COVID: jelentsd nekünk a megbetegedéseket!

Mivel a kormány láthatóan teljesen elzárkózik attól, hogy a COVID-fertőzések intézményi listáját közzétegye, lépnünk kellett: jelentsd be nekünk, ha az intézményben, ahová dolgozni jársz, ilyen megbetegedésről szerzel tudomást!

A COVID-járvány megjelenése egy intézményben nem a kormányzat magánügye! A fertőzés megjelenése az intézményben olyan információ, amelyet több okból is közzé kell tenni. A PDSZ régóta követeli, hogy a kormányzat a vonatkozó adatokat visszakereshetően és naprakészen tegye közzé a koronavirus.gov.hu oldalon – amire mindmáig nem volt hajlandó.

[frame]

Éppen ezért a PDSZ elkezdte az adatok gyűjtését. Az adatgyűjtő űrlapot itt (és – a tudnivalókkal – a cikk végén) találod:

[/frame]

Lássuk, kiknek és miért húsbavágóan fontos tudomást szerezniük ezekről az információkról!

Munkavállalók

Ha oktatási intézményben dolgozol, csak ennek az információnak birtokában tudsz informált döntést hozni arról, hogy számodra biztonságos-e az intézmény látogatása. Egy oktatási intézménybe jellemzően gyerekek járnak – nekik nem kötelező a maszkhasználat, emellett közismert, hogy nem lehetséges a távolságtartási előírásokat betartatni velük.

Ha elhallgatják, hogy az intézményben megjelent a vírus, azzal veszélyeztetik azoknak a munkavállalóknak az egészséges és biztonságos környezethez fűződő jogát, akik maguk krónikus betegek, akik életkoruk okán tartoznak a veszélyeztetettek körébe, vagy azoknak, akik veszélyeztetett körbe tartozó hozzátartozóval élnek egy fedél alatt.

Megbetegedés, haláleset esetén felmerül az intézményvezetés, a fenntartó, avagy – tágabb értelemben – az oktatásirányítás felelőssége is.

Emellett a munkavállalók számára fontos szempont az is, hogy megbetegedés esetén bizonyítani tudják: a betegséget a munkahelyükön kaphatták el, így az foglalkozási megbetegedésnek minősül. Az adatok eltitkolásával az állam akadályozza ezen munkavállalókat a 100%-os táppénz igénybevételében.

Szülők

Az óvodák, iskolák, középiskolák, pedagógiai szakszolgálatok épületeiben megforduló diákok szülőinek is alapvető joguk, hogy tudomással bírjanak a fertőzés megjelenéséről, annak méreteiről az intézményen belül. Ahogy a munkavállalók, úgy a gyerekek és a szüleik is tartozhatnak a kimondottan veszélyeztetett csoportokba, avagy élhetnek ilyen hozzátartozóval egy fedél alatt – számukra létfontosságú, hogy képesek legyenek döntést hozni az intézmények látogatásáról.

Minden szülőnek joga van tudni, milyen kockázatot jelent gyermeke és családja számára az intézmény látogatása.

Intézményvezetők, fenntartók

Sok esetben az intézményvezetők sem kapnak teljes körű tájékoztatást a vírus megjelenéséről – nem ritka, hogy magukra maradnak, kevés információ birtokában. Ezt pedig igyekszenek szűk körben tartani. Pedig számukra a tájékoztatási kötelezettség evidencia: az információk visszatartása nem opció. Amennyiben tudnak megbetegedésről, nem megoldás, hogy visszatartják az adatokat, vagy ha csak egy-két embert tájékoztatnak informálisan:

akár büntetőjogi következményei is lehetnek,

ha mulasztásból vagy szándékosan nem tájékoztatják az érdekelteket erről a helyzetről. Ha a cselekmény szándékos, azaz szándékosan tartják vissza az általuk ismert adatokat, úgy akár nyolc év börtönbüntetéssel is sújthatja őket a bíróság.

Miért titkolóznak?

Nagyon sok esetben hivatkoznak arra, hogy az adatokat azért tartják vissza, mert azok „minősített adatok” és közlésük „személyiségi jogokat sértene”. Egy ehhez hasonló okfejtést hallhattunk a minap a tisztifőorvostól, Müller Cecíliától is – aki – nem meglepő módon nem volt képes érvényes jogszabállyal alátámasztani mondandóját.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/10/28/intezmenyi-fertozottsegi-listak-megsporolna-a-100-os-tappenzeket-ezert-titkolozik-a-kormany/

Nem csoda, hiszen ilyen jogszabály nincs. Az intézményeknek, az épületeknek nincsenek személyiségi jogaik. A létszámok közlése pedig nem jár minősített adat közlésével.

[frame]

(Az alábbiakban szereplő valamennyi példa létező bejelentésen alapul – az intézmények nevét a bejelentők érdekében nem tesszük közzé.

Egy budapesti óvodából kaptuk ezt a jelzést a minap, ami pontosan ugyanerre a helyzetre világít rá: a felesleges és káros titkolózásra – pedig az intézményvezető már láthatta, hogy a megbetegedés következményei súlyosak, hiszen egyik kollégájuk is megbetegedet:

„Az egyik kerületi óvodaban több covidos: egyik kórházban. A dolgozóknak tilos erről beszélni! Szülők sem tudnak semmit. A vezető megfenyegette a dolgozókat, hogy nem beszélhetnek!

Egy budapesti gimnáziumban hasonló a helyzet:

Fertőzőttekről csak informális úton tudunk, konkrétan ha az érintett szülő megírja. Ilyen formán 4 családról tudunk. És arról, hogy voltak tanárok is de személyiségi jogokra hivatkozva nem tudtuk kik azok, így azt sem voltak-e kapcsolatban voltak-e a gyerekekkel. Igazából még azt sem tudjuk hányan vannak igazolt fertőzöttek. Maszkot továbbra sem kell viselni az órákon, és csak önkéntes karsnténról tudok abban a néhány esetben. Osztály szintű vagy kontaktuskent karanténba helyezés nem volt. Ami azért kicsit furcsa egy kb 900 fős budapesti iskola esetén.”

Ahogy hasonló dolgokról számoltak be egy fővárosi szakgimnáziumból is:

„Egy kolléga kapta el a vírust, ő a héten tért vissza 6 hét után. Magától mondta ezt el, az iskolától semmiféle tájékoztatást nem kaptunk sem az állapotáról, sem arról, hogy egyáltalán találtak fertőzöttet.

[/frame]

Mit tehetnek az intézmények?

A PDSZ arra buzdít mindenkit, hogy ha ilyen közérdekű adat visszatartásáról értesül, azonnal követelje azok nyilvánosságra hozatalát az intézményvezetőtől.

A Civil Közoktatási Platform Vírushelyzet Akciócsoportja által összeállított ajánlása a következő adatok nyilvánosságra hozatalát javasolja az intézmények számára – ezeket célszerű az intézmény honlapján, továbbá FB-oldalán közzétenni:

  • Az igazoltan fertőzött diákok száma osztályonként/csoportonként*;
  • Az igazoltan fertőzött dolgozók száma;
  • A hatósági házi karanténban levő diákok száma osztályonként/csoportonként*;
  • A hatósági házi karanténban levő dolgozók száma;
  • A tantermen kívüli digitális oktatásban résztvevő osztályok száma;
  • A rendkívüli szüneten lévő osztályok;
  • Betegség miatt hiányzó dolgozók összesen;
  • Az intézményi COVID protokoll;
  • Az intézményben meghozott rendkívüli intézkedések.

*Az osztályonkénti (csoportonkénti) adatot elég a szülőkkel közölni.

Jelentsd nekünk a vírushelyzetet!

Az egyik leghasznosabb dolog, amit szintén megtehetsz, hogy bejelented nálunk, a PDSZ-nél a megbetegedések tényét. Ennek érdekében egy űrlapot hoztunk létre, ahol megteheted a bejelentésedet. Ezen meg kell adnod email-címedet, amit azonban bizalmasan kezelünk – csak az űrlapot kezelő és az adatokat feldolgozó néhány fő férhet hozzá.

Amennyiben így is aggódsz, hogy kiderülhet a neved, úgy hozz létre egy ideiglenes email-címet, amit viszont tudsz rendszeresen ellenőrizni – ugyanis nem kizárt, hogy vissza fogunk kérdezni. Amennyiben nem tudunk veled kapcsolatba lépni, nem tudjuk felhasználni a bejelentésedben foglaltakat. Éppen ezért ne használj egyszer haszálatos, „eldobható” email-címet.

A PDSZ csapata fel fogja dolgozni a beküldött adatokat, azokat rendszeres időközönként közre fogja adni. Éppen ezért többször is bejelentkezhetsz az űrlapon: akár hetente is leadhatod, mi a helyzet az intézményben.


Ezek a cikkek is érdekelni fognak


[frame]

Nem kell elfogadnod: ez nem a normalitás! Harcolj velünk egy jobb oktatásért!

Azt mindannyian elfogadjuk, hogy példátlan időket élünk, amelyekben mindannyiunknak áldozatokat kell hoznia. De az nem elfogadható, hogy az állam gyerekként kezel bennünket, és olyan közérdekű információkat hallgat el, amivel életveszélbe sodorhat bennünket! Nem elfogadható, hogy nem állnak szóba senkivel, hogy saját életünkbe nem engednek beleszólást!

Harcolj velünk! Csatlakozásoddal támogass, tagságoddal tedd még jelentősebbé a PDSZT!

Havonta egy gyorséttermi menü áráért tagságoddal nem csak azt támogatod, hogy legyen, aki harcoljon érted, de azt is bebiztosítod, hogy legyen, aki melléd álljon, ha te kerülsz bajba.

Csatlakozz most az alábbi űrlap kitöltésével!

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »