100 ezer forint extra juttatást minden magyar pedagógusnak!

A magyar kormány, köztük a közoktatásért felelős EMMI egyértelműen sikerként beszél a tavaszi karanténoktatásról. Mivel a munka oroszlánrészét a pedagógusok végezték, akik sokszor erejükön és anyagi lehetőségeiken felül igyekeztek megfelelni a járvány okozta kihívásnak, úgy gondoljuk, jár nekik a sikerdíj. Ezért a PDSZ nyílt levélben fordult az EMMI és az ITM államtitkáraihoz.

Bár mi, gyakorló pedagógusok másként látjuk, a kormány folyamatosan sikerként beszél a koronavírus-járványban kialakult helyzet kezeléséről. Teszi ezt annak ellenére, hogy európai szinten például a leggyatrább pénzügyi segítséget sikerült kidolgozni, és az is nagyrészt a kormányközeli cimborák vállalkozásait erősíti. A közoktatástért felelős államtitkár hurráoptimizmusát is árnyalni voltunk kénytelenek, ha ugyanis a magyar kormányon múlt volna, ez a tanév bizony sokkal kevésbé ment volna gördülékenyen:

https://nedolgozzingyen.hu/2020/07/28/minden-a-legnagyobb-rendben-par-gondolat-maruzsa-zoltan-tanevertekelesehez/

Az, hogy nem volt nagyobb probléma, és a tanév alapvetően rendben lezajlott, elsősorban a tanárok elkötelezettségének és rengeteg extra munkájának volt köszönhető. Sok magyar pedagógusnak mindemellett komoly anyagi áldozatokat is kellett vállalnia ahhoz, hogy a munkáját a megváltozott körülmények között is megfelelő színvonalon tudja ellátni. Ahogyan az az általunk készített felmérésből kiderült, az extra munkaterhelés mellett átlagosan 51.000 forintnyi ráfordításra is szükség volt a tanárok részéről a karanténoktatás alatt:

https://nedolgozzingyen.hu/2020/06/22/felmeres-a-digitalis-munkarend-az-oktatasiranyitas-kudarca/

Ha a digitális oktatás siker, akkor ezt a sikert a magyar pedagógusok kovácsolták, ezért

nyílt levélben kérjük az EMMI-től és az ITM-től, hogy egyszeri, 100 ezer forintos juttatással (pénz vagy cafeteria) ismerje el a tanárok munkáját,

egyszersmind kompenzálja azt az anyagi és fizikai terhet, amit a digitális oktatás jelentett a magyar pedagógusok és családjaik számára.

Egyedül nem megy

Természetesen a diákok családjainak áldozatvállalása nélkül nem működhetett volna az oktatás a karantén ideje alatt. Sok ezer magyar családnak a bevételkiesés és a jövő bizonytalanná válása mellett cipelnie kellett a karanténoktatás okozta kiadások és plusz odafigyelés terhét is. A PDSZ továbbra is úgy gondolja, hogy a magyar kormány válságkezelési stratégiájának részét kell képezze a gyermeket nevelő családok anyagi támogatása. Többször is megfogalmaztuk már ezzel kapcsolatban azt a konkrét javaslatot, hogy

járványügyi vészhelyzet idején az otthonlét egészséges gyermekkel  törvényileg minősüljön keresőképtelenségnek, és járjon érte táppénz, továbbá az emiatt táppénzen lévő szülő kapjon kiegészítő támogatást is.

Erre a lépésre már csak azért is szükség lesz, mert a munkavállalók nagy része már tavasszal elhasználta az idei évre rendelkezésére álló szabadságnapokat. Márpedig ha egy második hullám esetén a digitális oktatás idejére a gyermeket nevelő dolgozók legalább felének fizetés nélküli szabadságra kell mennie, az rövid távon „csak” a családok anyagi helyzetére lesz katasztrofális hatással, hosszú távon azonban a magyar gazdaság egészére is.

A koronavírus-járványnak még nincs vége, és csak úgy tudunk a jövőben is úrrá lenni a nehézségeken, ha a társadalom minden szegmense megkapja azt a segítséget, amire szüksége van.

[frame]

Lépjetek be a PDSZ-be, ne hagyjátok, hogy egyedül harcoljunk tovább! Segítsetek, még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »