Érettségi káosz és ami mögötte van

Nagyon úgy tűnik, hogy több hétnyi többé-kevésbé fegyelmezett önkéntes karantén után minden aggály ellenére megkezdődnek az érettségi vizsgák május 4-én. Mint az köztudott, a PDSZ határozottan ellenzi ezt az intézkedést, a vizsgák szervezése azonban tőlünk függetlenül is számos ok miatt akadozik. A most felszínre kerülő problémák ugyanis az elhibázott oktatáspolitikában gyökereznek.

A kormány eltántoríthatatlan. Járványügyi tetőzés ide, hosszan elhúzódó plató oda, ebben az országban márpedig május 4-étől érettségi lesz, és kész. Azt gondolnánk, hogy ha a végzős diákok érdekeire hivatkozva több mint százezer embert kirángatnak az önkéntes karanténból, aminek fenntartásáért eddig mindent megtettek, akkor ez lesz minden idők legjobban megszervezett érettségije. Azonban a vizsgák előkészítése a hírek szerint attól függetlenül is több ponton akadozik, hogy a PDSZ mit gondol.

[promo title=”rajott”]

Felügyelőtanár kerestetik

Ahogyan arról már mi is többször beszámoltunk, az EMMI több fronton is toboroz embereket az írásbeli vizsgák lebonyolításához: általános iskolákban, egyetemeken, de már a kormányhivatalokban is keresnek munkatársakat az írásbeli vizsgák felügyeletéhez. Nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen a tanárok bére még mindig a hat évvel ezelőtti minimálbérhez van igazítva, ezért nincs utánpótlás a pályakezdők között, és a pályaelhagyók száma is egyre magasabb. Ráadásul a magyar közoktatás egyik legfőbb fundamentuma évek óta az a kizsákmányolás, amit a több ezer órányi kifizetetlen túlmunka jelent.

Csoda-e, hogy

a végsőkig kizsigerelt tanárok jelentős részének semmi kedve az anyagi biztonság mellett az egészségről is lemondani?

Lehet szidni a PDSZ-t, amiért sztrájkra buzdít, lehet hivatkozni a mindenek felett álló hivatástudatra, és leárulózni azokat, akik nem akarnak egy ilyen körülmények között szervezett érettségin részt venni. De ez a mostani nehézség az elmúlt évek egyenes következménye. Emberhez méltó fizetések és munkakörülmények mellett ugyanis nem kéne hálóval fogni a pályakezdőket, és sokkal többen lennének a fiatal tanárok.

Hiányzó vizsgabizottságok, akadozó adminisztráció

Hasonló emberhiány mutatkozik a vizsgaelnökök között is. A DARI rendszert újra megnyitották, vagyis minden bizonnyal sokan léptek vissza az elnöki feladatok vállalásától annak ellenére, hogy ezért a munkáért külön díjazás jár, épp ezért sokan tekintik a kiszámítható plusz jövedelem egy bevett formájának. Viszont az elnökök is „csak” tanárok, ráadásul közöttük egyáltalán nincsenek pályakezdők, hiszen a vizsgaelnöki továbbképzést több évnyi tanári gyakorlathoz kötik. Vagyis a vizsgaelnöki névjegyzékben szereplők egyre nagyobb százaléka is az idősebb korosztályból kerül ki, így köztük is sokan vannak, akik nem akarják kockára tenni a saját egészségüket, sem a családjukét.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/04/23/barcsak-ne-lenne-igazunk/

A fentiekből adódóan nehezen állnak össze az érettségi vizsgabizottságok, pedig ezek tagjainak már április 20-án meg kellett volna kapniuk a megbízási szerződésüket. Ezt a dátumot jogszabály rögzíti, amit a járvány nem érvénytelenít. Maruzsa Zoltán államtitkár ugyan levélben adott lehetőséget a dátum „rugalmas” kezelésére, de itt nem is a dátum a lényeg, hanem a meggondolatlanság. Az, hogy

a minisztérium úgy akarja tűzön-vizen keresztül átvinni a május eleji érettségit, hogy maga sem tudja pontosan, az hogyan fog megvalósulni.

Olyan híreket is kaptunk, hogy az emelt szintű érettségi vizsgára jelentkező diákok közül vannak olyanok, akik még mindig nem tudják, pontosan hova kell menniük vizsgázni. Ezeknek az értesítéseknek is már régen meg kellett volna érkezniük, hiszen egy hét múlva indulnak a vizsgák!

Ok és okozat

A járványügyi kockázat csak az egyik az idei érettségit beárnyékoló nehézségek közül. Ezen a helyzeten úrrá lehetne lenni akkor, ha az oktatás vezetői valóban a diákok érdekeit tartanák szem előtt. De ahogyan az elmúlt tíz év során sem, úgy most sem a diákok érdekei vannak a középpontban. Míg az elmúlt évek során a kormány egyre inkább kizsigerelte az oktatásban dolgozókat tönkretéve ezzel a fiatalok és az ország jövőjét, most úgy tűnik,

egy grandiózus emberkísérlet keretében teszteli a vírus erejét és az eddigi védekezés hatékonyságát,

amikor a járvány tetőzésének idején heteken át százezreket mozgat egy időben az érettségi és a szakmai vizsgák elrendelésével. Ezt nemcsak mi gondoljuk így, hanem a Magyar Orvosi Kamara is, amely szerinta jelenlegi járványügyi intézkedésekhez képest mindenképpen kockázatot jelent az érettségi megszervezése„, és amely egy szakmai ajánlást tett közzé az érettségik lebonyolításával és a következmények utánkövetésével kapcsolatban arra az esetre, ha a vizsgákat mégis az eredeti időpontban szervezik meg.

És mindeközben az oktatás irányítói elvárnák, hogy azok, akik évek óta egyre romló körülmények között, rengeteg ingyenmunkával viszik a hátukon a magyar közoktatást, most önként és dalolva dobják oda az egészségüket is.

Mi úgy gondoljuk, hogy Magyarország jobb oktatást érdemel. Ezért küzdünk az ingyenmunka és a kizsákmányolás ellen. Ha egyetértesz céljainkkal, gyere közénk te is. Együtt erősek vagyunk!

[frame]

Ugye, már te is érted, miért fontos, hogy összefogjunk? Ne várd meg, amíg bajba kerülsz – csatlakozz most hozzánk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek