Mondj nemet a történelemhamisításra! Mondj nemet a jogállamiság lebontására!

Napjaink közéletének eseményei az elmúlt napokban kétszer is állásfoglalás kiadására késztették a PDSZ-t. Nem nézhetjük ugyanis szótlanul sem azt, hogy sporteseménynek állítsanak be egy neonáci demonstrációt, sem azt, hogy a kormányzat a független bíróság döntésének figyelmen kívül hagyásával reagáljon arra, amikor az megbünteti, ha törvénytelenséget követ el.

A Kitörés Emléktúra egy több éves múltra visszatekintő esemény, melynek lényege, hogy a résztvevők minden évben, február elején, végigjárják azt az útvonalat, amit az a mintegy 700 német és magyar katona járt be, aki sikeresen tört ki a Budapestet körülvevő ostromgyűrűből 1944. február 11-én. Természetesen a természetjárás remek dolog, ahogyan a hagyományőrzés is, legalábbis akkor, ha az igyekszik objektíven, több nézőpontból is megmutatni a múlt eseményeit.

A Kitörés Emléktúra honlapja azonban hemzseg a történelemhamisító kijelentésektől. A honfitársaink százezreit halálba küldő németekről és nyilas cinkosaikról hősként beszél, akik a szovjetektől védték a hont és Európát. Maga a „túra” pedig a külső szemlélő számára megszólalásig hasonlít egy náci demonstrációra horogkeresztekkel, karlendítéssel, vezényszavakkal, vagyis minden olyasmivel, amitől az ember újra a magyar történelem legsötétebb vészkorszakában érezheti magát.

És mindezt keblére ölelte a Teljesítménytúrázók Társasága. Ez az, ami ellen – a Szabad a Hang petíciójához csatlakozva – szót emelt a PDSZ Országos Választmánya az alábbi közleménnyel:

[frame]

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Közép-Magyarországi Választmánya mélyen elítéli a szélsőjobboldali, neonáci csoportok horogkereszttel és egyéb tiltott önkényuralmi jelképekkel vonuló rendezvényeit. Ezek az extrém-jobboldali szervezetek azzal, hogy a harmadik birodalom katonáit hősökként dicsőítik, olyan eszmét propagálnak, mely méltatlan a kitörésben résztvevő magyar katonák emlékéhez, és tiszteletlen azokkal a zsidó, roma, meleg, szakszervezeti és egyéb áldozatokkal szemben, akiket ugyanez a birodalom küldött a halálba.

A PDSZ Országos Választmánya ezért csatlakozik a Szabad a Hang oldalon elindult petícióhoz, és arra kéri dr. Jakab Annamáriát, a Teljesítménytúrázók Társaságának elnökét, hogy ne adjon teret a Teljesítménytúrázók Társasága egy neonáci rendezvénynek! Tagjait pedig arra biztatja, hogy aláírásukkal támogassák a petíciót. A Választmány továbbá felveszi a kapcsolatot a “Antifasiszta akció a Becsület Napja ellen!” eseményt szervező Autonómia és AntifaInfo Budapest-Hun közösségekkel, hogy a szolidaritást és az áldozatok emlékét tisztelő közösségek miként tudnak legjobban összefogni a hasonló agresszióval szemben.

A szakszervezeti mozgalom nem lehet néma, amikor olyan erők emelik fel a hangjukat, melyeknek a szellemi elődjei annyi tagjuk és polgártársuk életét követelték.

[/frame]

Kirekesztés régen, kirekesztés most

Bár a második világháború már 75 éve véget ért, a kirekesztés még mindig nem a múlté. A magyarországi cigányságnak nap mint nap el kell viselnie a negatív diszkriminációt, például azt, hogy gyermekeik nem jutnak hozzá ahhoz az oktatáshoz, amihez a többségi társadalom gyerekei. Ráadásul ma Magyarországon az is megtörténhet, hogy a kormányzat nem hajt végre egy jogerős bírósági végzést, és nem fizeti ki azt a kártérítést, ami az ő felügyelete alatt folytatott jogellenes gyakorlat miatt jár a gyöngyöspatai roma családoknak.

A PDSZ Országos Választmánya – csatlakozva a Magyarországi Roma Parlament felhívásához – az alábbi közleményben áll ki az esélyegyenlőség mellett, illetve a szegregáció és a jogállamiság lebontása ellen:

[frame]

A PDSZ Országos Választmánya egyetért a Magyarországi Roma Parlamentnek a magyar társadalom civil szervezeteihez és közösségeihez intézett felhívásában foglaltakkal. A PDSZ kifejezi csatlakozási szándékát a gyöngyöspatai romák diszkrimináció-ellenes perével és a megítélt kártérítéssel kapcsolatos kormányzati kommunikáció ellen, valamint a végrehajtás elmaradása miatt kezdeményezett akciókhoz.

A PDSZ szerint a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítés kormányzati interpretációja és a roma lakosságot kiskorúsító eljárása nemcsak gyűlöletkeltő, de aláássa a magyarországi jogállamiság egyik alappillérét, a bírói függetlenséget. Mindez pedig mindannyiunk számára veszélyes, önmagában már ezért is szükséges a közös fellépés.

[/frame]

[promo title=”strucc”]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak:

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »