Helyettes államtitkár: szakszolgálatok személyes találkozók nélkül!

Szakszolgálati tevékenységeket online végezzünk – írja a köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Kisfaludy László.

Sok köznevelési intézmény került lehetetlen helyzetbe az elmúlt napokban: egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, helyi szinten megfogalmazott elvárások közepette sok nevelési tanácsadó és szakszolgálat ajtaja maradt nyitva – annak ellenére is, hogy az ott dolgozók jelenléte jórészt felesleges, no és járványügyileg is aggályos. Emiatt a PDSZ nyílt levelet intézett a fenntartókhoz, amit minden tankerületi igazgatónak is elküldött.

[promo title=”rajott”]

Erre a levélre válaszul született meg Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár levele, ami – a körülményekhez képest – jórészt megnyugtató információkat tartalmaz. A helyettes államtitkár utal arra a tényre, hogy a kormány határozatban intézkedett a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről. Ez a határozat közvetlenül azonban nem érintette az óvodák és a szakszolgálatok működését – ez is okozta azt a sajnálatos helyzetet, hogy egységes szabályozás híján nagyon különböző módon jártak el a fenntartók. (Ebből kifolyólag a PDSZ jogi szolgálatához tömegesen érkeztek a felemás helyzetből adódó munkavállalói panaszok.)

A helyettes államtitkár azonban – és ezt a PDSZ kimondottan üdvözli! – világosan fogalmaz: ugyan tény, hogy a szakszolgálatok továbbra is folytatják munkájukat, ott is arra kell törekedni, hogy a kockázatokat a minimálisra csökkentsék, ezért személyes találkozók nélkül folytassák tevékenységüket, illetve alternatív, például online megoldásokkal valósítsák meg azokat. A helyettes államtitkár a halasztható tevékenységek későbbi időpontra ütemezése mellett tanácsolja azt is, hogy – például a gyógytestnevelési vagy a logopédiai ellátás egyes elemeinél – online anyagokkal, letölthető útmutatókkal segítsék az otthonban végezhető munkát. Ilyen, a szülők és a pedagógusok által is használható anyagokat egyébként már közzé is tettek az elmúlt időszakban.

[promo title=”egyedul”]

Ismételten arra kérjük tehát azokat a fenntartókat, ahol ezeket a lépéseket még nem tették meg, járjanak el a levélben megfogalmazottak alapján. Ha valamelyik intézmény működése mégsem ezen alapelvek alapján valósulna meg az egészségügyi válsághelyzet alatt, úgy azt javasoljuk a munkavállalóknak, hogy továbbítsák az érintett vezetőknek Kisfaludy László levelét is, és kérjék őket arra, hogy az Operatív Törzs iránymutatásainak megfelelően járjanak el a továbbiakban.

Ahogy Kisfaludy László fogalmaz levele végén:

az ember egészségvédelme az elsődleges és legfőbb cél.

A helyettes államtitkár levele innen tölthető le:

[frame]

Ezekben a napokban mindennél fontosabb, hogy összefogjunk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »