Van-e még lejjebb érettségi-ügyben?

Baráti körben tartott egyeztetés után Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár kijelentette: marad a május 4-i érettségi, közben igazi kérdések nem hangozhattak el. A PDSZ nyílt levele.

Az elmúlt napok arra világítottak rá, hogy az EMMI egy dologban következetes csupán: az érettségi időpontjának szajkózásában. Másban nem látszik az eltökéltség:

  • eddig egyetlen szót nem szóltak ahhoz a 30 ezer diákhoz, akik krónikus betegek, vagy ilyen beteggel élnek egy fedél alatt – az ő igényeiket teljesen figyelmen kívül hagyják, ahogy nem beszélnek a felnőttképzésben érettségizők komoly problémáiról sem.
  • kilenc nappal az érettségi előtt még nem hogy az értesítések nem mentek ki a diákoknak, de elegendő számú felügyelő tanárt és érettségi elnököt sem sikerült toborozniuk, holott két héttel az időpont előtt jogszabály szerint már állniuk kellene a vizsgabizottságoknak, az érintett diákoknak pedig kézhez kellene kapniuk az információkat.
  • a PDSZ alig néhány napja is levélben kérte azt az egyeztetést, amit hetek óta hiába kér az eredetileg 27, de mostanra 30-ra bővült számú szakmai és szakszervezet.
  • az államtitkár érdemi egyeztetés helyett baráti körben győződött meg saját véleményének helyességéről, megkímélve magát a szakmai problémáktól, amelyekre – a többi szakmai szervezettel karöltve – rég igyekszünk felhívni a figyelmet.
  • a baráti körben megdöbbenésre megjelent a Pedagógusok Szakszervezete is, aki eddig szintén velünk együtt követelte a közös egyeztetést. Félretéve azt a kérdést, hogy miközben a PDSZ például hosszú hetek óta minden energiájával azon dolgozik, hogy rákényszerítse az oktatási kormányzatot egy széles körű egyeztetésre, miért megy el a PSZ egyedül, mindenkit megkerülve egy ilyen alkalomra, az sem derül ki, hogy mi volt az itt előadott álláspontjuk. Az viszont biztos, hogy az államtitkár jelenlétüket saját szakmaiatlan döntése legitimálására már fel is használta a sajtóban.

[frame]

Írd alá a petíciót, hogy nem értesz egyet a májusi érettségivel!
A petíció aláírásához kattints erre a linkre: ALÁÍROM A PETÍCIÓT!

[/frame]

A fenti okokból a PDSZ az alábbi nyílt levelet intézte a közoktatásért felelős államtitkárhoz

Tisztelt Államtitkár Úr!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tegnapi egyeztetéseket ígérő hírek után megdöbbenve tapasztalta, hogy ez az egyeztetésnek nevezett esemény már le is zajlott, mégpedig úgy, hogy ön kizárólag a kormánynak alárendelt, és vele egyetértő szervezetekkel egyeztetett.

A hírek szerint az egyeztetésen részt vett három kormányzati hivatal képviselője (Oktatási Hivatal, Klebelsberg Központ, Tisztifőorvos), továbbá két olyan szervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar és az Országos Diáktanács, amelyek legitimációja egyértelműen a kormány jól megtervezett akaratából ered, és meglepő módon az a Pedagógusok Szakszervezete is, amelyik korábban 29 más társadalmi szervezettel és szakszervezettel együtt kérte az érdemi, széleskörű egyeztetést az érettségivel kapcsolatban. Véleményünk szerint azért is születhetett ez a felelőtlen, jogsértő és szakmai szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyó döntés, mert a valódi egyeztetés elmaradt.

A PDSZ elutasítja az egyeztetésnek ezt a színházi formáját, és hamisnak tartja az abból levont következtetést.

Az ön Facebook-oldalán a mai napon az is nyilvánosságra került, hogy a hat megkérdezett szervezetből csak az Országos Diáktanács véleményét hozta nyilvánosságra: annak 19 tagjából 17-en támogatták az érettségi május 4-ei kezdetét.

Kérdés, hogy milyen információk alapján szavazott a 19 diák. Vajon tudták-e, hogy a május 4-ei érettségi elhalasztásának mi az alternatívája? A jogszabályokban és az államtitkári kommunikációban ennek nyoma sincs.

Ezzel a döntéssel olyan, akár krónikus betegségben szenvedő, vagy veszélyeztetett családtagokkal rendelkező fiatalokat is a májusi érettségire szorítanak, akik jogosan féltik a továbbtanulásukat. Az is elhangzott, hogy az országos tisztifőorvos véleménye, valamint több járványügyi szakértő szerint maximális biztonsági intézkedések betartásával megtartható az érettségi. Négy szervezetről ugyanakkor nem tudni, hogy támogatják, vagy csupán nem ellenzik a bejelentést. Létezik az, hogy országos hivatalok eltekintettek attól, hogy az érettségi szervezésének jogszabályi előírásait betartsák?

Bár minden kérdésben fontos az érintettek véleménye, 17 diák “igen” szavazatára hivatkozni azonban egy ilyen súlyú, életet tömegesen veszélyeztető helyzetben – elgondolkodtató.

Nem az a kérdés, hogy lebonyolíthatók-e a vizsgák, hanem az, hogy mekkora kockázattal. A PDSZ szerint egyetlen ember egészségét és életét sem szabad veszélyeztetni olyan esetben, amikor nincs maximális biztonság és van kockázatmentes alternatíva. Márpedig lehetőség van az érettségik és az egyetemi őszi szemeszter kezdetének elhalasztására, és ezen túl is jó pár más lehetőség kínálkozik, beleértve akár a jegymegajánlást vagy az online érettségit is. Nem így történt, s ön ma bejelentette, hogy nincs jobb megoldás, mint a járvány tetőzésével párhuzamosan megrendezni az írásbeli vizsgákat.

Nagyon sajnáljuk, hogy nem vett példát szlovák kollégájától, Branislav Gröhling oktatási minisztertől, aki – felülbírálva az ország tisztifőorvosának véleményét – érettségi helyett a jegymegajánlás mellett döntött, és nem kockáztat emberéleteket. Még a lengyel kormány is belátta, hogy az érettségit legalább egy hónappal el kell halasztani.

Ehhez képest mit tesz ön? Hetek óta bizonytalanságban tartja az érintetteket, dezinformál és manipulál, amikor a május negyedikén kezdődő érettségit ellenzőket úgy állítja be, mint akik el akarják venni a diákoktól az érettségi és a továbbtanulás lehetőségét.

Ön megkésve és sebtében hívott össze egy, az önök szempontjából kockázatmentes látszat-egyeztetést. Még a résztvevők többségének véleménye sem derült ki. Erre az “egyeztetésre” hivatkozva ön bejelentett egy olyan megoldást, amelynek egészen biztos, hogy lesznek áldozatai, valódi felelőse azonban nem.

Államtitkár úr, azonnal vonja vissza mai döntését! Ha ezt nem teszi meg, ön is legalább olyan mértékben lesz felelős az ebből következő tragédiákért, mint főnöke.

Budapest, 2020. április 24.

a PDSZ Országos Választmánya

[frame]

Pedig…

Részlet a PDSZ április 23-án, csütörtökön, Maruzsa Zoltánhoz írott leveléből

A PDSZ Országos Választmánya megnyugvással értesült az oktatásirányítás álláspontjának változásáról, miszerint hajlandó lenne egyrészt az érettségi tervezett időpontjának megfontolására, továbbá egyeztetések megkezdésére az érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel. A PDSZ ezúton megerősíti 30 szakmai szervezettel közösen már korábban is megerősített elkötelezettségét egy szakmai egyeztetési folyamat mellett, ami minden félnek (diákok, hátrányosan érintett diákcsoportok, oktatási dolgozók és a kormányzati intézkedések szempontjából lényeges szempontok) kielégítő megoldásokat tudna hozni.

A PDSZ nem kívánja folyamatos nyomás alatt tartani a kormányzatot az érettségivel kapcsolatban – amennyiben kielégítő megoldás születhet az általunk felvetett problémákra, úgy természetesen felszólítjuk tagjainkat és támogatóinkat a folyamat támogatására.

A PDSZ szerint a jelen helyzetben – az egyeztetések során – a következő három feladatcsoport megoldására kell sort kerítenünk:

  1. A veszélyeztetett diákcsoportok egészségügyileg kifogásolhatatlan és érdeksérelem nélküli vizsgáztatásának megoldása, különös tekintettel a következőkre:
    • A krónikus beteg diákok, illetve a krónikus betegekkel egy háztartásban élő diákok biztonságának kérdése,
    • A krónikus beteg diákok, illetve a krónikus betegekkel egy háztartásban élő diákok esélyegyenlőségének biztosítása a felsőoktatási felvételi eljárás során.
    • A felnőttoktatásban érettségiző diákok egyenlő esélyeinek biztosítása.
  2. A pedagógusok biztonságos munkavégzése a vizsgáztatás során,
  3. A szakmailag kifogásolhatatlan érettségi vizsga feltételeinek megteremtése, különös tekintettel a jogszabályban előírt lebonyolító személyi állományra, eljárásrendre és egyéb feltételekre.

A PDSZ meggyőződése, hogy a jelenleg nyilvánosan rendelkezésre álló adatok szerint a fenti három kritérium nem tud teljesülni egy május 4-én megkezdett érettségi vizsgáztatási körben, mivel a járvány terjedésének jellegéből fakad, hogy a járvány kellős közepén az érettségizőknek és a tanároknak, valamint hozzátartozóik számára biztonságos megoldás nincs. Mindazonáltal nyitottak vagyunk felvetéseik és szakmai indokaik meghallgatására és megfontolására egy szakmai egyeztetés keretei között.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is elkötelezett a széleskörű szakmai és érdekvédelmi egyeztetés iránt, ezért kérjük, hogy biztosítsák, hogy ilyen körben kerüljön sor a 2020. évi érettségi módjáról, illetve esetleges időpontjáról szóló közös szakmai döntéselőkészítésre. Ilyen értelemben szeretnénk különösen felhívni a figyelmet a többi oktatásban aktív szakszervezet meghívására is.

[/frame]

Az érettségi ügye jól mutatja, hogy ha nem fogunk össze, akkor az oktatásirányítás prioritásai nem a munkakörülmények javítása, az oktatás felemelése, a béreink rendezése lesz, hanem a pitiáner pillanatnyi politikai célok kielégítése. MOST csatlakozz, hogy változást érjünk el! NE dolgozz ingyen!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

Hasonló cikkek