Koronavírus: érthetetlen híresztelésekkel bomlasztja a közoktatást a kormány és a miniszterelnök

Az elmúlt pár nap tanulsága: 17-18 éves kamaszok érettebben és felelősségteljesebben viselkednek, mint sok az ország sorsáért felelős döntéshozó, élükön a miniszterelnökkel. Összeszedtük, miben téved Orbán Viktor, milyen kérdéses döntéseket hozott az operatív törzs, és azt is elmondjuk, mi hogyan gondolkodunk minderről. FONTOS FRISSÍTÉS A CIKK VÉGÉN!

Ma látott napvilágot az a történet, amelynek elszenvedői a budapesti Toldy gimnázium diákjai, tanárai és szülői közössége. Mint az sokak számára ismert, egy napok óta karanténban lévő anya fia a nap közepén tudta meg, hogy édesanyja tesztje pozitív lett. A diákok azt tették, amit minden olyan felelősen gondolkodó ember tenne, akinek tudomására jut, hogy napokig egy potenciálisan fertőzött személy közelében volt: hazamentek. Sokan gyalog, nehogy a tömegközlekedés során akaratlanul megfertőzzenek valakit.

Hogyan reagáltak az illetékesek?

  1. Megtiltották, hogy az esetleg otthon maradó diákok hiányzásait igazolják, és a tanároktól is elvárják a változatlan munkavégzést.
  2. Megtagadták a tesztek elvégzését az érintett személyektől arra hivatkozva, hogy nincsenek tüneteik.

Mindez annak ellenére történt így, hogy egyre több a tudományos bizonyíték arra nézve, hogy a járvány terjedéséért nagymértékben felelősek a tünetmentes vírushordozók, elsősorban a gyerekek és a kamaszok. Ők azok, akik sokszor minden különösebb tünet nélkül vészelik át a fertőzést, de közben folyamatosan mozgásban vannak, érintkeznek egymással, rokonaikkal, és terjesztik a vírust.

Orbán Viktor szokásos pénteki rádiós kinyilatkoztatásában így érvelt az iskolák bezárása ellen:

„A gyerekeink egyelőre nincsenek veszélyben, ma az idősek vannak veszélyben, és annak érdekében kell mindent megtennünk, hogy az ő megfertőződésük lehetőségét csökkentsük.”

Ébresztő!

Az időseket, többek közt, azzal lehet a leghatékonyabban megvédeni, hogy bezárják az iskolákat… Ahogyan tették ezt a legtöbb környező országban is.

A fenti eset is azt mutatja, mennyire értelmetlen megkötni az intézményvezetők kezét, akik a helyi körülmények mérlegelésével képesek lennének dönteni – akár a pánik elkerülése, akár más, helyi szinten értelmezhető igények, problémák kielégítése érdekében.

Az pedig, hogy titoktartásra szólították fel az érintetteket, megint csak egészen értelmetlennek tűnik: egy ilyen történet ugyanis pillanatokon belül kitudódik. Ha a hírek ellenőrizetlenül terjednek, azzal sokkal többet ártanak, mintha korrekt, részletes tájékoztatást kapnának az érintettek, családjaik és a tágabb nyilvánosság is. 

Fizetés nélküli szabadságra kell küldeni a pedagógusokat?

Úgy tűnik, Orbán Viktor miniszterelnök nemcsak a koronavírus terjedésének jellemzőivel sincs tisztában, munkajogi kérdésekben sem tűnik kimondottan jártasnak. Tovább érvelve az iskolák bezárása ellen két dologra hívta fel ugyanis a figyelmet:

egyrészt arra, hogy a mostani bezárás egyben a tanév végét jelentené, másfelől arra, hogy a pedagógusokat fizetés nélküli szabadságra kellene küldeni, amennyiben bezárják az oktatási intézményeket.

Nos, a fentiek szerint két fogalom él zavarosan Orbán Viktor fejében: a tanév és a fizetés nélküli szabadság.

A tanévet miniszteri rendelet szabályozza, vagyis az addig tart, ameddig a miniszter elrendeli. Abban az országban, ahol szemrebbenés nélkül módosítanak jogszabályokat egy egyetemista vagy egy orvos kedvéért, semeddig sem tart módosítani a tanév rendjét. Vagyis nem igaz az, hogy a kieső napokat kötelező lenne nyáron bepótolni, ahogyan az sem, hogy az iskolák bezárása szükségszerűen a tanév végét is jelentené.

[promo title=”rajott”]

Bármi is fog történni, bizonyára kényelmetlenséggel fog járni a szülők, a végzős diákok vagy a munkáltatók számára. De semmilyen kényelmetlenség elkerülése sem igazolhatja az állampolgárok egészségének tudatos veszélyeztetését, márpedig a kormány most pontosan ezt teszi, amikor iskolába kényszeríti a diákokat és tanáraikat.

Megint csak a pénz

Ami a fizetés nélküli szabadságot illeti, egyszerű a válasz: azt a törvény szerint a munkáltató nem rendelheti el egyoldalúan. Szóba kerülhet az éves fizetett szabadság kiadása vagy állásidő elrendelése, de az, amiről Orbán Viktor beszél, az jogszerűen nem lehetséges. Fizetés nélküli szabadság a munkavállaló kérésére adható ki, például akkor, ha önkéntes karanténba vonul.

Annál is inkább bizarr a miniszterelnöki felvetés, mivel a költségvetésben ott a pénz a közoktatási dolgozók béreire. Egy ilyen helyzetben, amikor a lakosság megnyugtatására, a korrekt tájékoztatásra és hatékony döntésekre lenne szükség, egészen felfoghatatlan, hogy egyáltalán miért jut a miniszterelnöknek eszébe, hogy a pedagógusokat megint a pénzük elvonásával fenyegesse?

Persze, a kormánynak nyilván meglennének az eszközei a pedagógusok megbüntetésére. A kérdés persze az, valóban ez a kínálkozó legjobb alkalom erre?

A jelenlegi helyzetben különösen a 60 év feletti kollégák vannak veszélyben, akik egyre többen vannak, tekintve, hogy az égető pedagógushiány miatt egyre többen tanítanak nyugdíj mellett is. Az oktatásért felelős vezetők pedig ahelyett, hogy biztosítanák a munkavégzéshez szükséges biztonságos munkakörnyezetet, ami fenntartóként jogszabályi kötelezettségük lenne, irracionális döntések sorával teszik kockára állampolgáraik egészségét.

Orbán Viktor megszólalásait átszövi a háborús retorika, a folyamatos pánikkeltés és bűnbakkeresés. Pedig a képlet egyszerű. A cseppfertőzés nem válogat, a kiküldetésre utazó felsővezető, a külföldön nyaraló családanya vagy a szüleihez hazalátogató külföldi egyetemista pont annyira továbbadhatja, mint az egyszerű tanár, aki évek óta nem járt külföldön, viszont munkára kényszerítették akkor is, mikor már rég be kellett volna zárni az iskolát.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete épp ezért továbbra is nyomatékosan kéri, hogy a vírus terjedésének lassítása érdekében mielőbb zárják be az ország oktatási intézményeit. Munkajogilag aggályos kijelentések helyett azon kellene gőzerővel dolgozni, hogy hatékony távoktatással sikerüljön pótolni a kieső időt.

A törvény is azt mondja: Ne kockáztass!

A munka törvénykönyve 54. § (1) bekezdésének értelmében a munkavállaló köteles megtagadni a munkáltató utasítását, ha annak végrehajtása más személy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Ennek a feltételei azokban a közösségekben fennállnak, ahol a koronavírus akár egy személynél vagy a vele egy háztartásban élő más személynél fertőzést okozott. Ebben az esetben a munkavégzés megtagadása lenne az egyedüli jogszerű megoldás, mellyel szemben felelőtlenség azt az állapotot fenntartani, ami a köznevelési intézmények nyitvatartását bármi áron biztosítja. A távoktatásban résztvevő pedagógusok munkajogi helyzete ugyanaz, mintha a munkavégzés helyén látnák el feladataikat. A munka törvénykönyve 146. § (1) bekezdése szerint a munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) – az elháríthatatlan külső okot kivéve – alapbér illeti meg. A PDSZ véleménye szerint jelen esetben elháríthatatlan külső okról nem beszélhetünk, mivel az oktatás távoktatás formájában megvalósítható.

A PDSZ Országos Választmánya nevében Szűcs Tamás hivatalos tájékoztatást kért az operatív törzstől a kérdéses ügyekben. A nyílt levél letölthető innen:

A PDSZ továbbá közzétette az Európai Szakszervezeti Oktatásügyi Bizottság által küldött járványügyi segédanyagot, melyet az Egészségügyi Világszervezet dolgozott ki kifejezetten oktatási intézmények számára. Ennek szövegét innen töltheted le:

Az oktatás irányítói nemcsak ingyen dolgoztatnak, de tudatosan veszélyeztetik az oktatásban részt vevő dolgozók és diákok egészségét. Elég ebből!

[frame]

FRISSÍTÉS: kötélnek állt a kormány – bejelentette Orbán az iskolazárat

Orbán Viktor személyesen, jelentette be a kormány március 13-án este negyed 10-kor, hogy mégis bezárja a közoktatás intézményeit.

A PDSZ üdvözli, hogy az elmúlt napok erőfeszítéseit siker koronázta, és hogy az ország miniszterelnöke végül maga is belátta, hogy a járvány mielőbbi legyőzése, terjedésének korlátozása és a gyermekekkel érintkező fokozottan veszélyeztetett csoportok érdekében be kell zárni a közoktatási intézményeket, és átállnak az iskolák a távoktatásra.

Természetesen várjuk azokat a részletes szabályokat, amelyekből kiderül, hogy valamennyi köznevelési intézményre is vonatkozik-e a bejelentés. Így egyelőre nem világos, hogy a szakszolgálatokra és a szakmai szolgáltatókra is érvényes-e az Orbán Viktor Facebook-oldalán bejelentett intézkedés.

Számítunk arra, hogy a rendelet – az bejelentés logikájából kiindulva – kitér a gyermekfelügyelet, a gyermekétkeztetés és a távoktatás megszervezésének kérdéseire is.

[/frame]

A PDSZ azért dolgozik, hogy a te érdekeidet képviselje – nélküled viszont nem tudná elérni céljait! Lépj be ma – együtt még többet tudunk elérni!

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »