Így hagyja cserben az EMMI a veszélyeztetett pedagógusokat. Is.

Ismét kijött egy EMMI határozat, ismét szippanthattunk egy mélyet a magyar kormány cinizmusszelencéjéből. Ezúttal azokba rúgtak egy újabbat, akik egyébként is a legkiszolgáltatottabb helyzetben próbálnak helyt állni: koruknál vagy krónikus betegségüknél fogva a járvány által kiemelten veszélyeztetett kollégáinkba.

November 10-én megjelent az emberminiszter, Kásler Miklós 12/2020. (XI. 10.) számú határozata, mely ugyanezen a napon hatályba is lépett, és amelyet teljes terjedelmében elolvashatsz itt. A jogszabály arra vonatkozóan tartalmaz előírásokat, hogy milyen módon kell megvédeni a járványügyi szempontból kiemelten veszélyeztetett oktatási dolgozókat. Ez elsőre ugyanolyan jól hangzik, mint a 100%-os táppénz, de kb. megvalósítani is pont annyira egyszerű. PR szempontból jól jön, ha a tomboló járványnak odadobott ország népe elhiszi, lám, lám, odafent odafigyelnek a veszélyeztetett dolgozókra. Közelebbről megnézve a szöveget azonban kiderül, hogy ez maximum a lózungok szintjén igaz.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/11/20/100-os-tappenz-a-lehetetlen-kuldetes/

A határozat szerint ugyanis két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy az érintett kollégák kérésükre digitális munkarendben dolgozhassanak akkor is, ha az iskola normál tanrendben működik:

  1. Az iskola „megfelelő technológiai színvonalon” biztosítani tudja a feltételeket egy teljes értékű online óra megvalósításához anélkül, hogy a diákoknak másik terembe kellene mennie.
  2. Az iskolának elég foglalkoztatott áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindeközben biztosítani tudja a teremben lévő diákok felügyeletét.

Bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, mit jelent a „megfelelő technológiai színvonal”? Ne aggódj, a határozat szövege támpontokat is ad:

  1. A tanár tartózkodási helyéről valós időben, kamerával és mikrofonnal felszerelt gépen keresztül online tud tanítani.
  2. A diák az órarend szerinti teremben kivetítőn keresztül tudja nézni és hallgatni a tanárt és követni az instrukciókat.
  3. Mindeközben a diákok felügyeletét pedagógus, NOKS vagy technikai dolgozó munkakörben foglalkoztatott dolgozó látja el.

Az ország számos pontján kacagtak volna fel hangosan ezeket a kritériumokat látva, ha épp nem a saját és diákjaik egészsége miatt aggódnának.

A minisztériumi íróasztal mögül nem látszik, de bizony vannak olyan iskolák az országban, ahol még széles sávú internet sincs, nemhogy kivetítő.

Ráadásul egy tomboló járvány idején épp emberből van a legkevesebb, így már önmagában a diákok felügyelete is sok helyen lehetetlen küldetésnek tűnik. De mindezeken a technikai nehézségeken kívül is adódik egy szimpla formállogikai probléma ezzel a határozattal:

Magyarázza már el Kásler Miklós doktor úr, ugyan milyen összefüggés áll fenn egy adott személy életkora, krónikus betegsége, illetve munkahelyének technikai felszereltsége és humán kapacitása között!

Ha nincs az iskolában wifi, az leviszi a vérnyomást vagy a vércukrot?

Ha nincs elég terembe küldhető ember, akkor visszavonulót fújnak a kemoterápia utóhatásai?

Ha bedöglött a projektor, az 10 évvel alacsonyabb kort és plusz 20 életerőpontot jelent?

Hogyan juthat eszébe bárkinek, de főleg egy fölesküdött orvosnak technikai feltételekhez kötni az élet és az egészség védelmét? Ez a határozat embertelen, cinikus, és a valóságtól teljesen elrugaszkodott.

Hogy mi lenne a megoldás? Lassan mondjuk, hogy a magyar kormány is megértse:

Bezárni. Minden. Oktatási. Intézményt.

Igen, mindet. Igen, azonnal. Mégpedig azért, mert hála a döntéshozók inkompetenciájának a jelenlegi járványügyi helyzetben ez az egyetlen megoldás. Elegen haltak már meg, és még sokan meg fognak anélkül is, hogy az EMMI ilyen embertelen határozatokkal löki oda a vírusnak a legkiszolgáltatottabb dolgozóit.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/11/18/ezert-jo-ha-most-a-gyerekek-otthon-maradnak/

Te is láthatod, hogy csak akkor van esélyed az érdekérvényesítésre, ha kész vagy harcolni érte. Mi itt vagyunk, és a te jogaidért is küzdünk. Csatlakozz még ma!

[frame]

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »