500 ezres támogatás: hazugságot hazugsággal orvosol a Klebelsberg Központ

Ferdített a miniszter – igen egyszerűen lebukott. Ezután hazudozni kezdenek az alá tartozó intézmények – hazugsággal vádolva a szakszervezetet, aki felhívta a figyelmet a tarthatatlan narratívai ívekre.

Alig egy napja, hogy megírtuk: a Kásler Miklós emberminiszter által beharangozott félmilliós „támogatás”, amit a kormány – Kásler szerint – a leszakadó régiókban dolgozó pedagógusok munkája iránti „elismerés” és „megbecsülés” okán osztana ki, voltaképpen egy már korábban, pont a Klebelsberg Központ számára kiírt pályázatban szereplő összeg, amelyet a résztvevő pedagógusok extra feladatok végrehajtásért kaphatnak meg. És – persze – nem félmillió, hanem 300 ezer forint körüli összeg „üti a markukat”, ha belevágnak a többletmunkával járó projektbe – hiszen a kormány, jó szokása szerint, kizárólag bruttó összegekkel dobálózik a sajtóban.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/08/28/pedagogusok-kapaszkodjatok-nem-is-tamogatas-a-kasler-altal-bejelentett-500-ezres-tamogatas/

Idézzük itt fel egy pillanatra, mit is írtunk erről a kérdésről. Megemlítettük, hogy a Kásler miniszter atyai szavaival előadott félmilliós támogatás nem támogatás, hanem egy többletfeladatért járó díjazás. És nem a „pedagógusokat” érinti, hanem csak a pedagógusok egy kis részét. Akik a – hangsúlyozzuk itt még egyszer – Klebelsberg Központ számára kiírt pályázat szövege alapján egy bő másfél oldalon részletezett feladatlista teljesítését vállalják magukra, ha belevágnak a projektbe, illetve – szintén a pályázat szövege alapján – visszafizetési kötelezettséget vállalnak részben, vagy egészben, amennyiben bizonyos indikátorok nem teljesülnek az intézményüknél. Például, ha az igazolatlan hiányzások száma növekszik az intézményben.

Mit is írtunk egészen pontosan? Kevésbé elegánsan most magunkat fogjuk idézni:

[frame]

“Azaz a Klebelsberg Központ számára kiírt 6.43 milliárd forintos keretösszegű pályázat keretében a kedvezményezett

pedagógus kétoldalú megállapodást köt majd a Klebelsberg Központtal, hogy tanóráin megvalósít egy másfél oldal hosszan felsorolt követelményrendszert.”

[/frame]

Igen nehéz lehetett másnap reggel az EMMI-ben a helyzet, mert a nyomtatásban leírtak (amelyeket egyébként egy az egyben csatoltunk a cikkünkhöz is) igen kevéssé néznek úgy ki, ahogy Kásler emberminiszter megfogalmazta őket – és megint csak szó szerint idézünk, Kásler emberminiszter alákérdezős heti interjújából:

[frame]

„Elismerve és nagyrabecsülve ezt a munkát, a kormány úgy döntött, hogy négyszáz hátrányos helyzetű településen 10 500 pedagógus és a pedagógusi munkát segítő embereknek bruttó 500 ezer forintos támogatást fog kiutalni.”

[/frame]

Hát ez bizony nem így van, nincs mit szépíteni. A nagy zűrzavarból – úgy tűnik – megszületett a mesterterv a minisztériumban: azt fogják hazudni, hogy a PDSZ azt hazudta, a pedagógusoknak pályázniuk kell az 500 ezer forintos (ettől az összegtől sajnos még most sem tudnak elszakadni) támogatásra.

Csakhogy mi sehol sem írtunk olyat, hogy erre az összegre pályázni kellene az érintett pedagógusoknak. Azaz a tarthatatlan hazudozást újabb hazudozással kívánták feloldani az oktatásirányításban.

Ráadásul rettenetesen amatőr módon jártak el: az elhangzottak könnyen ellenőrizhetők, ugyanis leírtuk őket. Ahogy szerencsére Kásler emberminiszter duruzsoló szavait és – most már – a Hajnal Gabriella által vezetett Klebelsberg Központ nettó hazugságot tartalmazó, az MTI Sajtószolgálatának kiadott – úgynevezett – közleményét is megtalálhatjuk a weben:

[frame]

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől származó hamis információkkal szemben a valóság az, hogy az érintett intézményekben dolgozó kollégáknak nem kell pályázniuk. A pedagógusok, gyógypedagógusok és a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak automatikusan részesei a projektnek. A részvétel önkéntes, ezért bárki jelezheti, ha nem kíván csatlakozni.”

[/frame]

Természetesen ez a Csubakka-védelem kitűnő példája: ha még azt is állítottuk volna, hogy a pedagógusoknak pályázniuk kell a pénzre (nem állítottuk!) abszolút nem releváns a kérdés szempontjából: akár pályázni kell, akár nem,

ez nem támogatás, nem az elismerés és nagyrabecsülés pénzben manifesztálódó jele, hanem egy többletfeladatok megvalósításáért járó összeg.

Hogy mi értelme van az egyébként tényleg fontos célkitűzéseket kitűző, de rettenetesen amatőr módon összeállított program beharangozása során az ilyen – fogalmazzunk finoman – narratívai ívek bevetésének az EMMI és a Klebelsberg Központ kommunikációjában, arról – sajnos – fogalmunk sincs. Két dologra tudunk gondolni: Kásler miniszter szándékosan szépíti a valóságot – ami igen nagy baj, avagy Kásler miniszter tökéletesen fogalmatlan az irányítása alá tartozó ágazat ügyeiben, sőt még abban a pár mondatban is, amit be kell jelentenie. Ami szerintünk legalább akkora baj.

Az pedig, hogy az irányítása alá tartozó intézmények nem pontosítják „eltévelyedett” főnökük szerencsétlen mondatait, hanem inkább hazudozni kezdenek, egyszerűen példátlan. A szervilitás ilyen szerencsétlen megnyilatkozását ritkán látni a magyar közéletben. Pedig láttunk mi már sok mindent a PDSZ három évtizedes története során.

Nem kizárt, hogy az a cél: ne foglalkozzunk túl sokat azzal, hogy hány sebből vérzik a szakmai anyag, ami – a teljesség igénye nélkül – nem számolt olyan teljesen alapvető kérdésekkel sem, mint például azzal, hogy ha a hátrányos helyzetűek bármilyen felzárkóztatásában gondolkodnak, akkor egyáltalán nem megoldás, ha csak a hátrányos helyzetű településeket célozzák meg. Nemcsak azért, mert ezeknek gyakorta iskolájuk sincs, hanem éppen azért, mivel nincs iskolájuk, sok hátrányos helyzetű településen élő tanuló éppen hogy nem hátrányos helyzetű településre jár iskolába. Ezek a települések pedig a pályázatból ki vannak zárva.

Nagyon valószínű, hogy ez a „szakmai” erőfeszítés egy sokkal prózaibb céllal készült: hogy fel tudják mutatni, marad az országban elegendő szakmai program azután is, hogy a legjelentősebb, valóban lemorzsolódó diákokkal foglalkozó, valóban eredményes programok költségvetéseit éppen a napokban vonják meg, gyalázatos körülmények között. Ebből a közelítésből pedig már érthető, hogy miért tesz meg mindent az oktatásirányítás azért, hogy minél inkább Kásler miniszter képtelen kijelentéseivel foglalkozzon a sajtó.

[frame]

Ne fogadd el az abszurdot: nem ez a normalitás! Tegyél most ellene!

Ahhoz, hogy megakadályozzuk a hazugságokat, hogy elérjük a céljainkat, nem kell sok, csak a te csatlakozásod. Tedd meg magadért, járulj hozzá havonta egy gyorséttermi menü árával a küzdelmekhez!

Lépj be a PDSZ-be, ne hagyd, hogy egyedül harcoljunk tovább! Segíts magadon, még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »