Önkormányzati vezetők, képviselők: gondosságot kérünk a bölcsődei, óvodai dolgozóknak!

A napokban többször is hírt adtunk arról, hogy sok önkormányzat az óvodai dolgozók „átirányításával” kíván megoldani számos olyan feladatot, amelyekhez a  munkatársaknak gyekren sem kompetenciájuk, sem lehetőségük nincs, és gyakran olyan munkakörnyezetek is szóba kerültek, amelyek kimondottan alkalmatlanok a védett korú munkavállalók számára.

Idősgondozás, ételhordás, takarítás, utcafertőtlenítés permetezőgépekkel – ilyen és ehhez hasonló feladatkörök merülnek fel óvodai és bölcsődei nevelést-oktatás közvetlenül segítő munkavállalók, a dajkák, az ügyviteli és egyéb technikai dolgozók vonatkozásában számtalan a PDSZ-hez eljuttatott önkormányzati utasításban.

Az óvónők helyzete valamelyest javult – persze, nem mindenhol: a napokban is hallhattunk híreket óvónőket fertőtlenítési munkákra irányító önkormányzatról –, azonban azt látjuk, hogy a fent felsorolt munkavállalók helyzete továbbra is kétséges.

[frame]

Az óvodapedagógusok ügyében írt nyílt levelünket itt tudod letölteni:

[/frame]

A PDSZ éppen ezért újabb nyílt levélben fodult az Önkormányzati Szövetségekhez, hogy – egységes szabályozás hiányában – maguk is igyekezzenek egymással is egyeztetni annak érdekében, hogy a munkavállalók érdekeit és a járvány elleni küzdelmet egyaránt figyelembe véve minél egységesebb eljárásrendet alakíthassanak ki.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük az Önkormányzati Szövetségeknek címzett nyílt levelünket:

[frame]

Tisztelt Önkormányzati Vezetők, Képviselők!

A legutóbb az Önkormányzati Szövetségeknek elküldött levelünkben elsősorban az óvodapedagógusok rendkívüli munkarendjére vonatkozó észrevételeinket foglaltuk össze. Az óvodapedagógusok tekintetében javult is a helyzet, hiszen, ha nem is minden fenntartónál, de egyre több helyen ismerik fel, hogy az óvónők munkájának jelentős része távmunkában is teljesíthető. Ezen munkakörbe tartozó kollégáink helyzete tehát javult, ám az óvodákban és bölcsődékben dolgozó nevelést-oktatást közvetlenül segítő munkavállalók, a dajkák, az ügyviteli és egyéb technikai dolgozók irányából tovább árad a panasz szakszervezetünkhöz.

Az intézmény bezárásával nem szűnnek meg egyes, munkakörükbe tartozó feladatok, amelyeket az egészségre nem ártalmas munkavégzés feltételeinek biztosítása mellett továbbra is elláthatók. Ilyenek pl. takarítás (az utolsó Lego-ig), mindenféle textília javítása, mosás, vasalás, növénygondozás, pl.dekoráció  készítése – ezt tudja az óvodapedagógus és a dajka is. A textíliát a dajka, takarító haza tudja vinni, mosni fertőtleníteni, vasalni, javítani tud. Jó idő esetén az óvoda, bölcsőde udvarán kerítést a játékokat lehet lefesteni, ki lehet készíteni a szülők számára az óvodában maradt holmikat, a szekrényekben rendet lehet rakni, szőnyeget, ablakokat lehet tisztítani, azaz előre lehet hozni a nyári bezárás alatti feladatok elvégzését.

Esetükben – ismételten leszögezzük – tisztában vagyunk azzal, hogy 44 munkanapra átirányítással más munkahelyen és munkakörben is foglalkoztathatók a munkavállalók, ám értesüléseink szerint még mindig nem mindenütt adottak a biztonságos munkavégzés feltételeihez szükséges eszközök.

Ezen túlmenően külön kérjük Önöket, hogy semmilyen módon ne gyakoroljanak nyomást azokra az óvodai, bölcsődei dolgozókra, akik nem tudnak otthoni munkát végezni! Részükre, amennyiben nem vállalnak őszintén önkéntes munkát, rendeljenek el állásidőt, melynek időtartamára alapilletményt kapjanak!

Amennyiben a munkáltató mégis élni kíván az átirányítás lehetőségével, követeljük, hogy bármely munkakör esetében továbbra is vegyék alapul, hogy az átirányítottak ne tartozzanak a fokozottan veszélyes életkorba és mindenképpen vegyék figyelembe, az Mt. 53. § (3) bekezdésében és az 54. §-ben foglaltakat, melyet előző levelünkben részleteztünk.

A PDSZ számára sajnos egyértelmű, hogy a rendkívüli helyzetben az önkormányzatok eltérő munkáltatói gyakorlata hatalmas feszültséget kelt a foglalkoztatottak körében, éppen ezért ismételten kérjük a helyi döntéshozókat, egymással is egyeztetve igyekezzenek minél a munkavállalók érdekeit és a járvány elleni küzdelmet egyaránt figyelembe véve minél egységesebb eljárásrendet kialakítani.

Budapest, 2020. március 23.

Szűcs Tamás

a PDSZ Országos Választmányának elnöke

[/frame]

Ezekben a napokban mindennél fontosabb, hogy összefogjunk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

Hasonló cikkek