Mit tehetsz, ha a munkahelyed nem biztonságos?

Egyre több a fertőzött az ország oktatási intézményeiben, így joggal merül fel a kérdés: köteles vagy-e az egészségedet kockáztatva is bemenni az osztályterembe vagy a csoportszobába? A rövid válasz: nem. A PDSZ jogászának állásfoglalása, mely összegyűjti a járványügyi helyzettel kapcsolatos legfontosabb jogszabályokat, nem csak az oktatási dolgozók számára hasznos olvasmány, minden munkavállalónak érdekes lehet.

Immár eltagadhatatlan, hogy a koronavírus-járvány egyre gyorsabban terjed az oktatási intézményekben is. Hiába a vezetők hurráoptimizmusa, hiába mantrázzák folyamatosan, hogy minden rendben, aki iskolában, óvodában, pedagógiai szakszolgálaton vagy más, oktatáshoz kapcsolódó munkahelyen dolgozik, az pontosan tudja, hogy a vírus köztünk jár, és ezek a munkahelyek egyre nagyobb egészségügyi kockázatot hordoznak.

Sokan igyekeznek leszerelni az aggódó pedagógusokat azzal, hogy bárhol máshol is megfertőződhetnek, tömegközlekedésben, vásárláskor, ügyintézéskor, az iskolák bezárása viszont családok tízezreit lehetetlenítené el.

Kevesen látják reálisan, mekkora fertőzésveszélynek vannak kitéve az oktatási intézményekben diákok és dolgozók egyaránt.

Ugyanis, míg dönthetek arról, hogy felszállok-e egy zsúfolt buszra vagy sem, elmegyek-e vásárolni, vagy neten rendelek, és a legtöbb nyilvános térben módomban áll tartani a biztonságos távolságot, addig az iskolák, óvodák, szakszolgálatok többségében ez nem lehetséges.

Többször leírtuk már: a járványügyi protokoll szabályai betarthatatlanok. Ahol nincs elég terem és tanár, ott nem lehet csökkentett csoport- vagy osztálylétszámmal dolgozni. Ahol nincs elég takarító, ott nem lehet sűrűbben fertőtleníteni. Ahol pedig nincs megfelelő tesztelés és kontaktkutatás, ott nem lehet tudni, ki egészséges, és ki tünetmentes vírushordozó. Száz szónak is egy a vége: az oktatás résztvevői komoly fertőzésveszélynek vannak kitéve nap mint nap.

Nem véletlen, hogy a szülők között egyre többen vannak, akik ilyen körülmények között nem engedik iskolába a gyereküket, inkább vállalják az ezzel járó kényelmetlenségeket.

De vajon mit tehet a munkavállaló?

Dr. Nyitrai Károly, a PDSZ jogásza kiegészítette és a jelenlegi helyzethez igazította korábbi állásfoglalását, melyet teljes terjedelmében letölthetsz innen:

A szöveg szerint a jelenlegi helyzetben fokozott felelősség terheli a munkáltatókat azzal kapcsolatban, hogy biztosítsák a biztonságos munkavégzés feltételeit akár azon az áron is, hogy a központi előírásokon, vagyis a járványügyi protokollon és a fenntartótól kapott irányelveken túl is tesznek intézkedéseket.

Ha ez nem lehetséges, és a munkáltató egy vagy több osztályban, csoportban nem képes biztosítani a biztonságos munkavégzés követelményeit, akkor több dolgot is tehet:

  • elrendelhet más helyszínen, pl. otthon történő munkavégzést
  • kiadhat szabadságot, ebben az esetben ennek tényét a szabadság kezdete előtt minimum 15 nappal közölni kell a munkáltatóval
  • állásidőt rendelhet el, ha a munkavégzésre végképp nincs mód – ez azonban az oktatási intézmények többségében csak kivételes esetben fordul elő.

[frame]

„Abban az esetben, ha koronavírus fertőzött személlyel közvetlen kapcsolatba – kontaktusba – került az intézmény bármely alkalmazottja – illetve ez a gyermekekre is vonatkozik – akkor álláspontom szerint az érintett – de csak az érintett! –  munkavállalók egészségét veszélyeztető körülmény fennáll. Erre tekintettel ilyenkor a munkáltatónak a biztonságos és egészséges munkavégzéshez szükséges feltételek biztosítása érdekében a szükséges intézkedéseket meg kell tennie.”

[/frame]

Ha pedig a munkáltató a fentiek egyikét sem teszi meg, akkor a munkavállalónak mérlegelnie kell, az egészségét veszélyeztető körülmények között is felveszi-e a munkát. A Munka törvénykönyve ugyanis lehetővé teszi, hogy ha a munkavégzés veszélyezteti a dolgozó egészségét, akkor megtagadhatja a munkavégzést. Sőt, ha a munkavégzés valaki másnak az egészségét vagy a környezetet veszélyezteti, akkor kötelessége is ezt megtenni.

[frame]

„Álláspontom szerint a közvetlen kontaktusba került alkalmazottak – amennyiben a munkáltató továbbra is intézményi munkavégzést vár el tőlük – a munkavégzést az Mt. 54. § (1) bek. alapján megtagadhatják, de ebben az esetben is kötelesek a jogszerű munkáltatói intézkedéseket teljesíteni, és munkavégzés céljából rendelkezésre állni.

Az utóbbi időben olyan esetek is előfordultak, hogy a hatósági karantén alá helyezett személyek egy háztartásban élő hozzátartozói mindenféle hatósági tiltás hiányában továbbra is bejártak, és bejárnak a köznevelési intézmények – és más munkáltatók… – területére, ami álláspontom szerint más személy egészségét közvetlenül veszélyezteti. Ilyen esetben az Mt. 54. § (1) bek. szerint kötelezően meg kell tagadni a munkavégzést az érintett munkavállalók részéről.”

[/frame]

Sajnos a kormány és a felelős minisztérium magukra hagyta a munkavállalóit. Csak abban bízhatunk, hogy a nagy focimeccs végeztével talán hajlandóak lesznek szembe nézni a valósággal, és lehetővé teszik, hogy az oktatás szereplői biztonságos körülmények között, pl. otthonról tegyék a dolgukat. Addig is légy tisztában a jogaiddal, és tudd, hogy a saját egészségedet nem vagy köteles, a másokét pedig nem is áll jogodban kockáztatni a munkavégzés érdekében.

A te munkahelyeden mi a helyzet?

Szeretnénk tisztán látni, ezért összeállítottunk egy kérdőívet. Segítsd a munkánkat egy kitöltéssel és egy megosztással te is!

A koronavírus második hulláma végképp megmutatta, mennyire viseli szívén a kormány az ország oktatásának sorsát. Mi azért harcolunk, hogy ne legyünk feláldozhatók, ne kelljen eltűrnünk a mindennapos veszélyeztetést és a folyamatos jogsértéseket. De csak akkor lehetünk hatékonyak, ha elég sokan vagyunk.

Rád is szükség van, csatlakozz még ma!

[frame]

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »