A káosz leple alatt nyomnák át a
selejtes NAT-ot

Amikor jó két hónapja, a rendkívüli járványügyi helyzet kialakulásának kezdetén szánkra mertük venni, hogy a NAT-ról szóló diskurzust nem kellene teljesen felfüggeszteni, megkaptuk, hogy szívtelen csürhe vagyunk. Mert miközben emberek halnak meg, minket csak a bomlasztás érdekel. Nos, a NAT körüli zűrzavar azóta se lett kisebb, sőt – akár jól esik ezt olvasni, akár nem.

Mindannyiunk örömére a járvány jelenleg csendesedni látszik, fokozatosan enyhülnek a korlátozó intézkedések, és úgy tűnik, a tanévet rendben le lehet zárni, még ha a nyári szünet nem is lesz olyan pihentető, mint szeretnénk.

Ilyen most pedagógusnak lenni

A tanév végére a tanárok és óvónők többsége akkor is végsőkig elcsigázott, ha nem kell a jelenlegihez hasonló rendkívüli helyzetben helyt állnia. De most igazán nehéz időket élünk, vegyük is sorra, mi mindennel kell jelenleg megküzdenie egy átlagos magyarországi pedagógusnak:

1.Digitális oktatás: A rekordgyorsasággal digitalizált mindennapos oktatómunka hullámzó színvonalon ugyan, de továbbra is működik. Zajlanak a konferenciahívások, készülnek a digitális tananyagok, és folyamatos a beadott dolgozatok javítása is. És persze mindez adminisztrálódik is a Krétában, aminek működését nem kell bemutatnunk, mindenkinek vannak közvetlen tapasztalatai a „gyorsaságáról”.

2.Iskolai és óvodai ügyelet: Mindezzel párhuzamosan sokaknak bent kell lenniük az iskolákban és az óvodákban is, hiszen megszűnt a kijelölt ügyeletes intézmények rendszere, ahol erre igény van, ott minden intézményben biztosítani kell a diákok felügyeletét, illetve a sajátos nevelési igényű diákok ellátását.

3.Érettségi: Bár mint az köztudott, szóbeli érettségik alapesetben nem lesznek, de az elmúlt hetekben zajlott, és még most is zajlik az írásbeli dolgozatok javítása, és hátra van még az esetleges észrevételek kivizsgálása és az adminisztráció. Mindez úgy, hogy sok helyen abszolút jogszabályellenesen, elnök nélküli, csonka vizsgabizottságokkal kezdődtek meg az érettségik.

4.Jogállásváltozás a szakképzésben: Többezer szakképzésben dolgozó kolléga továbbra sem tudja pontosan, július elsejétől hol, milyen fizetésért és hány munkaórát kell dolgoznia. Ahogyan azt már mi is többször megírtuk, még mindig teljes a káosz, sehol sem látszik a beígért 30 százalékos béremelés, ellenben egy igazságtalan és dilettáns módon kivitelezett értékeléssel borzolják a kedélyeket, sokszor leminősítve olyan kollégákat, akik egy-két éve még 90% feletti eredménnyel minősültek pedagógusként.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/05/25/szakkepzesi-kaosz-a-nehezsegeket-sikeresen-kezeltuk-irja-az-itm/

Egyszóval a magyar pedagógusok többsége a teljes kimerülés szélén, ismét több száz kifizetetlen túlórával a háta mögött várja a nyarat. Aminek jelentős része jó eséllyel szintén munkával telik majd.

Szeptembertől NAT – de hogyan?

A PDSZ álláspontja a NAT-tal kapcsolatban nem változott: továbbra is úgy látjuk, hogy ez az alaptanterv nem alkalmas arra, hogy a magyar közoktatást ennek mentén valósítsák meg. Ezért

továbbra is kiállunk a NAT bevezetésének minimum egy évvel történő elhalasztása és a széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés mellett.

Ezt az alaptantervet ráadásul akkor sem lehetne szeptembertől bevezetni, ha egyébként minden rendben lenne vele. Lássuk, miért.

Jóllehet április 30-áig kellett felülvizsgálni az iskoláknak a helyi tantervet, sok helyen erre nem maradt idő a digitális oktatás és az ügyelet mellett, tudomásunk szerint számos olyan intézmény van, ahol csak a tanév lezárultával, június 15-e után kerítenek erre sort. Igaz, olyan iskoláról is tudunk, ahol már el is készítették az új helyi tanterveket.

Ami annál is érdekesebb, mivel a központi kerettantervek listája még mindig hiányos, a hatosztályos gimnáziumok kezdő évfolyamának magyar nyelv és irodalom kerettanterve például egy az egyben hiányzik, és ugyanez a helyzet a második idegen nyelvek nagy részénél is. Vagyis úgy kell megtervezni a következő tanév óraszámait, tantárgyfelosztását, hogy még mindig nincsenek pontos információk a központi elvárásokkal kapcsolatban.

Szakképzés, az örök mostohagyerek

Ha esetleg nem volna elég bajuk enélkül is, a NAT előkészítetlensége a szakképzésben dolgozókat még az oktatás többi szereplőjénél is keményebben sújtja. Itt a szakmai tantárgyaknál a kimeneti oldalt nem kerettanterv, hanem a Képzési és kimeneti követelmények (KKK) szabályozza, ennek részleteit azonban csak az elmúlt két hétben kezdte el közzétenni az ITM. A közismereti tárgyakat tanító tanárok oktatók sincsenek könnyebb helyzetben. Számukra ígértek programterveket és ágazati ajánlásokat, de ezekből csak egy-két óratervminta jelent meg tantárgyi óraszámjavaslatokkal.

[promo title=”rajott”]

Mindez azt jelenti, hogy a szakképzésben tanítók jelentős része, ha valami csoda folytán már pontosan tudja is, mit, hol, mennyiért fog dolgozni, a következő tanévet még mindig nem fogja tudni kellőképpen előkészíteni. Nem határozták meg például az egyes évfolyamok finanszírozott tanítási időkeretét, így többek közt nem tudni, a csoportbontásokkal hogyan számolhatnak. Sok technikumban probléma lesz az is, hogy a szabadon felhasználható órakeret az ígéretekkel (20%) ellentétben még a 9. évfolyamon sem éri el a 10 százalékot.

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy

az új NAT-ot nem lehet szeptembertől bevezetni.

Amellett, hogy egy szakmailag számos szempontból vitatható dokumentumról van szó, a bevezetés körülményei sem adottak. Erről csak részben tehet a koronavírus, a problémák többségét ugyanis nem a járvány, hanem az előkészítetlenség és a szakmaiatlanság szülte, a pandémia csak súlyosbított a helyzeten.

Éppen ezért a PDSZ továbbra is azért küzd, hogy a NAT bevezetését legalább egy évvel halasszák el, és induljon valódi szakmai diskurzus az új alaptantervről, ne csak a kormány udvari bólogatóemberei véleményezhessék azt.

[frame]

Nem megy nélküled! Mikor akarsz végre tenni valamit?

Nem megy nélküled. Nem megy a kollégád nélkül. A PDSZ egy olyan, alulról szerveződő közösség, ahol nincsenek fizetett tisztviselők: csak az országos választmány elnöke kap – bértábla szerinti – juttatást, és még egy ember, bértábla szerinti fél juttatást. Nincsenek szolgálati autók. Itt te vagy, egyedül, a fókuszban. Mi nem állami pénzekből élünk, hanem leginkább mi dobjuk össze magunknak a pénzt, amiből a Te érdekeidet képviseljük. Itt jössz Te a képbe.

Rád három okból van szükségünk: hogy mutassuk, egyre többen vagyunk (ez így is van szerencsére), hogy egy gyorséttermi menü árával te is hozzájárulj az erőfeszítéseinkhez, és hogy részt vegyél, hogy harcolj velünk.

Csatlakozz, mert különben átlépnek rajtunk. Nincs időnk várni.

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »