Mire hivatkozz, ha otthon tartanád a gyerekedet? Például Maruzsa Zoltán államtitkárra

Összeszedtük, mire tudsz hivatkozni, ha nem akarod ebben a helyzetben iskolába járatni a gyermekedet. És arról is ejtünk pár szót, hogy mi lenne a megoldás a kormány felemás szigorítási intézkedései helyett.

Szigorított a kormány, ami egy lépés a jó irányba – de csak egy lépés, és sajnos a visszajelzések tükrében messze nem elegendő. A PDSZ-hez érkező visszajelzések százaiból világosan kiderül: az oktatási intézményekben ellenőrizetlenül terjed a vírus, az elégtelen és késedelmes járványügyi intézkedések, az információk visszatartása miatt a helyzet tarthatatlanná vált. Több intézményben annyian maradtak otthon a betegség miatt, hogy már a gyermekmegőrzés is bajosan oldható meg, nem beszélve az oktatásról.

Az, hogy a középiskolák digitális munkarendre állnak át, szükségszerű kényszer. Az általános iskolákban azonban továbbra is marad az általános zsúfoltság, így a vírus is akadálytalanul terjedhet tovább.

Megoldás 1: szülő vagy? Ne küldd iskolába a gyereked!

Ha szülő vagy, akkor kérheted az intézményvezetőt, hogy ne kelljen bejárnia a gyerekednek. A PDSZ korábban felkérte a szülőket, hogy aki teheti, ne küldje az intézménybe a gyermekét, mert ezzel csökkenthető a zsúfoltság. Ez mind az óvodák, mind az általános és középiskolák esetében egy fontos, megfontolandó dolog ebben a helyzetben.

Sok helyen együttműködő az intézményvezetés, ugyanakkor több helyről érkeztek olyan visszajelzések, amelyek szerint az intézményvezetés tanácstalan volt és nem támogatta a távolmaradást. Éppen ezért érdemes tudni, mire hivatkozzunk, ha ilyesmi történik velünk.

Két fontos dologra tudsz hivatkozni, ha otthon tartanád a gyerekedet.

Először is hivatkozzunk a megfelelő jogszabályra az intézményvezetőnél: 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) bekezdésének c) pontja leírja, hogy a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha

c) a gyermek, a tanuló hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni.

Egyértelmű, hogy a járványhelyzet, a család körülményei (krónikus beteg, veszélyeztetett életkorú személy a háztartásban, az általános járványhelyzet az intézményben, stb.) alapos indoknak számítanak.  Emellett sok intézmény saját járványügyi protokollja, amelyet az intézményeknek el kellett készíteniük, meghatározza, hogy ha a szülő előre bejelenti a járvány miatti hiányzást, a mulasztást az intézményvezető igazolja.

A felelős vezető pedig így fog eljárni, hiszen őt pedig büntetőjogi felelősség is terheli, még pedig a büntető törvénykönyv 165. paragrafusa szerinti foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, mivel nem tudja biztosítani az intézményben biztonságot és az egészséges körülményeket sem a felnőtteknek, sem a gyerekeknek, sem hozzátartozóiknak. Nem tudja, hiszen nem tudhatja: átfogó tesztelési program nélkül fogalma sem lehet arról, mi a helyzet a gyereked osztályában, vagy akár az egész intézményben.

A másik fontos hivatkozási alap pedig Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkára: nyugodtan hivatkozz az ő tájékoztatására. A PDSZ ugyanis megkérdezte tőle, hogy miként változott a hiányzások kezelése a járványhelyzet alatt. Ezt kérdeztük tőle:

„Nagyon sok szülői megkeresést kapunk azzal kapcsolatban, hogy félnek az iskolákban cirkuláló vírustól, féltik egyrészt a gyermekeket, másrészt az egy háztartásban élő veszélyeztetett hozzátartozókat.  Kérem tegyék lehetővé, hogy a szülő kérésére az intézmény a tanuló hiányzását ne mulasztásként, hanem igazolt távollétként kezelje, amennyiben a szülő vállalja, hogy a gyerek otthontartózkodás idején szülői segítséggel eleget tesz a tananyagban való továbbhaladásnak. Ezzel lehetőséggel sokat segítene a szülők félelmein.”

Az államtitkár válasza rövid volt, de nagyon fontos:

“A hiányzások kezelésére az intézményvezetőknek van jogkörük, ezt tőlük senki nem vonta el.”

Ez azt jelenti, hogy az intézményvezető igenis saját jogkörében megteheti, hogy igazolja ezeket a hiányzásokat. Érdemes ezt a vonakodó intézményvezető figyelmébe ajánlani.

Megoldás 2: Ne így kezelje a kormány a kérdést!

Örvendetes, hogy az kormány végre felismerte, hogy lépni kell és szükséges az oktatás működésének biztosítása érdekében. Az viszont kétségbeejtő, hogy megint egy furcsa, és átgondolatlannak tűnő döntés született.

A PDSZ azt kérte nyár óta, hogy a 

  • az alsósok és a digitális munkarendben lemaradók számára legyenek megnyitva csak az intézmények. Az alsósok számára azért, mert rájuk nem tudnak otthon vigyázni a szülők, azon felsősök és középiskolások számára pedig, akik nem férnek hozzá a digitális infrastruktúrához, vagy nagyon lemaradnak, szintén szervezzenek tanulói helyeket, ahol az intézményen belül, segítséggel kapcsolódhatnak a digitális infrastruktúrához.
  • a felsősök és a középiskolások digitális munkarendben kezdjék az évet.
  • az óvodákban automatikusan igazolják azon gyermekek távolmaradását, akik megengedhetik maguknak, hogy ne járjanak az intézménybe – azok járjanak csak, akiknek elhelyezését a szülő semmiképpen nem tudja megoldani.
  • az intézmények munkatársait rendszeresen teszteljék, ahol megjelenik a fertőzés, ott a teljes intézményt, vagy az adott épületet időszakosan vonják karantén alá.
  • a távolmaradóknak köszönhetően felszabaduló térben a diákok elhelyezése járványügyi szempontból sokkal előnyösebben megoldható lett volna, a járvány terjedése nagymértékben fékezve lett volna. Ami azzal is jár, hogy az oktatási intézmények teljes zárása is elkerülhető lett volna.

Sajnos, csak volna. A kormány nem volt partner a javaslatok meghallgatására, és most bekövetkezik az, amit mindenki el kívánt kerülni: egy jó időre be kell zárni valamennyi intézményt. Ha ezt most nem teszi meg a kormány, majd megteszi akkor, amikor a bejelentett tesztelési program miatt szembesül a járvány valódi méreteivel.

Azt javasoljuk, hogy a téli szünet után esetleg majd megint megnyíló közoktatási intézményekben a fentiekben javasoltak alapján járjon el a kormányzat – továbbá vegye figyelembe a PDSZ és más oktatási érdekvédelmi szervezetek álláspontját is.

[frame]

Csatlakozz hozzánk: támogasd a munkánkat! Legyél te is a PDSZ tagja!

Az alábbi űrlap kitöltésével lépj be tagjaink közé és támogasd munkánkat havi egy gyorséttermi menü árával! Vegyél részt akcióinkban, aktivizáld magad!

[/frame]

Hasonló cikkek