Tiltakozz te is az óvodák lezüllesztése ellen!

Szeptember elsején hatályba lépett az az EMMI rendelet, ami alaposan átrendezi a magyar közoktatásban dolgozók képzettségével szembeni elvárásokat. A változás legnagyobb vesztesei közé tartoznak az óvodák, ezért az óvodapedagógusok petíciót indítottak a törvénymódosítás ellen.

A magyar óvodákban eddig is tarthatatlan állapotok uralkodtak, ahogyan azt mi is megírtuk, az intézmények jelentős része lényegében jogszabályellenesen működik, mindennapos a kifizetetlen túlmunka, az adatok meghamisítása és a nyomásgyakorlás.

https://nedolgozzingyen.hu/2019/12/10/igy-roviditik-meg-az-ovonoket/

Mindez annak a rendszerszintű válságnak a következménye, ami a magyar oktatás egészét sújtja: alacsony bérek, rossz munkakörülmények, rengeteg kifizetetlen túlmunka, és az ebből adódó munkaerőhiány. Tekintve, hogy milyen bérekért kell manapság az óvodákban dolgozni, az a csoda, ha valaki egyáltalán óvodapedagógusnak megy ebben az országban.

A NAT új verziójából már ki is került a végzettségekkel foglalkozó 3. melléklet – ebből már sejthető volt, hogy valami készül.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/04/29/vegzettseg-nelkuli-pedagogusokkal-epulhet-tovabb-a-kozoktatas/

A valaha világhírű magyar óvodai nevelés lezüllesztésére a legutóbbi EMMI rendelet tette fel a pontot, amely felváltotta azt a korábbi jogszabályt, amely szerint az óvodai nevelés teljes idejében óvodapedagógusoknak kell lenni a gyerekekkel. Az új rendelet szerint

„Ha az óvoda reggel 8.00 óra előtt vagy a délutáni időszakban nem fejlesztő, iskola-előkészítő vagy más, kifejezetten nevelési jellegű foglalkozást szervez, ezen időszakokban a gyermekek felügyeletét nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy is elláthatja. „

Aki járt óvodába, az pontosan tudja, hogy ott a „kifejezetten nevelési jellegű foglalkozás” egy percre sem marad abba, nincs olyan része a napnak, ahol ne lenne szükség a szakértő figyelemre. A fenti jogszabály valójában nem más, mint annak a beismerése, hogy nincs elég óvodapedagógus, és a kormányzatnak nincs valódi megoldása erre a helyzetre. Ahelyett, hogy az óvodapedagógus szakma társadalmi presztízsén javítana versenyképes fizetésekkel és megfelelő munkakörülményekkel, inkább a szakmai színvonalat adja alább és lezülleszti az óvodákat. Ha szerinted is felháborító az oktatásirányítás hozzáállása, írd alá a PDSZ Közép-Magyarországi Régió óvodai tagozatának petícióját itt:

https://www.peticiok.com/mi_lesz_veled_ovoda_ne_hagyjuk_tonkretenni_az_ovodai_nevelest

Ne rettegj! A PDSZ nem hagy magadra!

Ahhoz, hogy megakadályozzuk a hazugságokat, hogy elérjük a céljainkat, nem kell sok, csak a te csatlakozásod. Tedd meg magadért, járulj hozzá havonta egy gyorséttermi menü árával a küzdelmekhez!

Lépj be a PDSZ-be, ne hagyd, hogy egyedül harcoljunk tovább! Segíts magadon, még ma!

[frame]

[/frame]

Hasonló cikkek