Szakképzés – Mit tehetsz, ha nem stimmel az új munkaszerződésed?

Még csak pár napja lépett érvénybe a szakképzésben dolgozókat érintő jogállásváltozás, de sorra érkeznek bejelentések különböző szabálytalanságokról, például olyan esetről is tudunk, ahol még nem kapták meg a munkavállalók az új munkaszerződésüket. Dr. Nyitrai Károly, a PDSZ jogászának segítségével most azoknak is igyekszünk segíteni, akiknek az új munkaszerződésében nem egészen az áll, ami a korábban kapott ajánlatban. A CIKKET FRISSÍTETTÜK!

A szakképzésben dolgozó közalkalmazottak július elsejével kikerülnek a Közalkalmazotti törvény hatálya alól, innentől kezdve a Munka törvénykönyvének szabályai érvényesek rájuk. Számtalan cikkben leírtuk már, miért nem értünk egyet ezzel a változással, és folyamatosan beszámoltunk az átalakulást övező anomáliákról is:

A munkáltató a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. tv. (a továbbiakban: „Kjt.”) 25/A. § (3) bek. értelmében köteles a jogállás változást követő munkaszerződés tartalmi elemeire vonatkozó írásbeli ajánlatot tenni. Ez a szakképzés átalakítása során is így történt, a munkavállalók ezek alapján döntöttek, hogy munkaviszonyban is vállalják a továbbfoglalkoztatást, vagy végkielégítéssel távoznak. Legutóbbi cikkünkben az utóbbi esetre vonatkozó tudnivalókat vettük sorra:

Mit tehetsz, ha még nem kaptad meg a szerződésedet?

Információink szerint még mindig vannak olyanok, akik nem kapták meg, így nem is írhatták alá a munkaszerződésüket. He te is közéjük tartozol, fokozottan figyelj arra, hogy a szerződés és az ajánlat pontosan megegyezzen. Könnyen lehet, hogy az bizonytalanság okozta nyomást kihasználva még az utolsó pillanatban is megpróbálnak átpasszírozni pár változtatást a munkavállalókon, de ne hagyd magad!

Ezenkívül érdemes jelezni a problémát a munkaügyi ellenőrző hatóságnak, a munkaszerződés nélküli foglalkoztatás ugyanis törvényellenes.

Ha úgy döntesz, hogy továbblépnél, és ilyen körülmények között nem akarsz a munkahelyeden maradni, akkor vonatkoznak rád a Kjt. felmentési időre és végkielégítésre vonatkozó szabályai. Érdemes mielőbb, de legkésőbb július 31-éig (ami jogvesztő határidő) igazoltan átadott levélben fordulnod a munkáltatóhoz ezzel kapcsolatban. Nyitrai Károly, a PDSZ jogásza készített egy mintalevelet, amit le tölthetsz innen:

Mit tehetsz, ha az új munkaszerződésed különbözik a korábbi ajánlattól?

A munkáltató a Kjt. 25/B. § (1) bek. értelmében az ajánlatát elfogadó közalkalmazottal köteles munkaszerződést kötni és a munkaviszony létesítésekor a korábbi írásos ajánlatához kötve van, attól kizárólag a közalkalmazott kifejezett hozzájárulása esetén térhet el.

Tehát

ha azzal szembesülsz, hogy az előtted lévő munkaszerződés akár csak pár szóban is eltér a korábban kapott ajánlattól, semmiképp ne írd alá azonnal,

ugyanis ha így teszel, azzal kifejezett hozzájárulásodat adod a változtatásokhoz, és utólag már nem tudsz változtatni a munkaszerződésen.

Mindenképp tájékozódj, mérlegeld, mivel jár számodra az adott változtatás, és ha előnytelenebb helyzetbe kerülsz, ragaszkodj az ajánlatban foglaltakhoz.

Az egyik lehetséges probléma, hogy a munkavégzés helyével kapcsolatban más kötelezettségek szerepeltek az ajánlatban, mint a munkaszerződésben. Például az ajánlatban egy adott helyszín szerepelt, a munkaszerződés viszont lehetőséget ad a munkáltatónak, hogy ő határozza meg a munkavégzés helyét. Jó, ha tudod, hogy a Mt. szerint évente legfeljebb 44 munkanapon ideiglenesen kötelezhetik a munkavállalót a korábbi ajánlatban szereplő és elfogadott munkavégzési helytől eltérő munkavégzési helyen történő munkavégzésre. Ennél többször azonban nem.

[frame]

Jogfenntartás

A fentihez hasonló esetben élhetsz jogfenntartással, ami azt jelenti, hogy aláírod a szerződést, de a vitatott pontok tekintetében a korábban elfogadott ajánlat szerint fogsz eljárni. Ez azt is jelenti, hogy pontosan jelezned kell, mivel kapcsolatban élsz a jogfenntartás lehetőségével, a munkavégzés helyére vonatkozóan pl. írd az alábbi szöveget:

” Jogfenntartással élek, a munkavégzés helye vonatkozásában a
munkáltatói ajánlatot fogadtam el, a munkaszerződés …… pontja
ettől eltérő, ami a Kjt. 25/B. par. ütközik. Más munkavégzési helyen
állandó, rendszeres vagy akár végleges munkavégzésre a munkàltató nem
kötelezhet.”

[/frame]

Szóval jól gondold meg, mit írsz alá. Ne engedj a nyomásnak, ragaszkodj a jogaidhoz! És ne feledd, a PDSZ tagjai számára a jogi tanácsadás mellett ingyenes jogi képviseletet is nyújt.

[frame]

Együtt erősek vagyunk! Csak együtt vagyunk erősek!

Ahhoz, hogy bármit is elérhessünk, össze kell fognunk! Ezért kell belépned a PDSZ-be: mert három és félezer tag szép szám ugyan egy alulról szerveződő, rendszerváltó szakszervezetnél, de nem elegendő, ha erőt akarunk demonstrálni!

Az elmúlt hónapokban megállás nélkül dolgoztunk rengeteg ügyön: szakképzésben dolgozókén, az óvodai dolgozók hajmeresztő ügyein, a vészhelyzet alatt elbocsátottak ügyein. Kiálltunk az egész szektorért, nem csak a tagjainkért. De nagyon, nagyon sok a munka – nem győzzük a lépést tartani, ha nem álltok ki mellettünk, hogy mi is kiállhassunk mellettetek!

Ahhoz, hogy tényleg keményen meg tudjuk szorongatni a mindenkori oktatásirányítást és az ennek utasításait kollégáik érdekeit semmibe véve, vakbuzgalommal végrehajtó vezetőket, nincs más megoldás: be kell lépnetek.

Be kell lépnetek, mert ez az alapvető minimum ahhoz, hogy bármi is történhessen. Be kell lépnetek, mert néhány ezer ember nem tudja 150 ezer érdekeit cipelni a vállán. Be kell lépnetek azért is, mert nincsenek csodák: előbb-utóbb mindannyian kerültök majd olyan helyzetbe, hogy szükségetek lesz az érdekérvényesítésre. Be kell lépnetek, mert szükség van olyan új emberekre, akik hajlandóak tenni a jogaikért!

És végül azért is be kell lépnetek, mert havi egy gyorséttermi menü árát rá kell áldozzátok a jövőtökre. Arra, hogy bebiztosítsátok magatokat a jogsértések ellen! Aki nem tesz semmit, azzal bármit meg lehet csinálni.

Lépjetek be a PDSZ-be, ne hagyjátok, hogy egyedül harcoljunk tovább! Segítsetek, még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »