Beáldozhatóak? Egy elcsípett tisztiorvosi levél szerint a pedagógusok „alacsony kockázatúak”

Hihetetlen levelet kaptunk: úgy tűnik, a hatóságok szerint a pedagógus valóban „alacsony kockázatú”. A megyei tisztiorvos levele egyszerűen megdöbbentő.

Míg a koronavirus.gov.hu oldal kitartóan ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarország területén nincs intézmény, ahol karanténra került volna sor, azért jól tudjuk, hogy számos intézményben rendeltek már el részleges vagy teljes karantént.

Ez történt egy szakképzési centrumhoz tartozó középiskolában is. Forrásunk védelme érdekében nem nevezzük meg a kérdéses intézményt és a reagáló tisztiorvosi szolgálatot sem, azonban az adatok nálunk vannak, mind a levél, mind annak tartalma autentikusnak tűnik. Ebből világosan kiderül: a pedagógusok érintettségét egész egyszerűen nem veszik annyira komolyan, mint mindenki másét.

A történtek

A középiskola szeptember 8-án értesült arról, hogy az egyik osztályba járó diák PCR-vizsgálata pozitív lett. A vizsgálatról itt most elég annyit tudni, hogy a PCR-tesztek pozitív eredményei nagy biztonsággal jelzik a fertőzöttség jelenlétét a letesztelt személy szervezetében. Azaz kijelenthető: egy pozitív PCR-vizsgálat az fertőzöttséget jelent.

Az iskola vezetése jelezte a helyzetet a hatóságoknak, akik kivizsgálták az esetet. Ezt követően úgy döntöttek, hogy a teljes osztály (21 fő) szoros kontaktnak minősül, így elrendelték a diákok azonnali karanténját, járványügyi megfigyelésüket. Nem csak a diákokat, de az érintett családját is szoros kontaktnak minősítették, így számukra is előírták a karantént.

[frame]

Itt tennénk hozzá, hogy a PDSZ által követelt korrekt tesztelési protokoll esetén az ilyen családok nem kellene két hétig karanténban üljenek. Egy ilyen esetben teljesen indokoltnak és szükségesnek tartjuk, hogy az állam által finanszírozott tesztekkel zárják ki, vagy erősítsék meg az érintettek fertőzöttségét, mivel sem a diákok, sem a szülők nem engedhetik meg maguknak a teljes izolációt úgy, hogy közben az állam hivatalos csatornáin be sem ismeri a karanténok tényét.

[/frame]

Beáldozható pedagógusok?

A tisztiorvosi megállapítások következő része viszont több, mint megdöbbentő. A levél így fogalmaz:

„Az intézmény vezetőjével folytatott egyeztetést követően megállapításra került, hogy a pozitív tanulót oktató pedagógusok az aktuális eljárásrend alapján, jelen ügyben alacsony kockázatú kontaktoknak minősülnek, önmegfigyelést végeznek.”

Azaz a megoldás, hogy a pedagógusok, akik ugyanúgy a diákokkal összezárva, velük egy légtérben tanítottak, nem minősülnek a diákokkal, vagy akár az érintett családjával azonos kockázatúnak.

Nehéz ezt másként elfogni, mint úgy: mivel szükség van az országos gyermekmegőrzőre, a pedagógusok most egy könnyebben beáldozható kategóriába kerülnek.

Élünk a gyanúperrel, hogy a pedagógusok nem egy zárt plexifal mögött oktattak. Valószínűleg nem fertőtlenítőzsilipen keresztül, vegyvédelmi ruhába öltözve léptek a tantermekbe. 

Éppen ezért ezzel az eljárással – azt leszámítva, hogy teljesen logikátlan – rengeteg probléma van:

1 Az osztályban oktató pedagógusok kapcsolatban vannak a többi osztállyal is. Azaz – fertőződés esetén – könnyen belátható, hogy ők is átadhatják a fertőzést a többi diáknak is, újabb és újabb karanténhelyzeteket előidézve.

2 Az érintett pedagógusok a többi kollégával is kapcsolatban állnak. Márpedig a pedagógus nem csak egy osztállyal érintkezik, hanem sokkal többel. Míg a diákok jellemzően leginkább egyetlen tanulócsoporttal – a sajátjukkal – érintkeznek, a pedagógus akár napi néggyel-öttel is.

3 A pedagógusok nagy része életkoruk, alapbetegségeik alapján a különösen védett kategóriába tartoznak.

4 Köztudott tény: „önmegfigyelés” alapján ki sem derülhet, ha valaki tünetmentes hordozó, netán szuperterjesztő. Az önmegfigyelést végző, dolgozó pedagógusok zavartalanul terjeszthetik a fertőzést a környezetükben.

Az, hogy nincs utánpótlás és a szakma elöregszik, hogy 54 év a pedagógusi átlagéletkor, hogy nem vonzó a pálya a fiataloknak, kizárólag a kormány hibája: a bérminimum nem egy vonzó opció a pályakezdők számára, akár öt év egyetem után. Ez most durván visszaüt: igen, el kell fogadni, a pedagógusok közel fele tartozik a veszélyeztetett csoportba.

A kormány pedig, úgy tűnik, minderről tudomást sem vesz: gátlástalanul tartja őket az első vonalban akkor is, amikor konkrét veszélyhelyzet állt elő.

Az elcsípett levél. A részleteket nem azért töröltük ki, mert azt gondolnánk, hogy egy megerősített karanténhelyzet nem közérdekű információ – forrásunk védelmében teszünk így. Ha van információd, küldd el nekünk Te is!

Mi a megoldás?

Ebben az esetben már a levél tartalmából is világos: ha az érintett intézmény valamelyik pedagógusa vagy dolgozója megbetegszik, annak 100%-os táppénz jár a betegsége idejére – ugyanis bizonyítható, hogy az intézményben kapták el a megbetegedést. De a kártérítési felelősség kérdése is felmerülhet a most még iskolába járó szülők, családtagok esetében, akik intézmény elégtelen eljárása miatt elkapják a betegséget a következő néhány hétben. Ahogy felmerülhet az a lehetőség is, hogy a megoldás kiagyalói akár büntetőjogi felelősséggel is viseltethetnek az előidézett veszélyeztetésért. Arról, hogy mik a lehetőségeid ilyen helyzetben, olvasd el vonatkozó cikkünket:

https://nedolgozzingyen.hu/2020/09/09/covid-ne-hagyd-magad-atverni-ismerd-meg-a-jogaidat/

A legnagyobb gond azonban továbbra is a jól látható, egyre mélyülő káosz.

Az ügy kapcsán ismét elképesztően aktuálisak a PDSZ hetek óta ismételgetett követelései:

1 Nincsenek használható protokollok, ezeket központilag kellene kidolgozni, logikus, átlátható járványügyi szabályokkal az intézmények számára – nem a laikus tantestületekre bízni ilyen protokollok helyi létrehozását.

2 Érthetetlenül alacsony a tesztelés szintje – általános és tömeges szűrővizsgálatokra van szükség.

3 A szűréseket természetesen teljes mértékben finanszírozza az állam.

4 A kormány azonnal dolgozza ki a védendő közoktatási dolgozókra vonatkozó speciális eljárásokat, azokat tegye közzé!

5 Legyen teljes az adatnyilvánosság! Mindenkinek joga tudni, mi zajlik az intézményekben! A koronavirus.gov.hu oldal ne állítson valótlanságokat és azonnal kezdjék el feltüntetni az elrendelt karanténeseteket az oldalon.


Borítókép: Harut Movsisyan, Pixabay, CC0

[frame]

Ne fogadd el! Nem ez a normalitás! Lehet tenni ellene – tegyél most ellene!

Ahhoz, hogy megakadályozzuk a hazugságokat, hogy elérjük a céljainkat, nem kell sok, csak a te csatlakozásod. Tedd meg magadért, járulj hozzá havonta egy gyorséttermi menü árával a küzdelmekhez!

Lépj be a PDSZ-be, ne hagyd, hogy egyedül harcoljunk tovább! Segíts magadon, még ma!

[/frame]

Megjegyzés: A cikk egy korábbi verziója szerint a levél alapján megállapítható volt, hogy az osztály valamennyi diákjának családja karanténba került. Ezt a félreértést 2020.09.11-én 08:38 órakor úgy módosítottuk, hogy egyértelmű legyen, csak a fertőzött diák családjának karanténjáról rendelkezünk megerősített adatokkal.

Hasonló cikkek