100%-os táppénz: a lehetetlen küldetés

Nem kaptál 100%-os táppénzt? Egyáltalán nem vagy egyedül! Rossz hírünk van: szinte lehetetlen feladat megszerezni. Azért leírjuk, nagyjából mire kell számítani. A kormánynak kötelessége lenne ezt a zavaros helyzetet megoldania: történetesen most igen sokan betegszenek meg a munkahelyükön. Megdöbbentő, hogy egy ilyen átláthatatlan, zavaros eljárásnak teszi ki az amúgy is leterhelt orvost, nem beszélve a súlyos beteg munkavállalóról.

Minden egyes nap bejelentések tucatjait kapjuk az ország minden pontjából: sehogy sem sikerül megszerezni a 100%-os táppénzt. Éppen ezért úgy döntöttünk, utánajárunk, hol lehet a probléma a rendszerben. Vizsgálódásaink során több háziorvossal és foglalkozás-egészségügyi szakemberrel is beszéltünk, majd arra jutottunk, hogy a 100%-os táppénzt a jogosultaknak csak igen kis része tudja megkapni, hihetetlen szerencsével.

A rendszer szinte mindenkinek rossz: a betegnek és az orvosnak egyaránt. Pedig papíron minden igen logikusnak tűnik.

Kinek és miért?

A munkahelyeden kaptad el a vírust? A 100%-os táppénz pont ekkor jár. Ilyesmi könnyen megtörténik például az egészségügyben, a szociális ellátásban vagy az oktatásban dolgozókkal – csak hogy egy pár területet említsünk. Neve is van a jelenségnek: foglalkozási megbetegedés.

Ennek a táppénztípusnak van egy másik érdekessége: míg egy normál táppénzt két héten keresztül a munkáltatód folyósít, ezt egy az egyben az állam biztosítja. A táppénzt ugyanakkor nem automatikusan utalja a folyósító OEP.

[frame]

Még kevesebben tudják, hogy amennyiben járványügyi megfigyelés, zárlat, vagy járványügyi ellenőrzés miatt merülnek fel költségeik, akkor azt az állam a „kórókozó hordozó” (helyesen: kórokozó-hordozó) vagy beteg számára köteles megtéríteni. Olyannyira, hogy az Egészségügyről szóló törvény 70. paragrafusa arról is rendelkezik, hogy azt a kieső munkajövedelmet is meg kell térítenie a számára, amit például a táppénz nem térít meg – azaz ha kényszerintézkedés hatálya alatt voltál, törvény szerint is mindenképpen meg kell térítsék a kieső jövedelmedet.

[/frame]

Ahhoz viszont, hogy a táppénz megjelenjen a bankszámládon, nagyon sok mindennek kell megtörténnie. És szinte minden kanyarban simán el lehet csúszni.

Mik az első lépések a 100%–os táppénz megszerzéséhez?

Ha megbetegszel, jellemzően a háziorvosodhoz fordulsz segítségért.

A COVID-os beteget a háziorvos nem csak úgy „belekezelgeti” a világba: a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kialakított eljárásrend alapján jár el. Persze, az eljárásrend nem jogszabály, de a háziorvosod ez alapján dolgozik – annál is inkább, mert ezt kérhetik rajta számon.

A COVID-fertőzés gyanúja önmagában nagyon sok extra feladattal jár a háziorvos számára. Még azon túl is, hogy egy ilyen beteggel kapcsolatban sok óvintézkedést kell tennie a többi beteg és az egészségügyi személyzet védelme érdekében.

A háziorvos első feladata az lesz, hogy megállapítsa, vajon tényleg COVID-os vagy-e. Ezt jelenleg négyféle feltételcsoport alapján teheti meg.

[frame]

  1. Klinikai kritériumok (láz, köhögés, nehézlégzés, illetve szaglás és ízlelésvesztés) közül legalább kettőnek kell meglennie,
  2. Epidemiológiai feltételek, azaz ha a tüneteket megelőző 14 napban volt szoros kontaktja igazoltan fertőzött személlyel, járt olyan helyen, ahol halmozódó esetek voltak, avagy olyan egészségügyi vagy szociális intézményben volt, ahol igazolt fertőzött  tűnt fel,
  3. Képalkotó diagnosztikai kritérium (azaz olyan radiológiai/CT-kép, ami típusos, azaz a betegségre jellemző),
  4. Laboratóriumi kritériumok, azaz pozitív antigén, avagy PCR-teszt.

[/frame]

Az orvosod csak úgy nem csináltat neked tesztet. Ahhoz, hogy ez történjen, a következőre van szükség (és ez lehet, most kicsit komplikált lesz).

Először is kell az, hogy a) a fenti klinikai feltételekből akár egy is fennálljon nálad, vagy b) legyen pozitív radiológiai leleted, vagy c) egyszerűen orvosod gyanakodjon a betegség meglétére. Ha ezek egyike mellett a) az epidemiológiai kritérium fennáll, vagy b) ha súlyos az állapotod, esetleg c) ha szoros kontaktnak minősülsz, illetve ha d) tünetes betegként egészségügyi vagy szociális intézményben dolgozol, nos, akkor az orvos tesztelni fog téged.

A tesztelési buktató

Nagy hír volt november elején, hogy antigén tesztekkel gyorsítják a diagnózisok felállítását az országban. Az eljárásrend viszont világosan fogalmaz: a betegellátás során a diagnózis felállításához továbbra is a PCR-tesztelést követeli meg. Ugyanakkor azt is határozottan szorgalmazza, hogy a gyanús betegeknél az orvosok végezzenek antigén tesztet, mégpedig azért, mert annak igen gyorsan, még a helyszínen megszületik az eredménye.

Ha az antigén teszt pozitív lesz, úgy nincs szükség PCR-tesztelésre, hiszen az antigén teszt pozitív eredménye nagy pontossággal jelzi a betegség jelenlétét.  Ez az eljárás hatékonyan tehermentesítheti a PCR-tesztek végzésére felállított, hihetetlenül leterhelt infrastruktúrát: a mentőket, a laborokat, és még sorolhatnánk. Azaz az antigén teszt fontos és hasznos fejlemény az egészségügy tehermentesítése szempontjából. Rossz hír, hogy a te 100%-os táppénzed megigénylése szempontjából viszont éppen ez lehet az első banánhéj.

Az orvos ugyanis jó eséllyel az antigén teszthez nyúl először, majd ha pozitív eredményt kap, nem is vizsgálódik tovább: az eljárásrend szerint megkezdi a beteg kezelését és végrehajtja az előírt intézkedéseket.

Csakhogy, ahogy az előbb már említettük, a 100%-os táppénzhez diagnózisra van szükség. Diagnózis azonban a jelenlegi eljárásrend szerint nem felállítható PCR-tesztelés nélkül. Azaz ha nem voltál résen, akkor ezen a ponton már el is úszott a táppénzed – hacsak a későbbiekben, saját pénzből, nem rendelsz egy PCR-tesztet magadnak. A foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárás megindítására ugyanis később is lehetőséged van, még további fél évig (lásd lent).

Csakhogy a saját zsebbenyúlós tesztnek több hátránya is van. Egyrészt a teszt költségét senki sem téríti meg neked, másrészt a privát tesztelési centrumok is igen leterheltek. Nagyon nem mindegy, hogy akkor veszik le a teszthez szükséges mintát, amikor még betegek vagy, vagy majd két hét múlva, amikor már – remélhetőleg – meggyógyultál.

Sajnos, az orvos által kért PCR-tesztekkel kapcsolatban is az a tapasztalat, hogy sokszor meg sem történik: országszerte több jelzést kaptunk arról, hogy a tesztelők nem érkeztek meg, vagy PCR-teszt helyett antigén teszttel állítottak be. Ez sem egyszerűsíti meg a dolgokat – ezen is bukhat a táppénzed.

[frame]

Frissítés. Cikkünk megjelenését követően kaptuk a hírt az egyik háziorvos forrásunktól, hogy új feljeményként állítólag mostantól az antigén teszt eredményét is elfogadja az OMFI. Egyelőre azonban erről írásos utasítást nem tudtunk beszerezni. Ezért megkeressük az illetékeseket, és amennyiben ezt megerősítik, cikkünket frissíteni fogjuk.

[/frame]

Azt se felejtsük el, hogy ezen a ponton a betegek sokszor igen rossz állapotban vannak, közérzetük rossz, alig kapnak levegőt, lázasak: egyáltalán nem biztos, hogy ebben az állapotban éppen az jár majd a fejedben, hogyan követeld ki az orvosodtól, írjon elő számodra egy PCR-tesztet. Márpedig az orvos ezt – némileg érthetően – igyekszik majd elkerülni. Hogy miért? Hát persze, hogy az elképesztő mennyiségű bürokrácia miatt!

Papírok, papírok, papírok

A háziorvos teendői egy COVID-megbetegedéssel kapcsolatban amúgy is bokrosak. Tegyük fel, hogy a háziorvosod együttműködő. Elfogadja, hogy betege a munkahelyén fertőződött meg, ahogy azt is, hogy a munkahelyeden több eset is előfordult.

Beleegyezik, hogy a pozitív antigén teszt ellenére is elvégeztesse rajtad a PCR-t is. (Sajnos, a visszajelzésekből jól látszik, hogy idáig sokan már el sem jutnak.)

Első körben mentőt kell rendelnie a címedre. Ez bürokráciával jár: nagyjából 20 perc alatt végez a szükséges papírmunkával. Itt azonban még nincs vége a papírtöltögetésnek.

A háziorvosnak az eljárásrend előírja, hogy a megbetegedést felvigye az úgynevezett OSZIR-rendszerbe. Ez az a számítógépes hálózat, ami a fertőző betegek bejelentésére szolgál – és ebből tájékozódik a népegészségügy a járvány aktuális helyzetéről. Azaz járványügyi szempontból egy kiemelten fontos feladat. Ez további 20 percet vesz igénybe.

Azaz orvosunk most már 40 perce adminisztrál.

A legnagyobb feladat

Csakhogy te, ugye, mindenképpen szeretnéd igénybe venni a Kásler miniszter által is megígért 100%-os táppénzt. Orvosunk feladatai így tovább sokasodnak. Most következik ugyanis egy komolyabb megugrandó feladat. Be kell jelentenie a foglalkozási megbetegedés gyanúját a 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet alapján.

[frame]

Ezeket az adatokat kell az orvosnak most megadnia:

A bejelentésazonosítót, a megye kódját, a bejelentő nevét, a bejelentés dátumát, a keresőképességre vonatkozó információt, az előfordulás egyedi vagy tömeges jellegét, a munkáltató nevét, adószámát (ennek hiányában adóazonosító jelét), székhelyét, a bejelentés helye szerinti telephely címét, a szakágazati kódot, a megbetegedéssel kapcsolatos munkakört és a diagnózist, a munkavállaló nevét, nemét, társadalombiztosítási azonosító jelét (a továbbiakban: TAJ szám), születési dátumát, születési helyét, anyja nevét, lakóhelyét vagy tartózkodási helyét, a munkavállaló jelenlegi munkakörét, FEOR kódját, korábbi munkaköreit (a felsorolásánál jelölendő a munkáltató neve, címe, a betöltött munkakör és az adott munkakörben eltöltött időtartam), a megbetegedéssel kapcsolatos jelenlegi munkakörben eltöltött expozíciós időt, a megbetegedéssel kapcsolatos munkakörben összesen eltöltött expozíciós időt, a bejelentést indokoló, csatolt orvosi dokumentumok számát.

[/frame]

Az orvosod ezt a bejelentést a Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Igazgatóság (OMFI) számára készíti el. Ő fog ugyanis dönteni a táppénzed ügyében.

Azok a háziorvosok, akikkel cikkünk elkészítése során beszéltünk egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy az erre a feladatra fordítandó idő jellemzően nagyon szerencsés esetben egy óra, amikor a betegnek minden adat a birtokában van. Ez azonban igen ritka. Azaz ezen a ponton orvosod közel két órája adminisztrálja a te ügyedet.

Az egyik háziorvos, akivel beszéltünk, elmondta, hogy volt olyan nap, amikor nyolcan kérték tőle ezt – egyszerűen megoldhatatlan feladat elé állítva őt. Ugyan az orvosnak a diagnózis után 24 órája van arra, hogy ezt a bejelentést megtegye, sőt a későbbiekben is igényelhető a táppénz, de logikus, hogy ezt az adatszolgáltatást az amúgy is túlterhelt rendszer egyszerűen nem bírja el.

[frame]

Mehetne ez egyszerűen is: így kellene csinálni, hogy mindenkinek jobb legyen

Pedig lenne megoldás erre is. Megoldási lehetőségként az egyik háziorvos (aki egyébként foglalkozás-egyészségügyi orvos is) azt vetette fel, hogy az orvosok által amúgy is használt elektronikus rendszernek, az EESZT-nek kellene ezt a bejelentést automatikusan elvégeznie. Az EESZT az a komplex rendszer, ahová minden betegadatod felkerül, a táppénzedtől a kezeléseken át a receptjeidig.  

A megoldás az lenne, hogy nem a háziorvos és a beteg pingpongoznak a munkáltatóval. Ehelyett, amikor a háziorvos bejelöli az erre az esetre kialakított 2-es kódot, akkor az adatok automatikusan elmehetnének az OMFI-hoz is – ennek elvi akadálya nincs ugyanis. Az OMFI pedig a következő heti jelentésben elkérhetné a beteg elérhetőségeit, ha további adatszolgáltatásra van szükségük a döntés meghozatalához.

Ezzel a megoldással minden fél terhei csökkennének. Persze, kérdés: vajon az állam, a kormány akarja-e ezt? Véletlen-e, hogy a 100%-os táppénz igénybevétele ilyen elképesztően bonyolult? 

[/frame]

Nem ért véget a tortúra

Elment tehát a bejelentés az OMFI felé, hátra is dőlhetsz, betegeskedsz nyugodt szívvel, gondolod. Hát persze, hogy nem ez a helyzet.

Tegyük fel, hogy az OMFI azonnal egy számodra kedvező döntést hoz, és nem kér be kiegészítő adatokat, informácókat (ami, persze, könnyen megeshet).

A döntés birtokában a munkahelyedhez kell fordulnod. Meg kell kérned a munkáltatót, hogy

készítsen egy jegyzőkönyvet arról, hogy elfogadja a munkahelyi megbetegedés tényét.

Ha az intézményvezető hajlik arra, hogy beismerje a munkahelyi megbetegedés tényét, akkor elkészíti ezt a jegyzőkönyvet. Az utóbbi hetekben azonban az is jól látszik, hogy vannak intézményvezetők, akik jobban szeretnék, ha nem derülnének ki róluk ki mindenféle vírusügyek, és ezért hajlamosak az ügyek eltitkolására. Kérdés, mire mész majd egy ilyen vezetővel.

Ha mégis sikerült elintézni, hogy a munkahely jegyzőkönyvben elismerje a foglalkozási megbetegedés tényét, akkor már nincs más dolgod, mint meggyőződni arról, hogy ez a jegyzőkönyv eljut az OEP-hez.

Már jöhet is a 100%-os táppénz. Ugye mennyire egyszerű?

Nyitott kérdések

Ez a rendszer minden résztvevőnek rossz.

Rossz a betegnek, mert a folyamat számos pontján ki van szolgáltatva a folyamat különböző szereplőinek. A beteg azért beteg, mert nincs jól. Nem bürokratikus ügyintézésre van ilyenkor beállítva: légzési nehézségei, végtagfájdalmai, magas láza van. Nem érzi jól magát. Teljesen életszerűtlen, hogy ezeken az akadályokon végigverekedi magát.

Rossz az orvosnak, akinek a COVID-járvány miatt amúgy is rettenetesen megnövekedtek a terhei. Ilyen ügye szökőévenként egyszer volt COVID előtt, most viszont képtelen mennyiségű adminisztrációt jelentene neki minden kérés teljesítése.

Rossz mindenkinek, aki az érintett szektorokban dolgozik. Az oktatáson kívül az egészségügyi, a szociális, a kereskedelmi, a közlekedési területeken dolgozóknak egyaránt. Rossz ez mindenkinek, akik olyan munkakörökben dolgoznak, ahol tömegekkel érintkeznek.

Egy szereplőnek persze jó lehet: a kormánynak – hiszen mérhetetlen mennyiségű táppénzt takarítanak meg azzal, hogy ez a rendszer szinte működésképtelen, és hogy az általa támasztott akadályok megugorhatatlanok.

A fentiek miatt kérjük, hogy a kormány haladéktalanul oldja meg ezt a helyzetet: rendeletben egyszerűsítse a 100%-os táppénz igénylésének a módját a munkahelyükön COVID-dal megfertőződött személyek számára! Nem lehet célja, hogy az amúgy is leterhelt háziorvosok és az éppen súlyos beteg munkavállalók fussák ezeket a kevésbé logikus köröket, amikor a cél éppen a leterheltség csökkentése kellene legyen.

[frame]

Mire van szükség a 100%-os táppénzhez? Összegzés.

  1. Diagnózis. Ezt a háziorvosod, vagy a foglalkozás-egészségügyi orvosod állítja fel, és az eljárásrend szerint szükség van hozzá
  2. PCR-tesztre. Ezt lehetőleg a vizsgálat legelején kérd, mondd, hogy a 100%-os táppénzedhez szükség van rá. Ha a háziorvos nem tudja megoldani, még mindig lehetőséged van külön, fizetős tesztet kérni.
  3. Bejelentésre. Az orvos mindenképpen lejelenti a megbetegedésed tényét az OSZIR-rendszerben. Elvileg ebből készül egy ún. betegségeset, amit a járási vagy kerületi hivatal népegészségügyi munkatársa hoz létre. A pozitív teszt eredményét ebbe fel kell vinni – ezt az orvos elvileg automatikusan meg kell tegye.
  4. Lejelentés az OMFI irányában. Ezaz, amire az orvosodnak biztosan nincs ideje – még akkor sincs, ha megteszi neked. Abban tudod segíteni a munkáját, hogy a fent, a keretes részben felsorolt adatokat összegyűjtöd neki, hogy ne neki kelljen összeszednie. Esetleg jelezheted neki, hogy egyébként minden adatot összegyűjtöttél a lejelentéshez.
    Ha az orvosod nem tudja ezt elkészíteni neked, ne ess kétségbe: elvileg te magad is megteheted később. Ez esetben neked kell az illetékes munkaügyi központnál elkezdened az eljárást. Erre az esetre legyenek kéznél a leleteid, különös tekintettel a PCR-tesztedre!
  5. Munkáltatói határozat. Ha megkapod a kérelmed kedvező elbírálásáról szóló értesítést, akkor a munkáltatódnak kell egy jegyzőkönyvet készítenie, amelyben elfogadja a fentieket és a foglalkozási megbetegedés tényét. Ezt elvileg már ő továbbítja az OEP felé – de lehet, érdemes lesz rákérdezned erre is.

[/frame]

[frame]

Jól laktál már az ígéretekkel? Nem bánod, hogy a kormány tapsviharban fürödve ünnepelteti magát, amiért te ilyen jól élsz?

Ha zavar, hogy Kásler miniszter azt ígér, amit akar, de teljesíteni csak neked kell, ha zavar, hogy milyen helyzetben van a szakmánk, akkor az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozz a PDSZ-hez, és harcolj velünk! Havonta egy hamburgermenü áráért segítsd a munkánkat, és biztosítsd a hátteredet arra az esetre, ha téged is jogsértések érnének!

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Cikkünket 2020.11.20-án frissítettük azzal az egyelőre meg nem erősített értesüléssel, hogy lehetséges, az antigén teszteket is elfogadja majd az illetékes szerv a kérelmek elbírálásánál.

Hasonló cikkek