Most tiltakozzunk a szabadság kivételével: akadályozzuk meg a veszélyes májusi érettségit!

Téged is felháborít az érettségi májusi lebonyolítása? Hogy egyeztetés nélkül 80 ezer gyereket és pedagógust rángatnak be a járványügyi vészhelyzet idején? Most tiltakozz! Követeljünk korrekt elbánást és rendes beleszólást! Tiltakozz velünk! Szüntesd be a munkát törvényesen!

Hogy hogyan tudjuk mindezt kivitelezni? Legkésőbb 15 nappal egy adott érettségi nap előtt, legális, jogszabályi lehetőségünk van arra, hogy távollétünkkel megakadályozzuk a  veszélyes májusi érettségi megtartását. 

[frame]

Hogy hogyan tiltakozz most? Ezzel a három dologgal!

  • Töltsd le ezt a levelet, és küldd el az intézményvezetődnek, hogy nem kívánsz részt venni az érettségi eljárásban!
  • Ha biztosra akarsz menni, rendelkezz a szabadságnapjaid kivételéről vasárnapig, ezzel a levéllel, amit szintén az intézményvezetődnek kell elküldened:

MOST VÉGRE TILTAKOZHATSZ! TEDD IS MEG!

[/frame]

Jogszabályi hivatkozás

A munka törvénykönyve 122. § (2) bekezdése alapján minden munkavállaló – így a pedagógus is – élhet az alábbi joggal: “A munkáltató évente hét munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni.”

A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

A sztrájktörvény és a veszélyhelyzet együttesen ellehetetlenítik az oktatásügyben a tiltakozás Alaptövényben foglalt lehetőségeit. 

Azon túl, hogy jelezzük az intézményvezetőknek, hogy a jelen helyzetben veszélyesnek tartjuk az érettségiben való közreműködésünket,  munkavállalóként már csak két eszközünk marad:

a munka megtagadása és a szabadság igénybevétele.

Ha az elrendelt munkavégzés a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, ez esetben a munkavégzést meg kell tagadni, továbbá ha a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti, a munkavállaló a munkavégzést megtagadhatja. (Mt. 54. §)

Ezért kértünk benneteket, hogy levélben tájékoztassátok erről intézményvezetőtöket:

És ezért szólítottuk fel az intézményvezetőket is arra, hogy alaposan fontolják meg, mit tesznek:

A másik lehetőség: most szüntesd be a munkát!

Másik lehetőség az éves szabadságból legfeljebb hét munkanap igénybevétele a munkavállaló által megjelölt napokon. E tekintetben a munka törvénykönyve két feltételt szab csak meg:

  • a hét munkanapot legfeljebb két részletben lehet kivenni, és
  • előtte 15 nappal be kell jelenteni a munkáltatónak.

Indoklási kötelezettség nincs, és a munkáltatónak nincs mérlegelési joga a szabadság kiadása tekintetében. 

Az érettségi akkor érvényes, ha legalább 5 tantárgyból érvényes vizsgával rendelkezik a jelölt. Mindenki számára kötelező tantárgyak: magyar nyelv és irodalom (május 4.), Matematika (május 5.), Történelem (május 6.). Bármelyik ezek közül, ha meghiúsul, az érettségi vizsga egésze érvénytelen.

Amennyiben elegen leszünk ahhoz, hogy az érettségi megszervezése lehetetlenné váljon a május eleji időszakban,

a kormányt rá tudjuk kényszeríteni arra, hogy mindenki számára egységesen egy későbbi, biztonságos időszakra szervezze meg az érettségi vizsgát.

Csak így biztosítható az egészség védelme mellett az esélyegyenlőség, és az egységes továbbtanulási lehetőség diákjaink számára! 

Csatlakozz hozzánk és küldd el vasárnapig a következő szabadságkérő levelet az intézményvezetődnek:

[frame]

Ugye, már te is érted, miért fontos, hogy összefogjunk? Ne várd meg, amíg bajba kerülsz – csatlakozz most hozzánk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »