Szegény Klebelsberg Központ!

Szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat a Klebelsberg Központtal – mindenki mellé szívesen állunk, akinek szakmai munkáját pitiáner pártpolitikai megfontolásokkal lehetetlenítik el. Egyértelmű, hogy a Klebelsberg Központ nehéz helyzetbe került – egyszerű, világos kérdésekre logikai bakugrásokkal tarkított, mosolyogtatóan gyermekded duzzogásokat kapunk válaszul. Kiállunk a Klebelsberg Központ mellett, ha szükséges – ne hagyja a szakmaiságot az út szélén, csak azért, mert a pártközpontból erre utasítják. Jobbak vagytok ennél, Klebelsberg Központ!

Mosolyognánk, de nem tudunk – mert a politika eldöntötte, hogy nem hagyja az út szélén az inkompetens, ám látványosan törleszkedő végrehajtóit akkor sem, ha azok konkrét, anyagilag is kifejezhető kárt okoznak neki. És ez a törleszkedés – sajnálatos módon – jellemzően abban nyilvánul meg, hogy kiszolgáltatott helyzetben lévő, alacsonyabb beosztásúakat aláznak meg, nem hajlandóak tárgyalni velük, nem garantálják jogaikat. Ezzel lehet ma jó pontot szerezni Magyarországon?

Mit kértünk?

Hogy fontolják meg a pécsi tankerület vezetőjének távozását, akinek nevéhez nem csak a pécsi keramikus nagy botrányt okozó felmentése fűződik, hanem most is három olyan per van folyamatban, amiknél szinte borítékolható, hogy a munkavállalók nyernek majd, mert a tankerület vezetője nem tágít. Alig pár év alatt több mint tízmilliós kárt okozott a tankerületnek azzal, hogy nem volt hajlandó tiszteletben tartani a munkavállalók jogait – illetve nem volt hajlandó peren kívül megegyezni igen csak nyilvánvaló ügyekről sem.

Miért kértük ezt?

Mert a peres eljárások senkinek sem érdekük: nem lehet érdeke a tankerületnek, ahonnan erre folyik el a pénz. Nem érdeke a munkavállalónak sem, mert ez a stressz megspórolható lenne – továbbá sokak pályaelhagyásához hozzájárul, amikor ilyesmi történik vele, kollégájával. A vasalódeszkás ügy, a pécsi keramikus ügye megmutatta, mindenkinek, hogy zajlik ez, mennyire ártalmas és kártékony dolog az öncélú hatalmaskodás. És nem utolsó sorban a PDSZ sem feltétlen ragaszkodik a perekhez – egyszerűbb lenne tárgyalni, mi sem szívesen rohangálunk bíróságra.

[promo title=”rajott”]

És bár a Klebelsberg Központ minapi nyilatkozata azt a látszatot próbálja kelteni, hogy ehhez mi nem értünk, úgy tűnik, mintha elfelejtenék, hogy azért mégis csak harminc évnyi érdekképviselet van a csizmánkban. Logikus, ugye: pontosan tudjuk, hogy melyik tankerületnél hány perre van szükségünk a hatékony érdekképviselethez. Páva Péter tankerülete nagyon kilóg a sorból. Nagyon.

[frame]

A Klebelsberg Központ MTI OS számára eljuttatott nyilatkozata: 1. rész, 2. rész.

[/frame]

Mit válaszolt a Klebelsberg Központ?

Ha lefejtjük a dühödt sallangot a nyilatkozatról, akkor röviden annyit, hogy Páva Péter tankerületvezető működésével meg vannak elégedve, mi pedig nem vagyunk képben azzal, hogy „ilyesmi előfordul”.  Azt írják, hogy „légből kapott kapott, gyakran valótlan sajtóhírekre alapozott támadás” érte őket. Hadd tegyük itt közzé, hogy az elmúlt pár év mérlege hogy alakul a Páva Péter által vezetett tankerületnél. A most folyamatban lévő, nagyjából 6 millió forint perértékű pereket nem számítva 2017 óta ez történt a pécsi tankerületnél:

1 Tárgy: Elmaradt helyettesítési díj megfizetése.
​Befejezés: perbeli egyezséggel, a Tankerületi Központ 165.000,-Ft kártérítést fizetett

2 Tárgy: jogviszony jogellenes megszüntetése.
Befejezés: ítélet alapján a Tankerületi Központ fizetési kötelezettsége 1.723.685,-Ft felmentési időre járó távolléti díj, 803.200,-Ft végkielégítés és 173.000,-Ft perköltség

3 ​Tárgy: jogviszony jogellenes megszüntetése
Befejezés: ítélet alapján a Tankerületi Központ fizetési kötelezettsége 509.800,-Ft felmentési időre járó távolléti díj

4 Tárgy: téves besorolás miatti elmaradt illetmény megfizetése
I. fokú ítélet (még nem jogerős): Tankerületi Központ fizetési kötelezettsége 1.542.040,Ft + kamatai, 77.000,-Ft perköltség

5 Tárgy: pedagógus szakvizsga költségtérítése
Befejezés: több pedagógus ügyében (összesen 14 fő) folyt eljárás, az eddig befejezett ügyek alapán a Tankerületi Központ által megfizetett költségtérítés összesen 6.924.500,-Ft, plusz 232.000,-Ft perköltség.

A tankerület ugyanakkor egyre kevésbé hajlandó érdemi mediációra – jelenleg is három per van folyamatban. És nem csak peres ügyekről van szó! A pécsi tankerületnél összehasonlíthatatlanul több ügyben vagyunk kénytelenek eljárni, mint máshol.

Ezek lennének a „légből kapott”, „pártpolitikai” ügyek? Nem a kérésünkre adott válasz az? Az érintettek mindenesetre, biztosíthatunk róla mindenkit, nem érzik annak ezeket.

Miért probléma ez?

Vicces, hogy a Klebelsberg Központnak ez belefér. 12 millió forint eltapsolása a bíróságon rendben van?

Jó lenne tudni, mi az az összeg, amitől már felszisszen valaki ott.

20 millió? 100? Mi az az ügyszám, amire valaki összehúzza a szemöldökét? 50? 300? Vagy akármeddig el lehet menni a méltánytalanságokkal küzdő munkavállalók meghurcolásában? Lehet, nem elég elrettentőek a perköltségek a magyar bíróságokon? Mert láthatóan az ügyek magas száma nem veri félre a vészharangot a Klebelsberg Központban. Lehet, ez az oka annak, hogy a pécsi tankerület – a környező tankerületekkel ellentétben – nem tud soha év végi jutalmat fizetni?

Páva Péter, a tankerület és a Klebelsberg Központ könnyen szórja ezt a pénzt:

elvesztett pereit az adófizető állja, a mi adópénzünkből. A munkavállaló viszont a saját bőrét viszi a vásárra, ha belemegy a peres eljárásba – amire nem válasz, hogy a PDSZ állja tagjainak a perköltségeit.

Nem a pereskedés az elsődleges feladatunk – és jó lenne, ha tankerületé sem az lenne.

Ellenben a homokozói stílus gyorsan előkerült. Ahogy az érettségivel példálózás is – amirem szőrmentén, most csak annyit mondanánk: tényleg zökkenőmentes volt? Megoldották már annak a 3-8 ezer diáknak a problémáját, akik nem vehettek részt ezen? Hogyan fogják kompenzálni azokat a diákokat, akik nem fértek hozzá az oktatáshoz az érettégi előtt, ezért alulteljesítettek? Hogyan kompenzálják azokat, akik művészeti oktatásba készültek, és nem adhatták le projektjeiket, amelyeken fél éve dolgoztak, ehelyett művészettörténetből írattak velük egy tesztet? Igen nagy a csönd mostanában ebben a kérdésben – örülünk is, hogy elővették, ígérjük, rövidesen foglalkozunk majd ismét ezzel.

[frame]

Együtt erősek vagyunk! Csak együtt vagyunk erősek!

Ahhoz, hogy bármit is elérhessünk, össze kell fognunk! Ezért kell belépned a PDSZ-be: mert három és félezer tag szép szám ugyan egy alulról szerveződő, rendszerváltó szakszervezetnél, de nem elegendő, ha erőt akarunk demonstrálni!

Az elmúlt hónapokban megállás nélkül dolgoztunk rengeteg ügyön: szakképzésben dolgozókén, az óvodai dolgozók hajmeresztő ügyein, a vészhelyzet alatt elbocsátottak ügyein. Kiálltunk az egész szektorért, nem csak a tagjainkért. De nagyon, nagyon sok a munka – nem győzzük a lépést tartani, ha nem álltok ki mellettünk, hogy mi is kiállhassunk mellettetek!

Ahhoz, hogy tényleg keményen meg tudjuk szorongatni a mindenkori oktatásirányítást és az ennek utasításait kollégáik érdekeit semmibe véve, vakbuzgalommal végrehajtó vezetőket, nincs más megoldás: be kell lépnetek.

Be kell lépnetek, mert ez az alapvető minimum ahhoz, hogy bármi is történhessen. Be kell lépnetek, mert néhány ezer ember nem tudja 150 ezer érdekeit cipelni a vállán. Be kell lépnetek azért is, mert nincsenek csodák: előbb-utóbb mindannyian kerültök majd olyan helyzetbe, hogy szükségetek lesz az érdekérvényesítésre. Be kell lépnetek, mert szükség van olyan új emberekre, akik hajlandóak tenni a jogaikért!

És végül azért is be kell lépnetek, mert havi egy gyorséttermi menü árát rá kell áldozzátok a jövőtökre. Arra, hogy bebiztosítsátok magatokat a jogsértések ellen! Aki nem tesz semmit, azzal bármit meg lehet csinálni.

Lépjetek be a PDSZ-be, ne hagyjátok, hogy egyedül harcoljunk tovább! Segítsetek, még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »