Érettségi: Egyeztetés helyett vagdalkozás és szitkok az EMMI-től

Az EMMI, úgy tűnik, fordítva ül a lovon, amikor ezt írja: „a járvány közepette is politikai akciókat űz a balliberális elkötelezettségű PDSZ, és nyíltan az érettségi megakadályozására buzdítja a pedagógusokat, ezzel az érettségiző fiatalok jövőjével is képes játszani politikai okokból.”

A sok rágalom, ballibsizés közepette elcsúszik a közlemény afölött, hogy a napokban a PDSZ nyilatkozatban állt a kormány mögé, amikor az kihirdette sokat támadott döntését a nyelvvizsga-követelményekkel kapcsolatban. Akkor nem voltunk libsik és ellenzéki politikusok.

A tegnapi napon viszont két érdekes kijelentést tett a kormány: hogy véleményük szerint a távolságtartással kapcsolatos intézkedések fenntartására és szigorítására van szükség, mert két-három héten belül tovább súlyosbodik a járványhelyzet, majd azt, hogy május negyedikétől 85 ezer embert fognak beterelni érettségizni, napokon, heteken keresztül.

Aki a két kijelentés közötti logikai problémát nem érzékeli, az az EMMI. Aki a gyerekek, pedagógusok jövőjét fenyegeti, az megint csak az EMMI.

Senki közülünk nem mondja, hogy ne legyen érettségi. Egyik szakmai és szakszervezet sem foglalt úgy állást, hogy ne legyen idén megrendezve a vizsga. Amit viszont többen, egybehangzóan jeleztek, hogy a május negyedikei megrendezése a vizsgának felelőtlenség – továbbá felajánlottuk, hogy segítünk egyeztetni a számos álláspontot, hogy a résztvevők és hozzátartozóik egészsége, a gyermekek esélyegyenlősége, nyugalma és jövője szempontjából a lehető legjobb döntés születhessen. Az EMMI erre sem reagált érdemben.

Ha nem elég a vészhelyzet: teljes káosz a vizsgáztatásban

Fontos tudni azt is, hogy nem csak a veszélyhelyzetről van szó, hanem a gyerekek továbbtanuláshoz való jogáról is. Hogyan lehet esélyegyenlőséget biztosítani, ha egy évben két érettségit szerveznek? Márpedig most ez történik.

Két azonos szintű vizsga nincs, hiszen nem lehet azonos a tartalom. A májusi esetében ráadásul ott a veszélyhelyzet, amelynek teljesen fölöslegesen teszik ki a tanulókat és az érettségiben részt vevő felnőtteket, a – helyzet miatt – gyerekekre nehezedő extra pszichikai teherről nem is beszélve. A későbbi esetében pedig kérdés, hogy a keresztféléves képzésekbe vajon ugyanolyan eséllyel lehet-e bejutni. És ott a végső kérdés, hogy

ugyan miért is ne lehetne az egész érettségit időben eltolni, valamint az egyetemi őszi elsőéves szemeszter kezdetét is?

A mi kicsodánkat?

Az a reakció, hogy a kétségtelenül érvényes kifogásainkra csak annyit tud reagálni az oktatásirányítás, hogy „szociálliberális” és „hangulatkeltés” sajnos csak azokat a feltételezéseket erősíti, hogy az EMMI-ben nem is létezik válasz ezekre a felvetésekre.

A fenti nyilatkozat megerősít bennünket, hogy fontos döntések előtt állunk, kérjük a pedagógusokat és az intézményvezetőket, hogy szabadságkivétellel, személyes távollét bejelentésével és a petíciónk aláírásával is erősítsék meg a kormányzatnak: a valós kérdéseinkre valós válaszokat követelünk mindannyian!

FOGJUNK ÖSSZE!

[frame]

Ugye, már te is érted, miért fontos, hogy összefogjunk? Ne várd meg, amíg bajba kerülsz – csatlakozz most hozzánk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek