Ezért sem kapsz pénzt, pedig járna: munkaidő-beosztás vs. órarend

A törvények pontosan meghatározzák, milyen szabályok alapján kellene megszervezni a pedagógusok munkavégzését.  A magyar közoktatás legtöbb intézményében azonban ezeket a törvényeket nem tartják be. Ugyanis:

  • az órarend nem teljes munkaidő-beosztás
  • a H-s óra valójában rendelkezésre állás, vagyis ügyeleti díj járna érte
  • az eseti helyettesítésért pedig helyettesítési díj jár.

A magyar pedadógustársadalmat sújtó rendszerszintű törvénytelenségekről írtunk már egy hosszabb anyagot. Ha még nem olvastad, érdemes pótolni, ugyanis minden olyan törvényi hivatkozást megtalálsz benne, ami alapján valószínűleg neked is jó sok pénz járna:

A mindennapos törvénysértést leginkább az teszi lehetővé, hogy a tanároknak nincs a jogszabályoknak megfelelő teljes munkaidő-beosztása. Ennek ugyanis a kötött munkaidő egészéről kellene rendelkeznie, pontosan meghatározva, hogy mivel kell foglalkoznia a pedagógusnak abban a heti 32 órában, amiről a munkáltatója rendelkezik.

Órarend, nem táncrend

Ezzel szemben a tanárok órarend alapján dolgoznak, melyben intézményvezetőjük meghatározza, mikor, hol kell megtartaniuk azt a heti 22-26 órát, melyet kötelező tanórai és egyéb foglalkozásokkal (szakkörökkel, korrepetálásokkal) tölteniük. A fennmaradó heti 6-10 óráról az órarend nem rendelkezik, vagyis a munkáltató nem tájékoztatja a munkavállalóit, milyen feladatokat kell elvégeznie ezekben az időszakokban.

[promo title=”strucc;egyedul”]

Az órarendekben sok helyütt használt H betű, ami az esetleges helyettesítéseket jelzi, nem számít munkaidő-beosztásnak, hiszen csak azt határozza meg, mi a tanár feladata, ha helyettesítendő óra keletkezik (be kell mennie, és meg kell tartania), de azt már nem, milyen teendői vannak, ha nem kell helyettesíteni senkit. Így viszont ezek az órák nem képezik a munkaidő részét, ellenben teljességgel megfelelnek a rendelkezésre állás törvényi meghatározásának, vagyis ügyeleti díjat, illetve helyettesítési díjat kellene értük fizetni.

Törvénytelen, és rossz neked

De ha ez így van, miért nem készít a munkáltató teljes munkaidő-beosztást? Miért nem határozza meg pontosan, mikor tanítson a pedagógus, mikor javítson dolgozatokat, készüljön fel az óráira, konzultáljon a diákjaival vagy azok szüleivel stb.?

Azért, mert akkor

egyértelművé válna, hogy a pedagógusok többsége valójában sokkal többet dolgozik bent az iskolában heti 32 óránál, és túlórák ezreit kellene nekik kifizetni.

Ez a mindennapos gyakorlat, a mai magyar közoktatás az intézményesített ingyenmunkán alapszik.

Ezt szoktad meg? Attól még törvénytelen!

Azt gondolod, mindig is így volt? Nem, nem volt mindig így!

Eleget dolgoztál ingyen, szerezd vissza, ami jár!

Ezek a cikkek is érdekelni fognak:

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »