Ki itt hőt mérsz, hagyj fel minden reménnyel!

Az emberminiszter utasításának értelmében október elsejétől ismét változott a közoktatásban alkalmazandó járványügyi protokoll, immár kötelező a hőmérőzés belépéskor minden közoktatási intézményben. A jó hír, hogy ehhez a minisztérium eszközöket is biztosít (kivéve, ahol nem). A rossz hír, hogy a minőségi tanúsítvány nélküli, bizonytalan eredetű, kalibrálatlan eszközöknek köszönhetően a járványügyi biztonság szemernyit sem nőtt, a munkajogi aggályok viszont szaporodtak.

Szeptember 29-én kelt az a levél, amelyben Kásler Miklós miniszter felhívja az intézményvezetők figyelmét az új intézkedésként bevezetett kötelező hőmérőzésre, amiről már korábban értesülhetett az ország népe a miniszterelnök egyik szokásos pénteki kinyilatkoztatásának köszönhetően.

[frame]

[/frame]

Akiknek van már korábbi tapasztalata homlokhőmérőkkel, azok a kezdetektől fogva szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogyan fog az állam ekkora mennyiségben jó minőségű, megbízhatóan mérő készülékeket biztosítani. Most már látjuk: sehogy.

Ahogyan az is világos a járvány kezdete óta, hogy tömeges tesztelés nélkül nem sokat ér egy járványügyi intézkedés sem. Csak ott sikerült megelőzni a tömeges elhalálozást, ahol nem sajnálták a forrásokat a folyamatos véletlenszerű és tömeges tesztelésre.

A belépés előtti hőmérőzés még mindig jobb, mint a semmi – gondolhatnánk. De nem, nem jobb. Ebben a formában legalábbis biztosan csak ront a helyzeten.

Amióta elindult a kötelező hőmérőzés a közoktatási intézményekben, sorra érkeznek hozzánk az alábbiakhoz hasonló jelzések:

[frame]

„A dajka nem a dolgát végzi, hanem ezt a hőmérőzést. Miközben azt mondja, nem hatékony, mert öt mérésre ötfélét mond. Volt gyerek, akinek 90 fokot mért, volt, akinek fagyhalál közelit, még ha általában a normál testhő körül is mért. Megoldás? Amelyik gyereknek határérték fölötti volt a testhője, annak újra lett mérve, és egyszer csak jó lett.”

„Ezek a hőmérők, főleg a kapuban félig a szabad ég alatt, nyitott ajtónál nagyon alacsony értékeket adnak. Szerintem egyébként sem releváns ez a reggeli mérés, mert egy reggeli 37,5 délutánra simán felmegy 38-39-re.”

„A hőmérőkről csak annyit, hogy összevissza mérnek, 32 foktól 37,3-ig minden volt ma reggel.”

„Mi például nem is kaptunk hőmérőt. Szakszolgálat.”

„Haza senkit nem küldtek, mert hozzánk valószínűleg hüllők járnak, ugyanis 32-35 fok közötti értékek születtek jellemzően.

[/frame]

Arról, hogy kitől mennyiért vette a magyar állam ezeket a hőmérőket, milyen minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek, és milyen módon kalibrálták őket, nincsenek nyilvános adatok, ezért a PDSZ kérni fogja ezeknek a közérdekű adatoknak a nyilvánosságra hozatalát.

Hőmérőző diákok a kapuknál?!

A megbízhatatlan hőmérőknél is súlyosabb probléma, hogy Kásler miniszter levele szerint az is teljesen rendjén való, ha idősebb diákok végzik a testhőmérést beléptetéskor. Ez még akkor is aggályos lenne, ha a minisztérium teljes védőruházatot is biztosítana a hőmérők mellé, hiszen egy diáknak nem feladata, és nem is várható el tőle, hogy személyzet híján járványügyi feladatokat lásson el. De ráadásul védőruházatról szó sincs, a hőmérőzés során viszont a biztonságos távolság nem tartható.

Vagyis mindenki, aki részt vesz a testhő mérésében fokozott fertőzésveszélynek van kitéve.

Ráadásul munkajogilag is aggályos ez az intézkedés, hiszen ahogyan a diákok, úgy a pedagógusok vagy az oktatásban dolgozó más munkavállalók sem kötelezhetők arra, hogy az egészségüket veszélyeztessék a munkájuk során.

[frame]

Sem a pedagógusok, sem az óvodapedagógusok munkaköri kötelességeinek törvényi szabályozásában, sem a pedagógiai munkát segítőknek, sem pedig a technikai dolgozóknak nincs a munkaköri leírásában ilyen feladatellátási kötelezettség. Az EMMI kísérőlevelében leírtak sem értelmezhetők utasításként. Mindezek tükrében a testhőmérséklet-mérés ellátásának vállalása csak egyéni döntés alapján történhet. Ha az intézményvezető erre utasítást ad, célszerű azt az intézményvezetőtől írásban kérni, hogy nevezze meg azt a jogszabályi helyet, amely alapján elrendeli ezt a munkavégzést, és nyilatkozzon arról, hogy milyen óvó-védő intézkedéssel zárja ki a fertőzésveszélyt, tekintettel arra, hogy hőmérőzésnél a biztonságos távolságtartás kizárt.

[/frame]

Ez az intézkedés összeségében nem csökkenti, hanem növeli a járványveszélyt. Ez nemcsak mi mondjuk, hanem Jakab Ferenc virológus is, akinek szakértelméhez nemigen férhet kétség. A hvg.hu cikke szerint:

„Jakab szerint sincs sem szakmailag sem járványügyileg semmi értelme ennek a vizsgálatnak. Egy irreleváns lépés, mert a tünetek fellépése előtt nagyon sok esetben sincs láz, de már fertőz a beteg. A tünetmenteseknél meg pláne. Egy példát is felhozott még arra miért nincs értelme: amíg a mérésre fognak várni a gyerekek kint és ott fognak tolongani, simán megfertőzhetik egymást.”

Tehát mint a járvány kezdete óta oly sokszor, a kormány ismét csak látszatintézkedéseket hoz valódi felelősségvállalás helyett. A testhő mérése ugyanis csak akkor lehet a járvány elleni védekezés hatékony eszköze, ha megfelelő eszközökkel végzik, és tömeges teszteléssel párhuzamosan történik. Ahogyan azt a PDSZ többször is számon kérte a kormánytól.

[frame]

Ha neked is eleged van abból, hogy a kormány szemrebbenés nélkül odadob téged a járványnak, ne maradj tétlen, csatlakozz még ma!

Senki sem fogja helyettünk megakadályozni, hogy amikor csak kell, átgyalogoljon rajtunk a politika. Ha Te nem lépsz be, minden ugyanúgy marad… pedig havonta egy gyorséttermi menü árából biztosíthatnád nem csak azt, hogy lesz mögötted valaki, ha bajba kerülsz, de azt is, hogy ne tudják lesöpörni az érveinket!

Csatlakozz most!

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »