A felvételik napján se dolgozz ingyen!

A gimnáziumba és szakgimnáziumba készülők január 13-án írják a központi írásbeli felvételi dolgozatot. Mindezt több ezer tanár fogja felügyelni, illetve javítani. Ha te is közéjük tartozol, nem árt tudnod, a jogszabályok szerint pontosan milyen javadalmazás jár neked ezekért a munkákért.

Nemrég egy részletesebb cikkben már összefoglaltuk, mennyi munkaóra kell ahhoz, hogy egy középiskolai felvételi folyamat lezajlódjon.

Hiába szabályozzák pontosan a törvények a munkavégzés körülményeivel és bérezésével kapcsolatos elvárásokat, a közoktatásban mindennapos gyakorlat ezek be nem tartása. Mi is részletesen foglalkoztunk már vele, hogyan hagyják figyelmen kívül a közoktatásban a munka törvénykönyvének bizonyos intézkedéseit, ahogyan azzal is, milyen következményekkel jár az, hogy a magyar pedagógusoknak nincs szabályos, teljes munkaidő-beosztásuk.

A továbbiakban kifejezetten a szombati munkavégzéssel foglalkozunk. Dr. Nyitrai Károly, a PDSZ jogásza ezzel kapcsolatosan is elkészítette jogi állásfoglalását, melynek teljes szövegét a pontos jogszabályi hivatkozásokkal letöltheted innen:

Az egyik legalapvetőbb probléma az, hogy a magyar közoktatásban nem szokás szabályos teljes munkaidő-beosztás szerint dolgozni, amelyet legalább egy hétre előre, a munkavégzés megkezdése előtt 168 órával megkapnak a dolgozók. Márpedig a kötött munkaidő egészére vonatkozóan ilyen módon kellene meghatározni az elvégzendő feladatokat.

[promo title=”strucc”]

Ugyanígy nem szokás szabályosan elrendelni a szombatra vonatkozó munkavégzést sem, legyen szó akár a felvételiről, akár egy szalagavató-próbáról vagy egy kirándulásról. E mögött minden bizonnyal az áll, hogy akkor az ezeken napokon végzett többletmunkát ki is kéne fizetni. Mégpedig az alábbiak szerint:

[frame]

  • a pedagógusok általános munkarend szerint végzik a munkájukat, vagyis a munkavégzés alapesetben hétfőtől péntekig zajlik
  • a szombatra elrendelt munkavégzés az általános munkarendtől eltérő, rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésnek minősül
  • a rendkívüli munkaidőben végzett munka idejére időarányosan jár az alapbér alapján számított többlet illetmény
  • ráadásul a szombat pihenőnap, vagyis bérpótlék is jár az ekkor végzett munkáért, ami ha a pedagógus kap helyette másik pihenőnapot a hónapban (ami nem azonos az intézményvezetői hatáskörben meghatározott, mindenkire vonatkozó tanítás nélküli munkanappal), akkor az alapbér 50%-a, ha nincs helyette másik pihenőnap, akkor az alapbér 100%-a – tehát összesen az alapbér 150%-a, illetve 200%-a illeti a munkavállalót

[/frame]

Vagyis ha szombaton felvételin ügyelsz, felvételi dolgozatot javítasz, vagy bármilyen más munkát végzel, akkor:

  1. azokra az órákra meg kell kapnod az időarányosan visszaosztott munkabéredet – természetesen a szokásos havi fizetéseden felül
  2. ezekre az órákra bérpótlékot kell kapnod: ha kapsz a hónapban ehelyett a szombat helyett egy másik pihenőnapot, akkor a többletórákra járó illetményeden felül az alapbéred 50%-át, ha nem, akkor pedig a 100%-át

[frame]

Egy konkrét példa:

30 évnyi munkaviszonnyal Ped. II-be sorolt, egyetemi végzettségű tanár garantált bruttó illetménye 375.550 forint, óradíja 2.158 forint.

Az alapilletményen felül 50%-os bérpótlékkal számolt, egy órára eső, rendkívüli munkáért járó illetménye 3232 forint, a szabadnapon végzett (másik szabadnappal nem kompenzált) munkáért járó 100%-os pótlékkal számolva ugyanez 4316 forint.

[/frame]

Te megkapod ezt a pénzt? Ha igen, akkor a szerencsés kevesek egyike vagy. Ha nem, akkor pontosan könyveld, mennyit dolgoztál, és túlóraigényedet (személyesen vagy ajánlott levélben) juttasd el az intézményvezetődhöz. Ha nem kapod meg jogos járandóságodat, keress jogorvoslatot. A PDSZ tagjainak ingyenes jogi képviseletet biztosít – már csak ezért is érdemes csatlakoznod hozzánk.

[frame]

Tudod, mennyit keresel? Hogy mennyit dolgozol?

Akkor már azt is tudod, hogy lejárt a szép szavak és a várakozás ideje. Tudod, hogy ha nem mutatunk erőt, átlépnek rajtunk.

Mire vársz még? Csatlakozz most – és a PDSZ megvéd!

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak:

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »