„Bezzeg a szocik alatt nem tüntikéztetek, mi?”

De. Tüntikéztünk, nem is keveset. Trolletető rovatunkban elmondjuk, hogyan nem tolta a PDSZ a baloldali kormányok szekerét, bármit is mondjanak a frissen ránk állított bérkommentelők.

A NE dolgozz ingyen kampányoldalát az utóbbi napokban meglepően nagy számban lepték el a trollok. Az ő munkájukat szeretnénk segíteni azzal, hogy válaszolunk szenvedélyesen feltett gyakori kérdésükre, miszerint tiltakozott-e („tüntikézett”-e) valaha a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az MSZP/SZDSZ kormányok alatt. A rövid válasz: igen. A hosszabb válasz az alábbiakban olvasható.

Repüljünk vissza képzeletben a múltba, és lássuk, hogyan vágódott be a PDSZ a Horn-kormánynál, ami 1994-ben alakult! Az alábbi összeállítás nem teljes – akcióinkat felsorolni itt nem lehetséges, de ízelítőnek talán ennyi elegendő lesz. (Persze, tudjuk, hogy nem – ahogy azt is, honnan fúj a szél!)

[frame]

 • 1995. március 20.: A PDSZ tüntet a Bokros-csomag ellen.
 • 1995. október 4.: Az oktatásban érdekelt szakszervezetek a Parlament előtt virrasztanak a hallgatói önkormányzatok által szervezett demonstráción. A pedagógusok kilátásba helyezik, hogy sztrájkolni fognak, ha a kötelező óraszámot béremelés nélkül emelni fogják.
 • 1995. november 15.: Nyolcvanezres tüntetés Budapesten a közalkalmazotti és a pedagógusbérekért!
 • 1995. november 24.: Megalakul a sztrájkbizottság!
 • 1995. december 15.: Sztrájk! A közoktatásban dolgozók 80 százaléka vesz részt az országos munkabeszüntetésben.

[/frame]

Érdekesség: ma, 24 évvel később Magyarországon nem lehet sztrájkot szervezni, mert a kormány nem tartja be a sztrájkjogot biztosító jogszabályokat.

2002. május 27-ével kezdetét vette az „elmúltnyolcév” Medgyessy Péter, később Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon miniszterelnökségével. Tekintsük át, hogyan dörgölőzött hozzá a sorosista, felforgató PDSZ ezekhez a kormányokhoz!

[frame]

 • 2003. augusztus: Országos kampányba kezd a PDSZ, hogy a közoktatási törvényből töröljék az általa „cselédpasszusnak” nevezett részt.
 • A PDSZ több városban, így például Hatvanban, Győrött, Salgótarjánban és Budapesten is tiltakozó megmozdulásokat szervez az iskolabezárások ellen.
 • 2004. május 19.: Tüntetés a Pénzügyminisztérium előtt a bérek felzárkóztatásáért.
 • 2004. május 28.: Újabb demonstráció szerveződik a bérek felzárkóztatásáért – amelynek napjára a kormány meghirdeti az egyeztetést a bérekről. Míg a PDSZ az utcára viszi a pedagógusokat, addig a másik tanárszakszervezet nem csatlakozik, a tárgyalóasztal mellett próbálkozik.
 • 2004. május 29.: A PDSZ visszautasítja az Oktatási Minisztérium vádjait, miszerint a szakszervezet politikai okokból demonstrál.
 • 2004. május 28.: A PDSZ magasabb bérekért tüntet.
 • 2006 szeptembere: A PDSZ Debrecenben tüntet.
 • 2006. október 13.: Többezres tüntetés Budapesten.
 • 2007. február 14.: Háromezres tüntetés a szakképző intézmények átszervezése és bezárása ellen.
 • 2007. november 29.: A PDSZ szervezésében több mint ezer fő követeli Hiller István lemondását az Oktatási Minisztérium előtt.
 • 2009. október 13.: Tiltakozó nagygyűlés Kaposváron.
 • 2009. november 6. és 7.: Tüntetések a normatív támogatás csökkentése ellen Nyíregyházán, majd Budapesten.

[/frame]

Ezt követően több szoclib kormány már nem volt, így a PDSZ önhibáján kívül nem tudott határozottan fellépni ezek oktatásellenes intézkedései ellen.

Feltűnő különbség viszont, hogy a bő egy évtizeddel ezelőtti önmagunkkal ellentétben a ma pedagógusai nem tudnak sztrájkolni, mivel a kormány folyamatosan megszegi még azt a sztrájktörvényt is, amit egyébként saját kezűleg herélt ki. A PDSZ most pont azon munkálkodik, hogy ezt a súlyos jogsértést orvosolja. Ahogyan erről meséltünk is már egy korábbi cikkben:

A PDSZ tehát ugyanaz, ami eddig volt: az oktatási dolgozók érdekeit képviseljük az éppen hatalmon lévő kormány színeitől teljesen függetlenül. A PDSZ tehát nem változott, azaz nem a PDSZ változott.

A trollok munkájához sok sikert kívánunk, oktatási dolgozó kollégáinknak pedig üzenjük:

Csatlakozzatok, mert ha nem leszünk elegen, a trollok mindent visznek, az országot és a jövőt is!

[frame]

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak:

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »