Felelős tanár nem érettségiztet májusban, még akkor sem, ha kényszerítik!

Május 4-től 78 ezer diákot akar érettségiztetni a kormány. A PDSZ és a Történelemtanárok Egyletének* álláspontja: május elején felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni! 

A lehető legrosszabb döntést hozta a kormány: hiába kérték a szakmai szervezetek és szakszervezetek a széleskörű szakmai egyeztetést, a mai napon Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy már május elejére(!) írásbeli érettségit szervez a kormány, amelyet két hét alatt bonyolít le. Ezzel a lehető legnagyobb kockázatnak teszi ki az érettségiben résztvevő felnőtteket és diákokat, családjaikat, továbbá veszélyeztetett korú vagy egészségi állapotú hozzátartozóikat. 

Úgy gondoljuk, hogy amíg a Maradj otthon! – elvárás érvényben van, senkinek nincs joga kockáztatni, akár egyetlen ember egészségét és életét sem! A most bejelentett intézkedés önmagában megkérdőjelezi az eddigi korlátozó rendelkezések hitelét, s az a fegyelem, amellyel a magyar társadalom alkalmazkodott a kialakult helyzethez, lazulni fog és az eddigi áldozatok értelmetlenné válnak. Hiszen ezekben a napokban a kormány egyrészt betegeket küld haza a kórházakból, tízezrével szabadítja fel – hatalmas áldozatok árán – a kórházi ágyakat, ugyanakkor érthetetlen módon a diákok és tanárok tízezreit pedig tömegesen vizsgázni küldi. 

Felszólítjuk a tanárokat, hogy jelezzék az intézményvezetőjüknek, hogy jelen körülmények között nem kívánnak közreműködni az érettségiben.

Felszólítjuk a szülőket, hogy tiltakozzanak ők is a gyermeküket és családjukat veszélyeztető döntés ellen.

Ez annál is inkább fontos a tanárok tekintetében, mert adott esetben ez nemcsak lehetőség számukra, hanem jogszabályi kötelezettség is. Fontos tudni, hogy a munka törvénykönyvének 54. §-a szerint ha az elrendelt munkavégzés a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, a munkavégzést meg kell tagadni, továbbá ha  a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti, a munkavállaló a munkavégzést megtagadhatja

[promo title=”egyedul”]

A SARS-CoV-2 vírus által okozott betegség tulajdonságaiból fakadóan ugyanis senki nem tudhatja, hogy nem veszélyezteti-e éppen a környezetét, tekintettel a hosszas lappangási időszakra, továbbá a vírus széles körű földrajzi jelenlétére. 

Felhívjuk a kormány figyelmét az Alaptörvény XVII. cikkének (3 ) bekezdésére, amely szerint “minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez”. Nem elég a biztonságos távolságtartás, amely az írásbeli érettségi jellegéből fakadóan minden elemében egyébként sem valósulhat meg, hanem gondolni kell arra is, hogy az érettségi miatt sokan kényszerülnek tömegközlekedést igénybe venni, nagyobb távolságokat utazni. 

[frame]

Írj levelet az intézményvezetődnek, amiben leírod, miért nem kívánsz részt venni a májusi írásbeli érettségiben. Csatoltunk számodra ehhez egy levélmintát pdf és word formátumokban:

[/frame]

A cinizmus határát súrolják Gulyás Gergely által a sajtótájékoztatón elmondottak, mely szerint “érettségit senkinek sem kötelező tennie”, illetve hogy azok a diákok, akik kimaradnának az idei érettségiből, majd csak a 2021/22-es tanévben folytathatnák tanulmányaikat. Felszólítjuk a kormányt, hogy ezt a nyilvánvalóan elhibázott döntést azonnali hatállyal vonja vissza, és kezdjen egyeztetést az érintett szakmai szervezetekkel és szakszervezetekkel, hogy a résztvevők érdekeit, egészséghez fűződő jogait és jövőjét legkevésbé veszélyeztető megoldás szülessen.

[frame]

Ezekben a napokban mindennél fontosabb, hogy összefogjunk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

[/frame]

Frissítés

*A Történelemtanárok Egylete csatlakozott a PDSZ felhívásához, így ezzel az információval kiegészítettük cikkünket (2020.04.16, 19:20)

Vonatkozó korábbi anyagaink

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »