, már csak az a kérdés, ki, miből, milyen formában fogja kifizetni a kísérő tanárok túlóráit.

Az alábbiakban nem térünk ki rá, mennyiféleképpen lehetne hatékonyabban elkölteni ezt a rengeteg pénzt arra, hogy a magyar diákok kétségkívül gyenge nyelvtudását feljavítsák. Sokan, sok helyütt fogalmazták már meg szakmai aggályaikat a programmal kapcsolatban, szokás szerint teljesen hiába. Minket kizárólag az érdekel, mivel jár mindez a pedagógustársadalomra nézve. Az utóbbi idők tapasztalataiból kiindulva ugyanis nagy az esélye annak, hogy míg a nyelviskolák jól járnak, a kísérőtanárként érintett pedagógusok nem annyira: megpróbálják majd velük ingyen vagy nyomott áron elvégeztetni ezt a munkát is, az iskolai táborokhoz, osztálykirándulásokhoz, erdei iskolákhoz hasonlóan.

[promo title=”Egyedul;strucc”]

Aggályainkkal megkerestük a PDSZ jogászát, Dr. Nyitrai Károlyt, aki elkészítette az üggyel kapcsolatos hivatalos jogi állásfoglalását, a teljes dokumentum PDF-ben letölthető innen:

A teljes szövegben megtalálható az összes vonatkozó jogszabály, a továbbiakban ezek részletezése nélkül igyekszünk összefoglalni, mit jelent mindez a pedagógusokra nézve.

Ha elsősorban a konkrét összegek érdekelnek, görgess bátran a cikk végén lévő táblázatokhoz!

Az egyértelműen látszik, hogy ismét azok a kollégák járnak a legrosszabbul, akik a szakképzésben tanítanak, hiszen ők a jövő évtől nem számítanak pedagógus mukakörben dolgozó munkavállalónak, ily módon számukra a kísérés teljes munkaidő-beosztás formájában intézményen kívüli feladat keretében simán elrendelhető, nem számít rendkívüli munkavégzésnek. Az ellátott feladatok nagy része (a diákok étkeztetése, programokra kísérése) nem mérhető időtartamú munkavégzésnek minősül, és 50%-os átalánydíj jár érte, csak az éjszakai órák (22-06 óráig) számítanak ügyeletnek, amikor várhatóan nem, csak rendkívüli esetben történik munkavégzés, erre az időszakra 40%-os átalánydíj jár.

Mennyi is az annyi?

A közalkalmazotti státuszban dolgozó tanárok számára a külföldi nyelvtanfolyamra utazó diákok kísérése rendes munkaidő keretében nem ellátható feladat, a program kezdő időpontjától annak végéig, vagyis az elutazástól a megérkezésig rendkívüli munkavégzésnek, illetve ügyeletnek minősül, és meghatározott összegű átalánydíj jár érte. Feltéve, hogy a tanfolyam szerepel az intézmény Pedagógiai Programjában.

Lássuk, hogyan alakulnak a munkaórák egy kéthetes út során, mely hétfő reggel 8-tól a következő péntek este 10-ig tart:

  • munkanapok 6-22 óráig: nem mérhető időtartamú munkavégzéssel járó ügyelet – ez 14 óra + (9×16 óra), vagyis összesen 158 óra; erre az időszakra az óradíj 60%-a fizetendő .
  • szombat, vasárnap 6-22 óra: pihenőnapi nem mérhető időtartamú munkavégzéssel együtt járó ügyelet – ez 2×16 óra, összesen 32 óra; ha ezek helyett a szabadnapok helyett a pedagógus kap másikat, ezekre az időszakokra az óradíj 100%-a, ha nem, akkor 150%-a jár.
  • munkanapok 22-6 óráig: mérhető időtartamú munkavégzéssel járó ügyelet – ez összesen 72 óra; erre az időszakra az óradíj 20%-a jár, ha nem történik munkavégzés; ha igen, akkor az óradíj 50%-a jár.
  • szombat, vasárnap 22-6 óráig: pihenőnapi mérhető időtartamú munkavégzéssel járó ügyelet – ez összesen 16 óra; ha ebben az időszakban nem történik munkavégzés, akkor az óradíj 30%-a, ha igen, akkor 60%-a jár.

[frame]

Az óradíjat a 326/2013. (VIII. 30. ) Korm. rendelet  33. § (8) bek. alapján úgy kell kiszámítani, hogy az illetményt el kell osztani a pedagógus munkakörére előírt neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó határa és a 4,33-as osztószám szorzatával. Ez egy 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező, Ped.I./2 fizetési besorolásban lévő tanár esetében: 243.600/(22×4,33)=2.557 Ft, egy 9-11 év szakmai tapasztalattal rendelkező, Ped.II./4-es besorolású tanár esetében 304.500/(22×4,33)=3.197 Ft.

[/frame]

Az alábbi táblázatban foglaljuk össze azt a próbaszámítást, amelyet szintén Dr. Nyitrai Károly készített el. Azt vettük alapul, hogy a külföldi nyelvtanfolyam szerepel az adott intézmény Pedagógiai Programjában, és a készenléti idők alatt nem történik semmilyen rendkívüli esemény, vagyis nem történik munkavégzés.

fizetési besorolásPedagógus I./2.Pedagógus II./4.
havi bruttó alapbér243.600 Ft304.500 Ft
munkanapi nem mérhető időtartamú munkavégzésért járó átalánydíj242.404 Ft303.076 Ft
pihenőnapi nem mérhető munkavégzésért járó átalánydíj122.736 Ft153.456 Ft
munkanapi készenlétért járó átalánydíj36.821 Ft46.037 Ft
pihenőnapi készenlétért járó átalánydíj12.274 Ft15.346 Ft
összesen414.235 Ft517.915 Ft

Amennyiben a kéthetes nyelvtanfolyam nem szerepel a pedagógiai programban, akkor erre az időszakra az Mt. rendkívüli munkavégzésre, illetve ügyeletre vonatkozó rendelkezései alapján az alábbi összegek járnak, természetesen a havi alapbéren felül (feltételezve, hogy az ügyeleti idők alatt nem történik munkavégzés):

fizetési besorolásPedagógus I./2.Pedagógus II./4.
munkanapi rendes munkaidőt (8-16 óráig) meghaladó rendkívüli munkavégzésért járó bér168.000 Ft210.000 Ft
pihenőnapi rendes munkaidőt (8-16 óráig) meghaladó rendkívüli munkavégzésért járó bér44.800 Ft56.000 Ft
ügyeleti díj (22-6 óráig)49.280 Ft61.600 Ft
összesen262.080Ft327.600 Ft

Ha mindezt sikerült megemészteni, akkor következzék még egy fontos információ: a munka törvénykönyve többféle korlátozást is tartalmaz a túlórákra vonatkozóan, melyek mind az állami, mind az egyházi vagy magánintézményekben, mind a szakképzésben dolgozó kollégákra érvényesek. Ezek közül most csak egyet emelünk ki (az állásfoglalás teljes szövegében mindegyik elolvasható): az elrendelt ügyelet a napi 24, havi 168 órát nem haladhatja meg. Mit jelent mindez? Azt, hogy

a külföldi nyelvtanfolyamok tanári felügyelete közalkalmazotti jogviszony, illetve munkaviszony alapján egész egyszerűen nem megvalósítható.

Az egyetlen kézenfekvő megoldás tehát a megbízási szerződés, melyben a bérezés szabad alku tárgya, éppen ezért fontos tisztában lennie minden pedagógusnak azzal, hogy nagyságrendileg mekkora munkabér várható el egy ilyen feladatért.

Ne hagyd, hogy átverjenek! Ne írj alá olyan papírt, ami szerint önként végzed el a kísérőtanári feladatokat, és ne hagyd, hogy a jogosan járó pénz töredékével szúrják ki a szemed!

[promo title=Promo2]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak:

Hasonló cikkek