Kevesebb vezérszurkolói gesztust, több információt, érdemi cselekvést!

Újabb home-videóból értesülhettünk arról, ahogy a kormányzat az oktatási intézményekről gondolkodik.

Ezúttal a miniszterelnök tett közzé egy Facebook-videót, amiben – egyebek között – ezt mondta: 

 “küzdünk az iskolákban és az óvodákban, hogy ne kelljen őket bezárni. Múlt héten az oktatási rendszerünk az derekasan állta a próbát, és jó reményeink vannak, hogy ez ezen a héten sem változik meg. […] A hét nagy védekezési akciója tehát a tömeges tesztelés megindítása és az iskolák működésének megvédése”

Nem igaz, hogy “nem kell bezárni” az iskolákat! Rengeteg helyen van elrendelve karantén, oktatási szünet, óvodabezárás. Ezzel tehát a miniszterelnök már most alaposan elkésett. A gyorstesztek, a kevés eddig beérkezett visszajelzés azt mutatja, hogy 

jelen van a vírus a tantestületek tünetmentes tagjai között. 

A tanulókat, gyerekeket nem tesztelik, így ott az arány később se lesz ismert.

A miniszterelnök reményei és a valóság 

A miniszterelnökről sugárzik, hogy csak olyan dolgokat hajlandó mondani, ami nem rombolja gondosan építgetett népszerűségét. Nem azt mondja, hogy mi várható, hogy mi az aktuális helyzet, hanem csak a reményeiről beszél. 

Közben mindenhol, az élet minden területén egyre komolyabb biztonsági intézkedéseket vezettek be, kivéve a még nyitva lévő általános iskolákban és óvodákban – no és persze az érettségin.  Az oktatási intézményekben még a maszkviselés sem kötelező még. A koronavírus a kormány szerint az osztálytermekben máshogy, kevésbé fertőz – vagy inkább kevésbé érdekes, hogy fertőz: lényeg, hogy legyenek nyitva az intézmények, csakazértis.

Amiről hallani akartunk volna, hogy milyen tervei vannak arra az esetre, ha akár egy pozitív, tünetmentes pedagógust is találnak egy intézményben? Ez esetben a diákokat is letesztelik? Mi történik, ha majdnem mindenhol találnak fertőzöttet? Ha ez történik, nem gondolják, hogy be kell zárni az intézményt? Vagy egy fertőző pedagógus nem fertőz annyira, amíg a gyerekekre vigyáz, mint egy másik ember? 

Elkezdődött a tesztelés, de arról alaposan megfeledkeztek, hogy mi lesz az eljárás, ha ez a helyzet bekövetkezik. Az intézményeknek pontos protokollra lenne szükségük ahhoz, hogy ha bekövetkezik, amiről beszélünk, mi történjék. Nem ártott volna ezt is kidolgozni, közzétenni. A vezérszurkolói fordulatok most nem segítenek megoldani a helyzetet. 

A miniszterelnök videója olyan, mint amikor egy kisgyerek azt hajtogatja, hogy “semmi probléma nem lesz, minden rendben van”. Egy felelős kormánytól sokkal többet várnánk el. Segítségképpen összeszedtük, hogy mi az, amit valóban meg kellene tenni:

[frame]

Jól laktál már az ígéretekkel? Nem bánod, hogy a kormány tapsviharban fürödve ünnepelteti magát, amiért te ilyen jól élsz?

Ha zavar, hogy Kásler miniszter azt ígér, amit akar, de teljesíteni csak neked kell, ha zavar, hogy milyen helyzetben van a szakmánk, akkor az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozz a PDSZ-hez, és harcolj velünk! Havonta egy hamburgermenü áráért segítsd a munkánkat, és biztosítsd a hátteredet arra az esetre, ha téged is jogsértések érnének!

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak:

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »