A PDSZ válasza Kisfaludy Lászlónak

A PDSZ levélben kérdezte Pintér Sándort, Maruzsa Zoltánt és Kásler Miklóst a járványügyi védekezés promlémáival kapcsolatban. Levelünkre Kisfaludy László, az EMMI helyettes államtitkára reagált. Válasznak nem neveznénk az üzenetét, érdemi információkat ugyanis nem tartalmazott. Ezért a PDSZ ezúttal lassan mondja, hogy az összes oktatásért felelős vezető politikus megértse. Az alábbiakban közöljük az Országos Választmány nyílt levelét.

Tisztelt Pintér Sándor Belügyminiszter Úr!Tisztelt Kásler Miklós miniszter és Maruzsa Zoltán Szakállamtitkár Urak! Tisztelt Kisfaludy László Helyettes Államtitkár Úr!


Köszönjük „Válasz nyílt levélre” tárgyú reakciójukat, és várjuk további levelüket, melyben válaszolnak a magyar pedagógus munkakörben dolgozókat érintő kérdéseinkre is. Amennyiben igaz, hogy mi, magyarok úgy határoztunk, minden fontos kérdést megbeszélünk egymással, mielőtt döntéseket hozunk, szeretnénk, ha a belügy és az oktatásirányítás döntéseivel válaszokat tudnának adni a magyar dolgozók kérdéseire.

Alapvetés

Csúsztatás, hogy azt állítottuk volna, a Kormány a gazdaságot kezeli prioritásként, viszont úgy véljük, a cél az, hogy a gazdaság a lehető legkisebb akadállyal működjön tovább. Miután reakciójukban azt a választ kaptuk, hogy Önöknek az élet védelme az elsődleges cél, ismét felhívnánk figyelmüket pár alapvető problémára, ami akadályozza ennek a célnak a megvalósulását.

Azonosított problémák az élet védelmével kapcsolatban

1 Digitállis oktatás

Reakciójukban azt állították, hogy az Operatív Törzs dönt a digitális átmenetről, ahol pedig nincs jelen a vírus, ott indokolatlan az erre való áttérés. Azonban nem ez volt a kérdés. Ezért megismételjük: A PDSZ szerint a digitális tanrend helyi, időszakos elrendelésének jogát helyben kell meghagyni, mivel az intézmények rendelkeznek a legtöbb információval ahhoz, hogy gyors és informált döntést tudjanak hozni az adott helyzetben.

Az élet védelme érdekében tervezik-e ezt a jogot megadni az adott intézményeknek?

A hagyományos oktatás felfüggesztését erre kialakított speciális eljárásrend szerint rendelje el az intézményvezető, az eljárásrendben meghatározott időre. Ebben az esetben minimálisra lehetne csökkenteni a megbetegedések számát, ami garantálná az oktatási rendszer zavartalan működését.

Nagyon nyugtalanító továbbá azon válaszuk, hogy, amennyiben a rendkívüli szünet vagy digitális munkarend nem kerül bevezetésre, annak helyi oka van. Tisztázzuk: ilyet eleve akkor vezetnek be, ha megjelent a vírus. Ezért ebből a mondatból az következik, hogy a helyi, intézményi sajátosság felülírja a járványügyi veszélyeztetettséget. Amennyiben ez így van, ez minden, csak nem az élet védelme. Rendszeres, tömeges tesztelés nélkül pedig egyszerűen nem tudhatják, hogy hol jelent meg a vírus ilyen mértékben. Enélkül milyen releváns, szolgáltatott adatból készülnek a napi szinten előkészített javaslatok?

2 Protokollok

A helyi szintű védekezés szabályrendszerét nem az intézmények tantestületének kell kitalálnia„-írják önök, ugyanakkor mi az intézményi járványügyi protokollok kialakítására kérdeztünk rá. Mégpedig azért, mert a kialakított eljárásrendek között hatalmas eltérések alakultak ki. Miközben teljesen életszerűtlenek azok a döntések is, amelyek alapján az érintett diákokat magas kockázatúnak, az őket oktató pedagógusokat viszont alacsony kockázatúnak ítélik a hatóságok. Kérdezzük tehát ismételten:

Az élet védelme érdekében hogyan tervezik bevezetni az oktatási rendszernek egységes, jól kidolgozott eljárásrendjeit? Az élet védelme kiterjed-e a köznevelési intézményben dolgozókra is?

3 Adatnyilvánosság

Köszönjük a hivatkozást, mely szerint az egészségügyi adatok kezelése a 1997. XLVII. törvény határozza meg.  Mi azonban nem személyes adatokra kérdeztünk rá, hanem azt követeltük, és kövteljük, hogy a koronavirus.gov.hu oldal területi és intézményi karanténokat felsoroló oldalán jelentessék meg az intézményi karanténokat. Szemben az Önök állításával, mely szerint “a koronavirus.gov.hu oldalon is elindult egy, a köznevelési intézmények érintettségére vonatkozó tájékoztatás„, továbbra is az szerepel, hogy “jelenleg Magyarországon nincs karantén az új koronavírus-fertőzés miatt”. Ehhez kapcsolódóan arra sem érkezett reflexió, hogy az élet védelmének érdekében 

A járvány alatt gyermekével otthon maradó szülő támogatása érdekében a kormány  milyen lépéseket tesz, hogy senki nem maradjon jövedelem és egészségbiztosítási szolgáltatás nélkül?

4 Tesztelés

Reakciójukban azt állították, hogy “a népegészségügyi szervek által elrendelt kontaktuskutatás miatt esedékes tesztelés minden érintett […] számára ingyenes”. Ez módfelett megnyugtató, azonban nem ez volt a kérdés. A jelzett probléma az volt, hogy szakszervezetünk több helyről is kapott olyan jól dokumentált és a Klebelsberg Központnak eljuttatott információt, miszerint míg egy-egy érintett osztályt igen, az ugyanabban a légtérben dolgozó pedagógust nem különítették el, részükre teszteket sem biztosítottak. Ismét kérdezzük tehát:

Az élet védelme érdekében tervezik-e a rendszeres és tömeges
tesztelési rend kialakítását és megvalósítását?

Hiszen ennek elmulasztása járványügyi helyzetben sérti a munkavállaló egészséges és biztonságos munkakörnyezethez fűződő jogát, sőt, felveti a szándékos veszélyeztetés lehetőségét is. Rendszeres és átfogó tesztelés hiányában a pedagógusok és a személyzet tömeges fertőződése esetén teljes intézményeket nem ideiglenesen, hanem bizonyosan elhúzódó, bizonytalan időre kell majd bezárniuk.

Válaszuk továbbá azért is cinikus, mert nem foglalkoznak azzal a jelzett problémával, miszerint tesztelés hiányában ki se derül, hogy a munkavállaló a munkahelyen fertőződött, és az út mentén hagyják azokat a pedagógus munkakörben dolgozókat, akik nemcsak megfertőződnek, de Kásler doktor bejelentésével szemben nem tudnak 100%-os táppénzben részesülni. Az élet védelmének érdekében terveznek-e ezen változtatni?

5 Fertőtlenítés

Válaszukban igyekeztek megnyugtatni szervezetünket, hogy „valamennyi köznevelési intézmény számára biztosította a szükséges fertőtlenítőszereket”. Ugyanakkor nem reflektáltak arra, hogy 1) az intézmények fertőtlenítése nem az elvárható gondossággal történik, emellett 2) számos intézményben az alap takarító személyzet sem áll rendelkezésre. Ismét kérdezzük:

Az élet védelme érdekében hogyan tervezik megvalósítani a szakszerű fertőtlenítést, vagyis hogy a megfelelő technológiai eljárással bíró szervezet végezze a közösségi helyek, osztályok rendszeres és üzembiztos csírátlanítását?

6 Alsósok

Ezt a területet még a reakció sem érinti, ezért kérjük, amikor válaszolnak a felvetett kérdéseinkre, térjenek az itt említett dolgokra is, mivel gazdaságvédelmi szempontból a leginkább problémás kérdés az alsó tagozatos és annál fiatalabb gyermekek intézményeinek üzembiztos működtetése. Ahol a tesztelés eredménye szerint megjelent a vírusfertőzés, ott pedig a felsőbb tagozatosok és középiskolások digitális oktatásba terelése, ők ugyanis nem igényelnek folyamatos szülői felügyeletet. Az intézményekben így biztosítható lenne az alsóbb tagozatosok szellősebb, elővigyázatosabb elhelyezése – ezáltal biztosítható lenne az oktatási rendszer üzembiztosabb folyamatos működése, akár hosszabb távon is.

Tisztelt Pintér Sándor Belügyminiszter Úr! Tisztelt Kásler és Maruzsa Urak!

Tisztelt Kisfaludy László Helyettesites Államtitkár Úr!

Kérjük, hogy a fenti felvetéseinket, kéréseinket vegyék komolyan! Megismételjük: Amennyiben valóban közös érdek az oktatási rendszer üzembiztonsága, az azt működtetők és a diákok egészsége, a gazdaság teljesítményének fenntartása, az oktatási rendszer üzembiztos működtetése, úgy mielőbb oldják meg a fentieket! Bízunk benne, hogy reakciójuk után minél hamarabb választ is kapunk felvetéseinkre. Ellenkező esetben az egészség védelme érdekében a Mt. 54. (1) és (2) bekezdése alapján tagságunkat és a pedagógus munkakörben dolgozókat arra kell felszólítanunk, hogy tagadják meg a munkát, mert nem teljesülnek az egészséges és biztonságot munkavégzés feltételei!

Várva válaszukat:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya

Unod már, hogy a hatalom folyamatosan hazudik neked, és az életeddel játszik? Nem kell, hogy így legyen. Csatlakozz még ma!

[frame]

[/frame]

Hasonló cikkek