Ezért vagyunk optimisták

Mi úgy gondoljuk, ma nem szabadna érettségi vizsgákat lebonyolítani, és senkit nem szabadott volna olyan helyzetbe hozni, hogy választania kelljen az egészség és a továbbtanulás vagy a hivatástudat között. Ma elkezdődnek az érettségik, de mindeközben a magyar pedagógustársadalom egyre hangosabban hallatja a hangját.

Ma minden egészségügyi, jogi és esélyegyenlőségi aggályunk ellenére elkezdődnek az érettségik, a józan ész végül alulmaradt, így több tízezer embernek két rossz (járványügyi kockázat vagy idén biztosan elbukott felsőoktatás) között kellet választania. Azonban számos jel utal arra, hogy a magyar pedagógustársadalomban egyre erősebb az érdekérvényesítő képesség.

Bármennyi troll is sorosozik velünk kapcsolatban, a Ne dolgozz ingyen! azzal a kizárólagos céllal jött létre, hogy visszaállítsa a magyar oktatási dolgozók társadalmi prezstízsét, kivívja anyagi és társadalmi megbecsülésüket egyaránt. Ha visszatekintünk az elmúlt hónapokra, azt látjuk, hogy nem dolgoztunk hiába.

[promo title=”rajott”]

Az, hogy az érettségi előtt még napokkal is általános iskolákban, egyetemeken, kormányhivatalokban toboroznak embereket a vizsgák lebonyolításához, és hogy több bizottságban még mindig nincs elnök, arra utal, nem kevés kollégánk mondta ki: a saját és családja egészsége fontosabb, mit egy érettségi vizsga. Ez nem azt jelenti, hogy ezekből a tanárokból eltűnt a hivatástudat, hanem azt, hogy megerősödött bennük az érdekérvényesítő képesség. Miközben tisztelettel adózunk azoknak, akik ma az érettségiző diákokkal együtt vállalják a kockázatot, úgy gondoljuk,

az a tanár, aki nem vesz részt a ma kezdődő érettségi vizsgákon, nem áruló, hanem felelős állampolgár, felelős pedagógus.

Ők azok, akik a hasonlóan öntudatos és felelős gondolkodású szülőkkel karöltve elérték, hogy a hatalom fél nap alatt meggondolja magát, és az oktatási intézmények bezárása mellett döntsön. És ők azok, akik sokszor erejükön felül, huszadik századi körülmények között igyekeznek legjobb tudásuk szerint megfelelni a 21. század követelményeinek a digitális oktatás alatt.

És ők egyre többen vannak. Egyre több kollégánknak van elege abból, hogy a szakmát minden fontos döntésből kihagyják, hogy az iparkamara elnökének több szava van az oktatást illető ügyekben, mint a pedagógus szakmai szervezeteknek vagy érdekképviseleti szerveknek. Egyre többeknek nyílik fel a szemük az őket körülvevő valóságra, arra, hogy a jelenlegi magyar közoktatás az ő módszeres kizsákmányolásukon, a rendszerszintű ingyenmunkán alapul. És egyre többen látják be azt is, hogy ennek nem kell így lennie, van kiút a megalázó munkakörülmények közül.

Ezek az oktatási dolgozók már nem félnek, szerveződnek, kommunikálnak, jelen vannak a közösségi médiában is. Naprakészek az oktatás ügyeivel kapcsolatban, készek véleményt nyilvánítani és határozottan fellépni, ha sérelem éri az oktatásban dolgozók és tanulók érdekeit. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a kormány végül elállt az iskolák kormányrendelet-tervezetbe foglalt május 18-iki megnyitásától.

Köszönjük, hogy velünk vagytok, hogy együtt harcolhatunk egy jobb magyar oktatásért!

Nem dőlhetünk hátra, nagyon sok még a dolgunk. Tennünk kell az óvodák tarthatatlan helyzete ellen, nyakunkon az új NAT erőltetett bevezetése, és el kell érnünk, hogy a magyar pedagógusok versenyképes, a jelenlegi minimálbérhez igazított fizetésekért, a 21. századnak megfelelő körülmények között dolgozhassanak. Nagyon sokat kell még tennünk azért, hogy az oktatás ne a társadalmi megosztottság elmélyítésének eszköze legyen, hanem esély mindazoknak, akik kevésbé szerencsés körülmények közé születtek. Ahogyan azt a célt sem adhatjuk fel, hogy közoktatásunk végre engedelmes alattvalók helyett öntudatos és felelős állampolgárokat képezzen.

Sok még a feladat, de egyre többen vagyunk. De ha még többen leszünk, még hatékonyabban tudunk küzdeni a magyar oktatás megújításáért. Ezért ha egyetértesz a céljainkkal, csatlakozz hozzánk, harcoljunk együtt!

Ugye, már te is érted, miért fontos, hogy összefogjunk? Ne várd meg, amíg bajba kerülsz – csatlakozz most hozzánk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

Kamrás Orsolya

Kamrás Orsolya

Hasonló cikkek