Ezért jó, ha most a gyerekek otthon maradnak

Még mindig érkeznek hírek olyan intézményvezetőkről, akik nem hajlandóak igazoltnak tekinteni azoknak az óvodásoknak, általános iskolásoknak a hiányzását, akiknek a szülei biztosítani tudják az otthoni felügyeletet, ezért óvatosságból nem küldenék intézménybe a gyereküket ebben a járványügyi helyzetben. Pedig nemcsak a jogszabályok, hanem a józan ész is azt mondja: maradjon otthon, aki csak tud.

2020. november közepén minden ok adott arra, hogy aki megteheti, maradjon otthon: soha nem látott mértéket mutat a fertőzöttek, kórházban ápoltak, illetve a járvány miatt elhunytak száma.

Óvatosnak lenni nem gyávaság, hanem ebben a helyzetben teljesen indokolt és felelős lépés. Az pedig az állam dolga lenne, hogy segítse ebben az állampolgárait.

A PDSZ vállalva az ezzel járó népszerűtlenséget és a nemtelen támadásokat, továbbra is kitart amellett, hogy jelenleg már nincs más esély a járvány káros hatásainak csökkentésére, mint az oktatási intézmények bezárása. Mivel sokan sok helyen magyarázzák, mit is követelünk valójában, tiszta vizet öntöttünk a pohárba:

https://nedolgozzingyen.hu/2020/11/17/mit-akar-a-pdsz/

Azt is leírtuk már részletesen, milyen jogszabályokra hivatkozhat a szülő, ha ebben a járványügyi helyzetben szeretné otthon tartani a gyerekét.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/11/10/mit-tehet-a-szulo-ha-az-intezmenyvezeto-nem-hajlando-igazolni-a-gyerek-hianyzasat/

Ebből a cikkből az is kiderül, hogy az intézményvezetőknek ezzel kapcsolatban nincs mérlegelési jogkörük, és

az óvoda- és iskolaigazgatók többsége szerencsére partner is ebben, és nem gördít akadályokat a szülők elé.

Azonban még mindig vannak olyanok, akik ügybuzgalomból, félelemből, vagy egyéb, számunkra rejtélyes okból nem akarják, hogy a szülők otthon tartsák gyermeküket. Pedig nemcsak a jog, hanem a józan ész is azt mondja, nincs igazuk.

Lássuk hát, kinek és miért jó, ha aki csak megteheti, nem engedi óvodába, iskolába a gyermekét.

Ezért jó az óvodának, iskolának

Minél több gyerek marad otthon, annál kevesebb gyerek lesz az intézményben. Márpedig minél kevesebb gyerek van az intézményben, annál könnyebb lesz figyelembe venni a járványügyi előírásokat. Kevesebb lesz a fizikai kontaktus

lehet végre szellősebben ültetni, az óvodában szellősebben elhelyezett ágyakon altatni a gyerekeket.

Kevesebb ember=kisebb fertőzésveszély. Alig hihető, hogy ezt felnőtt emberek számára ezt még mindig bizonygatni kell.

Ezért jó a családnak

Nem azt mondjuk, hogy könnyű, hanem azt, hogy jó.

Természetesen tudjuk, hogy rengeteg családnak jelent szinte megoldhatatlan problémát, ha a gyerekek nem mennek óvodába, iskolába. De nagyon sok olyan szülő van, aki szeretné és tudná is otthon tartani a gyermekét, mert home office-ból dolgozik, vagy egyéb módon meg tudja, és meg is akarja oldani gyerekei felügyeletét.

Tavasszal az egész ország megtapasztalta azt is, mennyire nehéz egy lakásba bezárva menedzselni a munkát, az oktatást és a háztartást egyszerre. Viszont ez egy olyan áldozat, ami tavasszal is meghozta az eredményét, és most is csökkenthetné a járvány terjedését az intézményekre nehezedő terhek csökkentésével.

Ráadásul bár egyes családi terhek nőnek, hiszen több energia, figyelem kell az otthon maradó gyerekekre, főzni kell nekik, át kell engedni nekik az informatikai eszközöket, és valószínűleg sokszor mennek egymás agyára még a legközelebbi családtagok is. Viszont kevesebb a logisztikai feladat,

azokban a családokban pedig, amelyek tömegközlekedéssel járnak munkába, iskolába, óvodába, nagyságrendekkel csökkenthet a fertőzésveszély.

Igen, továbbra is lehet fertőződni boltban, gyógyszertárban és még egy csomó helyen, sőt otthon is, ha egy dolgozni járó családtag hazaviszi a vírust. A fertőzésveszélyt sosem lehet nullára levinni, de jelentősen csökkenteni lehet.

Ezért jó az intézményvezetőnek

Egyfelől, ahogyan fentebb is írtuk, ha kevesebb a gyerek az intézményben, könnyebb lesz megszervezni a munkát, és egyszerűbb lesz betartani a járványügyi előírásokat. Márpedig ez – tekintve, hogy egyre többen betegszenek meg az oktatásban dolgozók közül is – napról napra nagyobb kihívást jelent.

Ezenkívül egy felelős vezető nyilván minél nagyobb biztonságban szeretné tudni a kollégáit és a hozzá járó gyerekeket egyaránt. Márpedig ez a biztonság egyenes arányban nő az otthon maradók számának növekedésével. Igen, soha nem lesz 100%, de nem is ez a cél, hanem a csökkentés, ennek pedig a legegyszerűbb módja, ha hagyjuk otthon maradni, aki szeretne.

De ami még ennél is fontosabb,

az intézményvezető úgy tudja jogilag levédeni magát, ha leigazolja a rendkívüli helyzetben otthon maradók hiányzásait.

Persze nem láthatunk a jövőbe, de ha a legrosszabb forgatókönyv jön be, az intézményvezető nagy bajba kerülhet, akár több éves börtönbüntetéssel kell szembe néznie. Tételezzük fel, hogy tudomást szerez egy vagy több fertőzött személyről. Tételezzük fel, hogy erről egy szülő is tudomást szerez, és ilyen körülmények között szeretné otthon tartani a gyermekét, de az intézményvezető nem hajlandó igazolni ezeket a napokat, ezért a gyerek tovább jár óvodába, iskolába. Ha ez a gyerek hazaviszi a vírust, és ennek következtében megbetegszik, súlyos egészségkárosodást szenved, vagy esetleg meghal valaki, az bizony szándékos veszélyeztetésnek minősül.

Természetesen ma már azt nehéz bizonyítani, hogy hol fertőződött meg valaki, azt viszont nagyon is könnyű, ha egy intézményvezető szándékosan komoly egészségügyi kockázatnak teszi ki a hozzá járó gyerekeket és családjaikat.

Mi úgy gondoljuk, elkerülhetetlen lesz az oktatási intézmények teljes bezárása, a vírust ugyanis nem érdeklik a politikai vagy nemzetgazdasági szempontok. De addig is, amíg ez megtörténik, ahogyan az a fentiekből is látható, az a felelős döntés, hogy aki megteheti, nem engedi óvodába, iskolába a gyerekét, az intézményvezetők feladata pedig az, hogy ebben partnerek legyenek, és igazolják ezeket a napokat.

A gyerekek erőszakos intézményben tartása csak annak állhat érdekében, aki azt akarja kifelé kommunikálni, hogy az intézmények a legnagyobb rendben működnek, nem gócpontok, nincs mitől tartani.

Márpedig ez egész egyszerűen nem igaz.

Az már bebizonyosodott, hogy az oktatásirányítás hivatalos statisztikái hazudnak, vagy egyáltalán nem is léteznek. Szeretnénk minél tisztábban a látni az oktatás átfertőzöttségét illetően, ezért arra kérünk, az alábbi űrlap kitöltésével jelezd nekünk, ha megjelent a Covid-19 az oktatási intézményben, ahol dolgozol, vagy ahová a gyereked jár:

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »