Ezért vagyunk optimisták

Mi úgy gondoljuk, ma nem szabadna érettségi vizsgákat lebonyolítani, és senkit nem szabadott volna olyan helyzetbe hozni, hogy választania kelljen az egészség és a továbbtanulás vagy a hivatástudat között. Ma elkezdődnek az érettségik, de mindeközben a magyar pedagógustársadalom egyre hangosabban hallatja a hangját.

Ma minden egészségügyi, jogi és esélyegyenlőségi aggályunk ellenére elkezdődnek az érettségik, a józan ész végül alulmaradt, így több tízezer embernek két rossz (járványügyi kockázat vagy idén biztosan elbukott felsőoktatás) között kellet választania. Azonban számos jel utal arra, hogy a magyar pedagógustársadalomban egyre erősebb az érdekérvényesítő képesség.

Bármennyi troll is sorosozik velünk kapcsolatban, a Ne dolgozz ingyen! azzal a kizárólagos céllal jött létre, hogy visszaállítsa a magyar oktatási dolgozók társadalmi prezstízsét, kivívja anyagi és társadalmi megbecsülésüket egyaránt. Ha visszatekintünk az elmúlt hónapokra, azt látjuk, hogy nem dolgoztunk hiába.

Az, hogy az érettségi előtt még napokkal is általános iskolákban, egyetemeken, kormányhivatalokban toboroznak embereket a vizsgák lebonyolításához, és hogy több bizottságban még mindig nincs elnök, arra utal, nem kevés kollégánk mondta ki: a saját és családja egészsége fontosabb, mit egy érettségi vizsga. Ez nem azt jelenti, hogy ezekből a tanárokból eltűnt a hivatástudat, hanem azt, hogy megerősödött bennük az érdekérvényesítő képesség. Miközben tisztelettel adózunk azoknak, akik ma az érettségiző diákokkal együtt vállalják a kockázatot, úgy gondoljuk,

az a tanár, aki nem vesz részt a ma kezdődő érettségi vizsgákon, nem áruló, hanem felelős állampolgár, felelős pedagógus.

Ők azok, akik a hasonlóan öntudatos és felelős gondolkodású szülőkkel karöltve elérték, hogy a hatalom fél nap alatt meggondolja magát, és az oktatási intézmények bezárása mellett döntsön. És ők azok, akik sokszor erejükön felül, huszadik századi körülmények között igyekeznek legjobb tudásuk szerint megfelelni a 21. század követelményeinek a digitális oktatás alatt.

És ők egyre többen vannak. Egyre több kollégánknak van elege abból, hogy a szakmát minden fontos döntésből kihagyják, hogy az iparkamara elnökének több szava van az oktatást illető ügyekben, mint a pedagógus szakmai szervezeteknek vagy érdekképviseleti szerveknek. Egyre többeknek nyílik fel a szemük az őket körülvevő valóságra, arra, hogy a jelenlegi magyar közoktatás az ő módszeres kizsákmányolásukon, a rendszerszintű ingyenmunkán alapul. És egyre többen látják be azt is, hogy ennek nem kell így lennie, van kiút a megalázó munkakörülmények közül.

Ezek az oktatási dolgozók már nem félnek, szerveződnek, kommunikálnak, jelen vannak a közösségi médiában is. Naprakészek az oktatás ügyeivel kapcsolatban, készek véleményt nyilvánítani és határozottan fellépni, ha sérelem éri az oktatásban dolgozók és tanulók érdekeit. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a kormány végül elállt az iskolák kormányrendelet-tervezetbe foglalt május 18-iki megnyitásától.

Köszönjük, hogy velünk vagytok, hogy együtt harcolhatunk egy jobb magyar oktatásért!

Nem dőlhetünk hátra, nagyon sok még a dolgunk. Tennünk kell az óvodák tarthatatlan helyzete ellen, nyakunkon az új NAT erőltetett bevezetése, és el kell érnünk, hogy a magyar pedagógusok versenyképes, a jelenlegi minimálbérhez igazított fizetésekért, a 21. századnak megfelelő körülmények között dolgozhassanak. Nagyon sokat kell még tennünk azért, hogy az oktatás ne a társadalmi megosztottság elmélyítésének eszköze legyen, hanem esély mindazoknak, akik kevésbé szerencsés körülmények közé születtek. Ahogyan azt a célt sem adhatjuk fel, hogy közoktatásunk végre engedelmes alattvalók helyett öntudatos és felelős állampolgárokat képezzen.

Sok még a feladat, de egyre többen vagyunk. De ha még többen leszünk, még hatékonyabban tudunk küzdeni a magyar oktatás megújításáért. Ezért ha egyetértesz a céljainkkal, csatlakozz hozzánk, harcoljunk együtt!

Ugye, már te is érted, miért fontos, hogy összefogjunk? Ne várd meg, amíg bajba kerülsz – csatlakozz most hozzánk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!