Szakképzés: ne engedj a szabadságaidból, figyelj a végkielégítésedre!

Újabb akadályok a munkavállalók előtt a szakképzés átalakítása során: ne vedd ki ész nélkül a szabadságaidat, ha pedig nem élsz a továbbfoglalkoztatás lehetőségével, tudd, hogy azonnal ki kell fizessék a végkielégítésedet!

A szakképzés átalakítása során rettenetesen sokan fordulnak a jogi szolgálatunkhoz. A jogszabályellenes intézkedések sorában a szabadságok kiadásával és a távozók végkielégítésével  kapcsolatban is érkeznek a panaszok.

Szabadság: ne hagyd, hogy „kivegyék” neked!

Több helyről is azzal kerestek meg, hogy vezetőik – a július 1-i munkáltatóváltással összefüggésben – „kiadták” szabadságaikat. Olyanok is jeleztek ilyet, akik – a kialakult helyzetre és bizonytalanságra való tekintettel – nem kérték továbbfoglalkoztatásukat.

Márpedig ez az eljárás jogellenes, és minden érdekeltet – továbbfoglalkoztatás ide vagy oda – egyaránt érint. Ha vezetőd ilyesmire kér, jó ha tisztában vagy a következőkkel:

1 A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell! Erről a munka törvénykönyve 122. § (4) rendelkezik, és ez alól egyáltalán nem ad felmentést a jogviszony-megszüntetés. Márpedig június 17-én már nincs 15 napja a munkáltatónak július 1-éig!

2 Ha nem élsz a továbbfoglalkoztatás lehetőségével, akkor a munkáltatónak nincs más választása, a fennmaradó szabadságot meg kell váltania! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha 15 nappal a szabadság kezdete előtt nem közölték veled a szabadság kiadását, az
időarányos szabadságot ki kell fizetni számodra. Ha eddig nem adtak ki szabadságnapokat, az évi 46 munkanap szabadságból 23 munkanapnyi szabadságot kell ily módon megváltani.

3 Ha kéred a továbbfoglalkoztatásodat, akkor sincs rendben a szabadság jogellenes kiírása. Ez esetben leghamarabb a szabadság közlését követő 15 nap múlva kezdheted meg szabadságodat.

4 A fentieket írd meg a munkáltatónak, és kérd a fentiek szerinti szabadságmegváltást, ill. a továbbfoglalkoztatottaknak a szabadság kiadásánál a fenti szabály betartását. Ha ez nem megy, akkor jelentkezz a PDSZ jogsegélyszolgálatnál, hogy a továbbiakat mi intézzük.

[promo title=”rajott”]

A „gazdasági érdek” nevű barbatrükkről

Arra is figyelj, hogy időnként azzal is érvelnek egyes főigazgatók, hogy a munkáltató „gazdasági okokra hivatkozva” a közléstől eltérő időpontban is kiadhatja a szabadságokat. Nos, ez nettó félreértés.

Míg a munka törvénykönyve valóban úgy rendelkezik, hogy „kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén” módosíthatja a szabadság kiadásának közölt időpontját, azt azonban mindenki tudja, hogy egyáltalán nem lett volna kötelező az ajánlatokat a törvényben meghatározott határidő legutolsó pillanatában közölni az érintettekkel. Hogy ezt miért így csinálták, arra vannak elméletek, de ez egy az egyben a munkavállaló számára, azaz a te számodra volt hátrányos eljárás, és mit sem változtat a tényen, hogy az utolsó pillanatig húzták az érdemi információk átadását, egyre lehetetlenebb helyzetet teremtve a munkavállalóknak.

Azaz bőven lett volna mód a szabadság közlésére. Emellett igen fontos szempont az is, hogy egy törvényben előírt, a közalkalmazottat jogosan megillető járandóság kifizetését nem lehet gazdasági indokra hivatkozva megtagadni az átadás következtében megszűnő jogviszony esetén. Azaz ez az érv nem érv.

Egyáltalán nem mindegy, hogy hogy jársz el! Ha továbbfoglalkoztatnak, egyáltalán nem mindegy neked, hogy hány szabadnapod marad az év hátralévő részére. Ha pedig úgy döntöttél, nem kérsz a további foglalkoztatásból, egyáltalán nem mindegy, hogy júliusban mennyi pénzt kapsz kézhez! Gondolj csak bele: 23 szabadnap az valamivel több, mint egy havi fizetésed!

Jó hír az, hogy a szabálytalanul kiadott szabadságokat még 3 évig visszaperelheted – de azért talán jobban jársz, ha ezt a macerát megúszva idejekorán tisztába teszed a dolgot a fentiek alapján.

Végkielégítés: dehogy is csak 60 nap múlva!

Sokak idegeit borzolja, hogy a munkáltató közölte: amennyiben nem kérik továbbfoglalkoztatásukat, úgy a végkielégítés összegét csak hatvan nap múlva adják át számukra. Ezt igyekeznek jogilag alátámasztani, jó pár jogszabályhely megidézésével, de jó ha tudod: ez bizony nem így van. A végkielégítést a jogviszonyod megszűnésekor, egy összegben ki kell fizetniük számodra!

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény  25/A. §  (6) bekezdése szól arról, hogy ha nem járulsz hozzá a további foglalkoztatásodhoz, úgy a munkáltató köteles számodra a jogszabályban meghatározott (azaz a 37. § (2) és (4)-(6) bekezdése alkalmazásával megállapított végkielégítést – határozott idejű jogviszony esetén a 27. § (2) bekezdésében meghatározott távolléti díjat) számodra megfizetni.

Ez eddig világos beszéd. Mégis, több munkáltató a szakképzési törvény 127. § (5) bekezdésére hivatkozva hatvan napig visszatartaná a kifizetést – ez viszont jogellenes, hiszen az nem írja felül az előbb említett rendelkezést. Ez mindössze annyit jelent ki, hogy „nem jogosult végkielégítésre a
jogállásváltozásra tekintettel az, akinek közalkalmazotti jogviszonya munkaviszonnyá alakul át, továbbá az, aki további foglalkoztatásához nem járul hozzá és a közalkalmazotti jogviszony megszűnését követő hatvan napon belül nevelési-oktatási intézménnyel vagy szakképző
intézménnyel foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít.”

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkáltató visszakövetelheti tőled a kifizetett végkielégítést, amennyiben hatvan napon belül nevelési-oktatási intézménnyel vagy szakképző intézménnyel létesítesz foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt. A munkáltató tehát jogtalanul tartja vissza a neked járó végkielégítést, ha így jár el.

Ne hagyd magad átverni, ismerd meg a jogaidat – és támogass minket, hogy tovább tudjuk folytatni, amit csinálunk, azaz csatlakozz hozzánk! Csatlakozz a PDSZ-hez!

[frame]

Nem megy nélküled! Mikor akarsz végre tenni valamit?

Nem megy nélküled. Nem megy a kollégád nélkül. A PDSZ egy olyan, alulról szerveződő közösség, ahol nincsenek fizetett tisztviselők: csak az országos választmány elnöke kap – bértábla szerinti – juttatást, és még egy ember, bértábla szerinti fél juttatást. Nincsenek szolgálati autók. Itt te vagy, egyedül, a fókuszban. Mi nem állami pénzekből élünk, hanem leginkább mi dobjuk össze magunknak a pénzt, amiből a Te érdekeidet képviseljük. Itt jössz Te a képbe.

Rád három okból van szükségünk: hogy mutassuk, egyre többen vagyunk (ez így is van szerencsére), hogy egy gyorséttermi menü árával te is hozzájárulj az erőfeszítéseinkhez, és hogy részt vegyél, hogy harcolj velünk.

Csatlakozz, mert különben átlépnek rajtunk. Nincs időnk várni.

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »