Az őszi érettségi minden, csak nem biztonságos – és nem is igazságos

Hetekig, hónapokig hallgathattuk a kormányzati sorosozást arra a javaslatunkra, hogy nyár végi, ősz eleji biztonságos időpontra javasoltuk elhalasztani az érettségit. A PDSZ országos választmányának nyilatkozata.

A kormányzat nem volt kíváncsi az érdekképviseletek érveire. A harminc másik civil szervezettel közösen megfogalmazott kérésünket, hogy folytassunk egyeztetéseket a tavaszi érettségi lebonyolításáról egyszerűen félresöpörték. Egyedül döntöttek mindenről, a saját maguk által kinevezett álcivilek közreműködésével. Intézkedéseik nagymértékben a lejárató propagandára szorítkoztak.

Pedig nem csak az volt a bajunk a tavaszi érettségivel, hogy azt a tavaszi járványügyi vészhelyzet kellős közepén szervezték meg, ami önmagában logikátlan és elfogadhatatlan egy felelős oktatásirányítástól. Már akkor lehetett látni, hogy azoknak a diákoknak,

akik családjában veszélyeztetett körbe tartozó hozzátartozó él, vagy maguk tartoznak ebbe a körbe, olyan hátrányokat szenvednek majd el, amelyeket nem lehet orvosolni.

Ezek a diákok most, novemberben kényszerülnek érettségizni, amikor összehasonlíthatatlanul rosszabb a helyzet. Ezeket a diákokat, akik már a tavaszi megmérettetést is azért halasztották, mert tartottak a fertőződéstől, most, novemberben úgy kényszerítették egy normál rend alapján lebonyolított érettségire, hogy tudták: többségük érintett, veszélyeztetett, vagy ilyen emberrel él egy fedél alatt.

Annak ellenére sem volt hajlandó az oktatásiránytás még csak megfontolni sem egy késő nyári, kora őszi érettségit, hogy már akkor voltak, akik úgy látták, a fertőzés őszi hulláma még komolyabbnak ígérkezik.

Az oktatásirányítás válaszai az esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdésekre is súlytalannak tűntek: felsőoktatási keresztféléveket ígértek az ősszel érettségizőknek, hogy ne maradjanak le a továbbtanulásról. Ezek egyáltalán nem történtek meg: szó sincs arról, hogy ilyenek indultak volna a lemaradók számára.

Az általunk javasolt időpontban úgy érettségizhettek volna a diákok, hogy azok is fel tudtak volna készülni, akik a digitális munkarendben lemaradtak, a vészhelyzet alatt érettségit nem vállalókat pedig nem érte volna hátrány a továbbtanulás terén sem. A kormányzati álláspontot, hogy minden kitűnően ment, és nagyszerűek voltak az érdemjegyek, csak az hiheti el, aki még nem készített fel diákokat érettségire: a tavaszi, digitálisnak nevezett munkarend nem volt alkalmas arra, hogy megnyugtatóan felkészítsük a digitális infrastruktúrához hozzá nem férőket a megmérettetésre.

A novemberi érettségi lebonyolítása viszont minden szempontból hajmeresztő.

Az oktatásirányítás a novemberi érettségi kapcsán könnyelműbben járt el, mint valaha: visszajelzéseink szerint számos érettségi elnök mondta vissza a vizsgáztatást. Az Oktatási Hivatal által összeállított, a vizsga lebonyolításával kapcsolatos, mindösszesen fél oldalas anyag előírásai – a fenti előzmények birtokában – egyszerűen elfogadhatatlanok:

  • Az érettségizőket és az érettségiztetőket egyaránt veszélyeztetik a maszkviseléssel kapcsolatban előírt szabályok: a szóbeli vizsgán a felkészülés ideje alatt csupán ajánlott, de nem kötelező, a szóbeli vizsgán pedig nem kötelező a maszkviselés.
  • A vizsga megszervezése során előírt járványügyi szabályok legkevesebb elégtelenek: fél oldalas dokumentumba sűrítve nem lehet korrekt járványügyi protokollt kialakítani a vizsgáztatás rendjére. 

Követeljük, hogy a vizsgabizottságok és tantárgyi bizottsági tagjai helyben, önállóan dönthessenek a maszkviselés szabályairól, tehát akár kötelezővé is tehessék azt a szóbeli idejére a vizsgázók számára.

Az oktatásirányítás ismét cserben hagyta a diákokat, veszélyeztette az érettségi eljárásokban résztvevőket. Képtelen volt betartani saját ígéreteit.

Felszólítjuk az oktatásirányítást, hogy hagyjon fel az érdekképviseletek és az oktatási civil szervezetek folyamatos támadásával, ehelyett kezdjen érdemi munkába.

Folyamatos háborús hangulat szítása helyett nem csak alapvető kötelessége lenne az egyeztetés, de jól felfogott érdeke is, hiszen láthatóan nehezen veszi az akadályokat.

A PDSZ, ahogy sokan mások is, nem először nyújt segítő kezet az oktatásirányításnak.

Lehet, itt az ideje, hogy az oktatásirányítás elfogadja, és alkalmazni kezdje az általunk kínált szakértelmet, hogy a jövőben elkerülhetőek legyen az őszi érettségihez hasonló, elfogadhatatlan fiaskók. Ez mindannyiunk érdeke.

A PDSZ Országos Választmánya

[frame]

Mi erőn felül is küzdünk egy jobb oktatási rendszerért, de csak akkor lehetünk sikeresek, ha elég sokan vagyunk. Ne hagyd, hogy nélküled harcoljunk tovább, csatlakozz még ma!

Az alábbi űrlapon csatlakozhatsz a PDSZ-hez: havi hozzájárulásodért cserében nem csak azt biztosítod be, hogy legyen melletted valaki, ha bajban vagy. Azt is bebiztosítod, hogy biztosan legyen egy határozott hang, ami rá tud mutatni a problémákra. Csatlakozz, hogy ne kelljen félned!

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »