A PDSZ közleményben ítéli el Szijjártó Péter szakszervezetekről mondott szavait

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szakszervezetesdit nem, rabszolgatartósdit viszont annál szívesebben játszik. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben áll ki a minisztériumi dolgozók érdekképviselete mellett és a szakszervezetiség dehonesztálása ellen.

Szijjártó X-Man Péternek megvan az a szuperképessége, hogy két helyen tud lenni egyszerre. Miközben irodájából kezeli a belarusz válságot, egy horvátországi luxusjachton is ringatózik egyszersmind, nyilván a „kevesebb Adria, több Balaton” jegyében. Viszont hiába jutott el a miniszterségig, a felelős gondolkodás és az empátia szuperképességét valahogy nem sikerült megszereznie. Igaz, így legalább remekül illeszkedik a regnáló magyar kormány miniszterei közé.

A külügyminiszterre bízvást számíthatunk, ha hajmeresztő mondásokra van szükség, és a minapi külügyminiszteri értekezleten sem hagyott minket cserben. Szijjártó kivont karddal védte a folyamatos munkavégzést a járványügyi vészhelyzet alatt, kirúgással fenyegette meg azokat, akik szót mernének emelni a home office mellett, és pikírt mondatokkal mocskolta a szakszervezeti mozgalmat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy gondolja, minden munkavállalónak joga van az érdekképviselethez, és senkitől sem várható el, hogy saját vagy családja egészségét kockára tegye, bármilyen fontos pozícióban dolgozzék is. És ezen az sem változtat, hogy a minisztériumi dolgozóknak sokkal lelkesebben segít gyermekeik elhelyezésében a kormány, mint az egyszerű földi halandóknak.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/08/06/kettos-merce-karanten-idejen/

A PDSZ Országos Választmányának hivatalos közleménye

Elítéljük Szíjjártó Péter miniszter  szakszervezetellenes kijelentését. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az államhatalom egy képviselője a szakszervezeti mozgalom legrosszabb időszakait idéző szavakkal illeti a munkavállalói érdekvédelem bármilyen formáját, félemlíti meg dolgozóit.

„Azt szeretném mondani, hogy szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztriumban, ezután sem fogunk.”

A szakszervezetiség nem játék, hanem a dolgozók önszerveződése a jobb élet- és munkakörülményekért.

Minden kétséget kizáróan a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozni valóban különleges és nagy felelősség, mint ahogy annak élén állni is az. Amikor a minisztérium vezetője ilyen kijelentésekre ragadtatja magát, akkor mintha nem lenne tisztában azzal az egyetemleges felelősséggel, amellyel az ott dolgozó munkatársai és az ország nemzetközi elismertsége iránt egyaránt tartozik, nem beszélve arról, hogy Szijjártó Péter ennél is messzebb megy, az alábbi szavaival:

„Aki ezt nem válallaja, annak nyitva állnak az épület ajtói, természetesen a kifele irányban is.”

Ez a kijelentés a másik fél semmibe vételénél is tovább megy, hiszen megfélemlítő. Felhívjuk a miniszter úr figyelmét arra, hogy éppen a hatékony munkaszervezés okán kellene partnerként tekinteni az érdekvédelemre, s a különféle átalakítások, átszervezések során minél inkább be kellene vonni a szakszervezeteket azok előkészítésébe, lebonyolításába, ahelyett, hogy bárki feszültséget szítana a felek között.

A PDSZ a fentiek alapján tiltakozik Szíjjártó Péter kijelentései ellen, amelyet nem pusztán a Külügyminisztériumban történtek miatt tartunk fontosnak, hanem azon általános tendencia okán is, amelynek következtében Magyarországon minden ágazatban  folyamatosan csorbulnak a munkavállalók jogai.

A fenti közleményt levélben eljuttattuk Szijjártó Péterhez, a minisztériumok dolgozóit pedig arra biztatjuk, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni, erősítsék a munkahelyi érdekképviseletet, a szakszervezeti mozgalmat, és álljanak ki a jogaikért.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Szakszervezeti Akciószövetség tagjaként közös tiltakozó nyilatkozatot is megfogalmazott, melyben szintén elítélik a miniszter szavait, valamint felhívják figyelmét a dolgozói érdekképviselettel kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeire. A nyilatkozat szövege letölthető innen:

Csatlakozz havi egy gyorséttermi menü áráért! Ne hagyd, hogy egyedül harcoljunk!

[frame]

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »