Te is tennél valamit? Így tiltakozhatsz velünk!

Tegnap a PDSZ sajtótájékoztatón ismertette a következő hetek eseményeit, amiből kiderült, célegyenesbe érkezett a sztrájk szervezése. Most elolvashatod, mi a teendőd, ha velünk együtt véget akarsz vetni a magyar közoktatás tönkretételének.

Eleged van a kifizetetlen túlmunkából? Eleged van abból, hogy a tisztességes fizetés helyett folyton a hivatástudatodra apellálnak? Eleged van abból, hogy az iskola a végsőkig kizsigerel diákot és tanárt egyaránt? Sztrájkolnál, demonstrálnál, tennél végre valamit? Pedagógusként, intézményvezetőként, szülőként vagy egyszerű állampolgárként rajtad is múlik az oktatás ügye. Elmondjuk, mit tehetsz a jobb magyar közoktatásért.

A PDSZ több mint egy éve dolgozik azon, hogy megvalósítsa a jogszerű sztrájkot, ehhez felajánlotta együttműködését a PSZ-nek is, hiszen azt szeretnénk, ha a pedagógustársadalom egységesen lépne fel a törvénytelenségek és a közoktatás ellehetetlenítése ellen. Viszont arra számítunk, hogy a hatalom időhúzással próbálja megakadályozni a jogszerű sztrájkot, ezért

ha szükséges, a munkabeszüntetés egy másik legális formájához fordulunk: a szabadságok koordinált kivételéhez.

Minden dolgozónak lehetősége van arra, hogy évi hét napnyi szabadságról maga rendelkezzen. A munkáltató pedig köteles kiadni a szabadnapot, ha azt legalább 15 nappal korábban kérvényezik. Mindarról, ami tegnap elhangzott, részletesen beszámoltunk alábbi cikkünkben:

A továbbiakban összefoglaljuk, mit tehetsz pedagógusként, intézményvezetőként, szülőként azért, hogy ezen a tavaszon végre véget vethessünk a magyar közoktatás tönkretételének.

Mit tehetsz, ha pedagógus, oktatási dolgozó vagy?

  • Mindenekelőtt láss tisztán, és gondosan jegyezd fel, mennyit dolgozol valójában.
  • Tájékozódj cikkeinkből a jogszabályi háttérről innen, esetleg innen vagy innen, ha pedig gyakorlati útmutatásra van szükséged, olvasd el ezt:
  • Hivatalos levélben kezdeményezd az intézményvezetőnél és/vagy a tankerületi vezetőnél jogos járandóságaid kifizetését. Ha PDSZ-tag vagy, jogsegélyszolgálatunk segít neked ebben.
  • Ha még nem tetted meg, írd alá a NAT visszavonásáért indított petíciót. Ezt úgy is megteheted, hogy az adataid nem lesznek láthatóak, vagyis nem kell tartanod a retorzióktól.
  • Állj a diákság mellé, és ha módodban áll, kollégáiddal együtt menj el a március 15-ére szervezett tüntetésre, melyhez a PDSZ is csatlakozott! Az oktatás mindenekelőtt a diákságért van, a mostani válság is őket sújtja leginkább hosszú távon, kötelességünk támogatni őket.
  • Tájékozódj a szerveződő sztrájkról, terjeszd az információkat a kollégáid között, és ha itt lesz az idő, csatlakozzatok. Ha összehangolt szabadságkivételre kerül sor, kérvényezzétek időben a szabadnapokat.
  • Ha már tagunk vagy, aktivizáld magad. Tájékozódj, szerveződj a Ne dolgozz ingyen! Facebook csoportjában, győzd meg kollégáidat, hogy lépjenek be ők is, alakíts helyi csoportot.
  • Ha még nem vagy PDSZ-tag, itt az idő, hogy belépj. Az utóbbi hónapokban örvendetesen emelkedik tagjaink száma, és veled együtt még erősebbek lehetünk!

Mit tehetsz, ha intézményvezető vagy?

Először is ne gondold azt, hogy neked jobb lesz. A kormány gálánsnak tűnő pótlékokkal igyekszik csatlósaivá tenni az intézményvezetőket és helyetteseket azt remélve, hogy így csírájában nyomnak majd el mindenféle lázadást. De a pótlék nem béremelés, bármikor elvehetik. Ne hagyd, hogy a kormány a saját kollégáid ellen fordítson! Tégy te is a közoktatás tönkretétele ellen!

  • Mindaz, amit fentebb írtunk, rád is érvényes: ne dolgozz tovább ingyen, és szerezd vissza, ami jár neked; informálódj, csatlakozz a tiltakozásokhoz, és ha még nem vagy PDSZ-tag, lépj be!
  • Segítsd kollégáidat az érdekérvényesítésben! A hatalom azt várja tőled, hogy végrehajtóként nyomd le munkatársaid torkán mindazt, amit a minisztérium mondd, mindazt, amivel az utóbbi években módszeresen tönkretették a magyar oktatás ügyét. Fordítsd meg az irányt!

A kormány végrehajtója helyett légy te az, aki közvetíti a kollégák jogos igényeit, aki hidat képez a dolgozók és a döntéshozók között.

  • Támogasd iskolád diákjait és tanárait abban, hogy részt vegyenek a diákok március 15-ére szervezett tüntetésén, és legyél ott te is!
  • Segíts megszervezni a sztrájkot, és csatlakozz hozzá!

Mit tehetsz, ha szülő vagy?

Talán még soha nem volt ilyen nagy a tét, hiszen a magyar oktatás még soha nem volt ilyen mély válságban. Ha nem akarod, hogy a gyerekednek külföldre kelljen mennie, ha versenyképes tudást és emberhez méltó fizetéseket szeretne, támogasd az ügyünket te is.

  • A pedagógusok felhatalmazását a szülők adják, hiszen ők azok, aki rájuk bízzák gyermekük nevelését. Ezért mindennél fontosabb, hogy a pedagógusok érezzék a támogatásodat, hiszen ők nem csak magukért, hanem a gyerekedért is küzdenek.
  • Tájékozódj, és terjeszd a tiltakozással kapcsolatos információkat élőszóban, a közösségi médiában és a szülői közösség kommunikációs csatornáin.
  • Ha még nem tetted meg, írd alá a NAT visszavonásáért indított petíciót!
  • Támogasd a diákok március 15-ére szervezett tüntetését! Oszd meg az ezzel kapcsolatos információkat, és menj el tüntetni a gyerekeddel együtt!
  • Ha valamiért nem értesz egyet a tüntetés céljával, vagy nem tudsz ott lenni, akkor is támogasd a gyermekedet abban, hogy ott lehessen: ha 18 év alatti gyermeked készül tüntetni, adj neki írásos igazolást arról, hogy a tudtoddal és beleegyezéseddel vesz részt a demonstráción, így semmilyen atrocitás nem érheti.
  • Támogasd a pedagógussztrájkot! Tájékozódj, terjeszd az ezzel kapcsolatos információkat, és a sztrájk napján ne vidd a gyerekedet iskolába. Fogj össze a szülőtársaiddal, és segítsétek egymást a gyerekek felügyeletének megszervezésében.
  • Ha a szabadnapok összehangolt kivételére kerül sor, azon a napon te is vegyél ki szabadnapot. Tudjuk, hogy mindez nehézségekkel jár, de ezt az áldozatot most közös jövőnkért kell meghoznod.

[frame]

Szülői közösségek tiltakozása

Többen kérdeztétek, tudunk-e helyet adni iskolák szülői közösségeinek, hogy az oldalunkon kifejezzék tiltakozásukat. Igen, tudunk!

Ha az iskolád szülői közösségével együtt tiltakoznátok, küldjetek nekünk emailt az info *kukac* nedolgozzingyen *pont* hu címre, írjátok meg a véleményeteket és az oldalon erre a célra létrehozott cikkben lehozzuk tiltakozásotokat és azt, hányan írtátok alá, amit megfogalmaztatok.

Kérünk benneteket, a szöveg rövid, maximum két bekezdéses legyen, írjátok le, melyik intézmény szülői közösségét képviselitek, hányan írtátok alá a tiltakozásotokat. A tárgy mezőben kérjük, tüntessétek fel, hogy szülői tiltakozás.

A beérkező szövegeket a cikken kívül a FB-oldalunkon is közzétesszük.

[/frame]

Mit tehetsz, ha felelős állampolgár vagy?

A közoktatás akkor is a te ügyed, ha nem állsz közvetlenül kapcsolatban vele: nem vagy tanár, nincsenek iskolás korú gyermekeid, unokáid. Akár a felsőoktatásban tanulsz, akár dolgozol, akár nyugdíjas vagy, most a te jövőd is a tét. Egy ország sorsa múlik azon, milyen felnőtt lesz a ma gyerekeiből, és a jelenlegi kormányzat épp a jövőnket teszi tönkre módszeresen.

  • Ha még nem tetted, írd alá az új NAT visszavonásáért indított petíciót!
  • Támogasd a diákok március 15-ére szervezett tüntetését! Tájékozódj, terjeszd az ezzel kapcsolatos információkat, és legyél ott a demonstráción!
  • Támogasd a pedagógussztrájkot! Oszd meg az ezzel kapcsolatos információkat a közösségi médiában, és fejezd ki támogatásodat. Hidd el, minden támogató szó nagyon sokat számít, hiszen a kormány folyamatosan azt sulykolja, hogy minden a legnagyobb rendben.
  • Ha teheted, segíts ismerőseidnek, rokonaidnak a gyermekfelügyelet megszervezésében a sztrájk idejére.
  • Ha a szabadnapok összehangolt kivételére kerül sor, azon a napon te is vegyél ki szabadnapot.

Ha Magyarországon élsz, és nem csak a lakájmédiából tájékozódsz, pontosan tudod, hogy nincs hova hátrálni, a közoktatás az összeomlás szélén áll.

Változtassunk együtt! Informálódj, szerveződj, csatlakozz!

[frame]

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »