EMMI-káosz: a minisztérium önmagát cáfolná, de belezavarodik, ezért inkább vádaskodik

A PDSZ sajtóközleményére furcsa válasz született az Emberi Erőforrások Minisztériumánál: az MTI-n keresztül kiadott, minden létező kormányzatközeli sajtótermékben megjelent nyilatkozat szerint mintha soha nem is lett volna szó új NAT-ról. Az EMMI közleménye annyira abszurdra sikeredett, hogy arra a PDSZ az alábbiakban külön válaszolt.

A PDSZ-t meglepte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szándékosan pontatlan és propagandacélú vádaskodásokkal teli vasárnapi (1019.12.22) nyilatkozata.

Politikai támadások vádja.

A PDSZ mindenekelőtt visszautasítja a minisztérium állítását, miszerint „politikai támadást” indított volna, avagy hogy „elnöke” „az ellenzék által előretolt” lenne.  Ezzel kapcsolatban két fontos tényre kívánjuk felhívni a figyelmet:

  • az ilyen légből kapott és szélsőséges vádaskodások (és gondolunk itt a kormányzati kommunikációban terjedő „sorosozásra” is) nagymértékben hozzájárulnak a pedagógusok lejáratásához, s így az egyre gyakoribbá váló erőszakos cselekményekhez – amelyeknek kezelésével kapcsolatban egyébként az EMMI szintén leszerepelt. Javasoljuk, hogy mielőbb hagyják abba a gyűlöletkeltést és helyette adjanak érdemi válaszokat!
  • a Fideszt sem 1995-ben – amikor a megszorítások ellen tüntettünk és sztrájkoltunk(!) –, sem a 2002 és 2010 közötti időszak számos tüntetése nem késztette arra, hogy politikai szándékot tulajdonítson érdekvédelmi munkánknak. Ahogy akkor sem sorosozott tőlük senki, amikor 2007-ben a szocialista oktatási miniszter távozását követelve tüntettünk háromezren az (akkor még létező) Oktatási Minisztérium előtt. Felhívjuk tehát az EMMI, a kormány és a Fidesz figyelmét, hogy ez a PDSZ ugyanaz a PDSZ. A PDSZ nem változott, azaz nem a PDSZ változott. Mi a pedagógusok érdekeit képviseljük továbbra is.

[promo title=”strucc;egyedul”]

Új NAT” vagy „valami lesz a NAT-tal”?

Mit állít a minisztérium közleménye?

„Most éppen azon keseregnek, hogy szerintük nem fog változni a NAT.” „A valóság azonban az, [… hogy]  jelentősek, a lényeget érintőek a NAT változásai.” „A NAT átalakítását széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés előzte meg”.

Azaz a minisztérium – gyerekes módon – most úgy tesz, mintha mindvégig a régi NAT változtatásairól beszéltek volna. Csakhogy a „valóság” azonban az, hogy egy teljes szakma, sokszázezer ember tudja egészen pontosan, hogy új NAT bevezetéséről volt eddig szó. De hadd forduljunk egy – talán a minisztériumban is – autentikusnak számító forráshoz, Kásler Miklós miniszterhez, döntse el ő a kérdést, új NAT-ról volt-e szó, vagy a régi kozmetikázásáról?

„ Az új NAT előkészítése gyakorlatilag 2017 óta tart, több mint egyéves szakmai előkészítő munka után készült el az első szakmai koncepció…” – nyilatkozta egyebek mellett alig egy hónapja, október 30-án a Magyar Nemzetnek. „elkészült, és a következő tanévben bevezetik a klasszikus értékekre, de a legkorszerűbb módszerekre és eszközökre támaszkodó nemzeti alaptantervet és kerettantervet.” – ezt már a szeptemberi országos tanévnyitón jelentette be a miniszter, akinek számos hasonló nyilatkozatát idézhetnénk még.

De hivatkozhatnánk Gulyás Gergely miniszterre is, aki azt nyilatkozta a december 19-ei kormányülés után: „Nem vezetnek be új Nemzeti alaptantervet /…/ mivel nem érkezett annyi változtatás, ami ezt indokolná”.

Nem csak a NAT a probléma.

Hogy miért követeli a PDSZ a miniszter távozását? Hogy miért követeljük a független Oktatási Minisztérium visszaállítását? Ha a fenti, teljes fejetlenségre utaló eseménysor, majd az azt követő, ködösítő, vádaskodó minisztériumi nyilatkozat nem lenne elég, akkor hangsúlyozzuk újra, hogy nem a NAT körüli színjáték az egyetlen oka a PDSZ követeléseinek. Annál is inkább nem, mert az új NAT jelenlegi állapotával kapcsolatban magunk is több komoly kifogást fogalmaztunk meg.

A NAT-tal kapcsolatos, bóhozatba illő események csupán arra a tragikus tényre világítanak rá, hogy a közoktatás irányításáért felelős „csúcsminisztériumban” teljes káosz uralkodik. A hatalmas minisztérium egyik rábízott szektort sem képes hatékonyan ellátni – tudja ezt a kormányzat is, hiszen a szakképzés átalakítását meg sem kísérelték házon belül elvégezni.

A valóság tehát az, hogy a következő okok miatt tartjuk alkalmatlannak a minisztert és az államtitkárt, és követeltük távozásukat:

Hangsúlyozzuk, hogy fő követelésünk nem csupán a személyi felelősséggel kapcsolatos tanulságok levonása, de a független, elszámoltatható, átlátható Oktatási Minisztérium visszaállítása is.

A PDSZ, ahogy az oktatási dolgozók zöme is, tisztában van azzal, hogy a kormányzat és az EMMI „kommunikációs megoldásokon” és a sztrájkjoggal való visszaélésen, a sztrájk akadályozásán kívül nem képes érdemi válaszokat adni az oktatásban dolgozók tarthatatlan helyzetére. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban egyre többen csatlakoznak a PDSZ-hez. Éppen ezért fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a PDSZ büszke függetlenségére, és arra, hogy rendszertől, kormányzattól függetlenül áll ki a szektor és az abban dolgozók érdekeiért.

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Ne hagyd magad átverni! Csatlakozz hozzánk ma!

[promo title=”Promo2″]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »