A legelesettebbektől vesz el a kormány

Megdöbbentő és megmagyarázhatatlan: a kormány azoktól a szervezetektől vonja meg a kiegészítő támogatást, amelyek az ország hátrányos helyzetű térségeiben működtetnek iskolákat a leginkább rászoruló gyerekek, fiatalok számára.

Az elmúlt napokban három olyan szervezettől vonták meg az iskolafenntartáshoz nélkülözhetetlen kiegészítő támogatást, amelyek nehéz gazdasági helyzetű régiókban dolgoznak azért, hogy az ott élő diákok oktatáshoz juthassanak. Tette ezt az oktatásirányítás úgy, hogy ezt a tényt az iskolakezdés idején tudatta a fenntartókkal – teljes mértékben figyelmen kívül hagyva azt a minimális szakmaiságot, rálátást, ami felelős oktatásirányítástól elvárható lenne.

Mindhárom szervezet munkáját elismerések sora igazolja, mindhárom szervezet esetében elmondható, hogy az általuk működtetett intézmények alapvető feladatokat látnak el, olyanokat, amelyeknek megoldására az állami intézményrendszer kísérletet sem tesz.

Ennek ellenére megmagyarázhatatlan és indokolhatatlan eljárással a Dr. Ámbédkar Iskola, az Igazgyöngy Alapítvány és a MET támogatásait különösebb indoklás nélkül elvonták. A Dr. Ámbédkár Iskola normatív támogatását ettől a tanévtől teljes mértékben megszűntették – alig pár nappal az iskolakezdés előtt –, míg a másik két szervezet esetében az idei tanévben az eddigi normatíva felét még folyósítani fogják.

[frame]

Mint kiderült, az Igazgyöngy Alapítvány azóta adományokból összeszedte a kieső bevételt. Nem sikerült ez eddig sem a Dr. Ámbédkar iskolának, sem a MET-nek.

Amennyiben tudja támogatni bármelyik szervezetet, hogy működésüket bebiztosíthassák, keresse fel a honlapjukat:

DR. ÁMBÉDKAR ISKOLA

MET

IGAZGYÖNGY ALAPÍTVÁNY

[/frame]

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete értetlenül áll az események előtt. A kormányzat az utóbbi időben számtalanszor adta jelét inkompetenciájának, azonban ez az eset ezen is túlmutat: ez olyan szándékos rombolás, amely valószínűsíthetőleg politikai célok érdekében egész gyermek- és diákközösségeket áldoz fel hideg nyugalommal.

Ennek az arroganciának nincs helye az oktatásirányításban. Az oktatás legfontosabb szereplője a diák, nem pedig a sértett poltikus, szakpolitikus, vagy miniszterelnök. Az oktatásirányítás most pont azokat a diákokat lehetetleníti el, akik leginkább rászorulnának a segítő kézre, azokat, akiknek nincs önérvényesítő erejük, akik nem tudnak nagyszabású tiltakozóakciókat szervezni. Ez a jelenség egyszerre gyomorforgató és erkölcstelen.

Ne hagyjuk, hogy mindez csöndben megtörténhessen!

A PDSZ követeli, hogy a kormányzat állítsa vissza az érintett szervezetek normatív támogatását! Követeljük, hogy a hazai közoktatási rendszert kiszámíthatóan és felelősen irányítsák, és ne a legelesettebbektől vegyenek el!

[frame]

Ahhoz, hogy az oktatást ne politikai érdekek irányítsák, te kellesz! Állj közénk ma!

Ahhoz, hogy hatékonyak legyünk, hogy elérjük a céljainkat, nem kell sok, csak a te csatlakozásod. Tedd meg magadért, járulj hozzá havonta egy gyorséttermi menü árával a küzdelmekhez!

Lépj be a PDSZ-be, ne hagyd, hogy egyedül harcoljunk tovább! Segíts magadon, még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek