PDSZ: Követeljük az azonnali zárást!

2020. november 13-a, péntek: „ember annyi van, amennyi” (Orbán Viktor) – a magyar közoktatási intézmények haladéktalanul zárjanak be!

Ausztriában keddtől a járványhelyzet miatt zárnak az iskolák – december 8-ig. Teszik ezt úgy, hogy náluk a kontaktkutatás, a tesztelés létező tevékenységek, nem csak elméleti síkon megvalósuló, elvont fogalmak. Nálunk, az oktatási intézményekből százával érkeznek a visszajelzések: szinte általános, hogy a járványügyi intézkedések egy hetet is késnek az oktatási intézményekben, óvodákban, ha egyáltalán megtörténnek.

Most, hogy bezárt a miniszterelnök „laborja”, ahol a járványügyi adatok jóval kedvezőbbek a magyarországinál, itt az idő megint kimondani: követeljük, hogy kövesse a példát! Ne az oktatással kísérletezzen!

A kormány szervezze meg az egészségügyi dolgozók és a kritikus szolgáltatásokat ellátók számára a gyermekfelügyeletet ugyanúgy, ahogy tavasszal a miniszterelnökség és egyes minisztériumok dolgozói számára is képes volt megtenni.

Mindez teljes összhangban van azzal, amit a PDSZ régóta követel: az ideiglenes zárással, és a zárás alatti átfogó teszteléssel. Ehhez képest az oktatási intézmények egy hete bejelentett teszteléséről sincs szó: eddig semmi nem történt az ügyben a bejelentésen kívül.

A fenti okokból a PDSZ a következőket követeli:

1 Mivel Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet, mint Ausztriában: a teljes intézményrendszer azonnali zárását követeljük! 

2 A zárás alatt valósuljon meg az intézményi dolgozók beígért, államilag finanszírozott átfogó tesztelése. Intézménylátogatás csak negatív teszttel legyen lehetséges az újranyitás után is. 

3 A kormány ne hagyja magára a munkáltatókat és a munkavállalókat: vadászati kiállítás, olimpiai stadion, belgrádi vasút helyett segítse meg őket abból az uniós támogatásból, ami ezt a célt szolgálja!

4 A gyermekével a járvány alatt otthonmaradásra kényszerülő szülő is minősüljön keresőképtelennek, és a táppénze mellé részesüljön kiegészítő jövedelempótló támogatásban! 

Az újranyitás után a járványhelyzet teljes időtartama alatt:

5 A felsősök és a középiskolások digitális munkarend szerint tanuljanak, a normál munkarend csak az alsósok számára legyen lehetséges! A digitális oktatásban lemaradók számára szervezzenek digitális tanulócsoportokat az intézményi infrastruktúrát!

6 A nyitás után az óvodákban függesszék fel az intézménylátogatási kötelezettséget!

7 A nyitás után azoknak a szülőknek, akik meg tudják oldani a gyermekeik otthoni gondozását, az intézményvezetők ne tagadják meg, hanem automatikusan engedélyezzék a távolmaradást, igazolják a hiányzást! A minisztériumi rendelet ezt most is előírja, ha a szülő alapos indokkal támasztja alá a gyermek távolmaradását – a pandémiánál kevesebb alapos indokot lehet elképzelni!

A helyzet súlyosságára való tekintettel többször kértük a társszakszervezetet az együttműködésre, az együttes fellépésre, és kérjük ezt most is – hiszen nyilatkozataik alapján már egyértelmű, hogy a követeléseik az idő során úgy alakultak, hogy azok jórészt megegyeznek a PDSZ korábban megfogalmazott követeléseivel.

A PDSZ Országos Választmánya

[frame]

Ne törődj bele! Jogod van az egészséges munkakörnyezethez! Csatlakozz hozzánk, és harcoljunk egy normálisabb oktatásért!

Az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozz a PDSZ-hez, és harcolj velünk! Havonta egy hamburgermenü áráért biztosítsd segítsd a munkánkat, és biztosítsd a hátteredet arra az esetre, ha téged is jogsértések érnének!

[/frame]

Hasonló cikkek