Már hallgatókat is toboroz az EMMI az érettségi vizsgákra?

Elmélyülő káosz jellemzi a május negyedikére tervezett érettségi szervezését. Úgy tűnik, most már hallgatók bevonását is fontolgatja az oktatásirányítás – ez pedig nem csak példátlan, de jogszabály- és szakmaellenes is.

Több helyről is jelezték, hogy a májusi érettségi szervezésével kapcsolatban egyre nagyobb problémákba ütközik a emberminisztérium. Ennek azonban csak az egyik oka az általunk hirdetett bojkott: a megalázóan alacsony fizetések, a bérminimumot éppen csak elérő kezdő pedagógusi fizetések tehetnek arról, hogy a szakmában évek óta nincs utánpótlás, pedagógushiány van, a szakma pedig elöregedett, így a többség nem bevethető az érettségi szervezése során.

Az Oktatási Hivatal és a kormányhivatal a napokban úgy tesz, mintha nem lenne járvány, intézkedéseik nem utalnak arra, hogy ezt figyelembe vennék. A háttérben pedig egyre nagyobb a fejetlenség. Most csodálkoznak rá arra, amit mi már évek óta szajkózunk: tanárhiány van, elöregedett a szakma, megalázóan alacsonyak a bérek. 

Míg tegnap arról kaptunk híreket, hogy az oktatásirányítás általános iskolai tanárokkal igyekszik betömni a lukakat, ma már arra utaló jelek is akadnak, hogy tanárszakos hallgatókat toboroznak a feladat megoldásához. Az ELTE Tanárképző Karának oldalán megjelent állásfoglalás szerint legalábbis már hallgatókat is bevetnének az érettségi szervezésébe.

Vergődés, ami az érettségi körül zajlik

A megbízások átadásának határideje tegnap, azaz április 21-én, hétfőn lejárt – eddig kellett megbízni az érettségi szervezésében közreműködő tanárokat. Intő jel, hogy a határidő lejárta után is még nagyban toborozzák a résztvevőket.

Akik a hallgatók bevonását kitalálták, nem veszik figyelembe, hogy az érettségin tanári végzettséggel lehet felügyelőt megbízni, nem is akárkit, mert  „nem lehet felügyelő tanár az, aki az adott vizsgatárgy oktatására jogosító végzettséggel, szakképzettséggel rendelkezik” – így rendelkezik ugyanis az érettségi lebonyolításával kapcsolatos 100/1997. számú kormányrendelet.

[frame]

Ha ez nem lenne elég, a felvételizőknek, továbbtanulóknak biztosan nehezebb lesz bekerülniük a kiválasztott intézménybe is: mivel sokan „halasztani” kényszerültek egy évvel későbbre, sokkal többen lesznek a jövőre felvételt kérők is. Azaz magasabbak lesznek a felvételi pontszámok is. Ez egyébként a következő évben érettségizőknek is problémát okoz majd.

Ha te sem értesz egyet a májusi érettségivel…

…írd alá a petíciót te is:

…és tiltakozz az összes lehetséges, jogszerű módon. Ezekről ebben a cikkben írunk.

[/frame]

A megbízást az igazgató adja a tanárnak. Még a járvány idejére hatályba lépett rendelet sem rendelkezik azonban arról, hogy akárkinek is lehetne felügyeletre megbízást adni! Ahogy jogszerűen nem felügyelheti az érettségit egy hallgató, úgy nem felügyelheti portás, rendőr vagy építőmérnök sem. Az érettségi felügyelete nem arról szól, hogy bemegy valaki és ül: számos feladata van egy felügyelőnek. Nem véletlen, hogy erre a diplomás tanárokat is felkészítik, és aki több éve csinálja, annak is nagyon oda kell figyelni minden részletre. A felügyelet számos adminisztratív feladattal is  jár, amelyektől eltérve az érettségi eredménye válik támadhatóvá. 

A májusi, rohamtempóban megszervezett érettségi számtalan objektív okból nem tartható meg. Ezek egy részéről már tegnapi cikkünkben is írtunk, az, hogy egyszerűen nincs hozzá elegendő ember, még rizikósabbá teszi az amúgy is rizikós lebonyolítást. Itt az ideje, hogy az oktatásirányítás hagyjon fel az ámokfutással, és a realitásokat vége figyelembe véve kezdjen egyeztetésbe a szakmai szervezetekkel! 

[frame]

Ugye, már te is érted, miért fontos, hogy összefogjunk? Ne várd meg, amíg bajba kerülsz – csatlakozz most hozzánk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek