Megmagyarázhatatlan: szeptember elsején még nem lesznek fertőtlenítőszerek a legtöbb iskolában

Elcsíptünk egy levelet, ami némiképp árnyalja a kormány sikerpropagandáját a szeptember elsejei évkezdéssel kapcsolatban: úgy indul az iskolaév, hogy az intézmények nem hogy fertőtlenítve várják a diákokat, de a jóváhagyott fertőtlenítőszerek még csak el sem jutnak a rendeltetési helyükre a kezdésre.

Az, hogy a kötelező nagytakarításhoz nem jutnak el a megfelelő eszközök az intézményekbe legalább annyi idővel a tanévkezdés előtt, hogy a nagytakarítást és fertőtlenítést el lehessen végezni, egy normál évben is legkevesebb botrányos lenne – most pedig, amikor a kormány szeptember elsejével ismét lezárja az országot a járványhelyzetre hivatkozva, egyszerűen megmagyarázhatatlan. Márpedig ez a helyzet.

A PDSZ elcsípett egy helyettes államtitkári levelet, ami arról tanúskodik, hogy a felkészülés a legkevésbé sem megy annyira gördülékenyen, mint amennyire gördülékenyen a minisztériumi vezetők nyilatkoznak a baráti médiában. A levélben Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár ugyanis éppen arról tájékoztatja az intézményeket, hogy a

„A fertőtlenítőszereket a fenntartók fogják megyénként átvenni 2020. augusztus 29. és 2020. szeptember 4. között, és ők fognak gondoskodni az intézményeik közötti kiosztásról.”

A levél alapján tehát iskolakezdésre semmiféle fertőtlenítés nem történt még az iskolákban, sőt a szükséges szereket sok intézményfenntartó szeptember 4-én kapja csak meg – amikor véget ér az első iskolai hét. Ezután a fenntartóknak el kell juttatniuk a fertőtlenítőszereket az intézményekbe – azaz nyugodtan élhetünk a gyanúperrel, hogy az első fertőtlenítésre sok helyen legkorábban(!) csak a tanítás második hetétől kerülhet sor.

Káosz? Mellébeszélés?

A PDSZ megütközéssel veszi tudomásul, hogy a kormány részéről ezek szerint az is rendben van, hogy fertőtlenítőszerek nélkül indul a tanév. Véleményünk szerint ez a fajta hanyagság nem csupán egy logisztikai hiba, hanem súlyos mulasztás.

Éppen ezért a PDSZ tiltakozik az ellen, hogy a kormány hanyag eljárásával veszélyezteti a köznevelési intézményekbe járó gyerekeket, fiatalokat és ott dolgozó felnőtteket.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy sok helyen azoknak a vállalkozásoknak is felmondtak, akik egyébként az intézmények takarításával foglalkoztak volna. Az amúgy is hiányos takarítói személyzet toborzásával senki sem foglalkozott, ahogy erre még a nyár folyamán többször is, több helyen rámutattunk.

Kollégáink országszerte arról számolnak be nekünk, hogy a délelőtti, koradélutáni órákban az épületekben sok helyen egy-egy takarító lézeng, szerek nem állnak rendelkezésre, holott már hetekkel ezelőtt gondoskodni kellett volna a fertőtlenítőszerek helybe juttatásáról, a szükséges feltételek megteremtéséről.

Az elcsípett levél

Te is tapasztaltál visszásságokat a járványügyi védekezésben?

Arra kérünk, hogy írd meg nekünk, ha visszásságokat tapasztalsz. A kormányzat egyetlen hatékony intézkedése a közérdekű információk áramlásának akadályozása. Ez ellen úgy lehetünk a leghatékonyabbak, ha tájékoztatjuk egymást.

Éppen ezért lájkold Facebook-oldalunkat, és üzenj nekünk, ha visszásságokat tapasztalsz. Kérésedre adataidat bizalmasan kezeljük.

[frame]

Ne hagyd, hogy mellébeszéljenek! Ne lakj jól az üres szavakkal!

Ahhoz, hogy megakadályozzuk a hazugságokat, hogy elérjük a céljainkat, nem kell sok, csak a te csatlakozásod. Tedd meg magadért, járulj hozzá havonta egy gyorséttermi menü árával a küzdelmekhez!

Lépj be a PDSZ-be, ne hagyd, hogy egyedül harcoljunk tovább! Segíts magadon, még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »