Továbbra sincsenek tényleges intézkedések a tesztelt intézményekben

Lassan egy hete zajlanak az oktatási intézményekben a kormány által „célzottnak” nevezett tesztelések. Természetesen adatokat nem kapunk a kormánytól – érthetetlen módon részadatokat nem hajlandók közölni, csak egy héttel későbbre ígérik a tájékoztatást az eredményekről. Persze, érthető ez a nyugalom a kormány részéről: időt húznak, erre szolgál – sajnálatos módon – ez a tesztelési kör is.

Csakhogy nem maradunk teljesen adat nélkül. Visszajelzések százaiból a PDSZ össze tudja rakni a képet: az oktatási intézmények jelentős részében ott a vírus. Rengeteg helyről jelentik, hogy több tünetmentes fertőzöttet is találtak. Ahogy azt is, hogy ezek után jószerével semmi nem történik – azon túl, hogy a pozitív teszteredménnyel rendelkező kollégát hazaküldik.

Kizárólag olyan helyeken rendelik el az intézmény zárását, ahol már fizikailag lehetetlen megszervezni a gyermekfelügyeletet, annyi a pozitív teszteredmény, de ezeken a helyeken is teljes a fejetlenség a későn érkező utasítások miatt:

[frame]

23 fő a tantestület tagja. a végeredmény 13 fő COVID POZITÍV teszt. Ebből már előtte 5 főt teszteltek a kórházban, mert előbb jelentkeztek a tünetek. A többi a sulis teszten akadt fenn. De már jelezték többen a „maradékból” hogy rosszul vannak. /…/ Most már 11.24-27-ig rendkívüli szünetet rendeltek el és várjuk mit döntenek rólunk a jövő hétre. Most péntek 9.30 van és még nem tudjuk mit kommunikáljunk a gyerekek felé. 10 emberrel nem tudunk iskolát működtetni, de 13 beteg ember meg nem tud online dolgozni.

[/frame]

A 100%-os táppénzzel kapcsolatos eljárás módosítása nem történt meg a mai napig – Gulyás Gergely bejelentése ellenére sem. Ez az alapvetően alacsony számokban érdekelt kormány számára természetesen nagyon jól jön:

rengetegen inkább nem vállalják a tesztet, mert tartanak attól, hogy 60%-os táppénzen kényszerülnek otthon maradni – akár hetekre.

[frame]

csak kb. 50%-os volt a részvételi arány, miután arra vonatkozóan nem kaptak garanciát a kollégák, hogy egy pozitív eredményt követően 100% táppénzre lennének jogosultak.

[/frame]

Ahol a létszám még lehetővé teszi a gyermekfelügyeletet, ott folyik tovább az élet, mintha mi sem történt volna. Járványügyi intézkedéseknek nyoma sincs:

[frame]

54 pedagógusból kb. 40 főt teszteltek és a technikai dolgozóinkat is. Ebből 1 fő lett pozitív, őt azonnal haza küldte az igazgatónő. További protokoll nincs. Vagy legalábbis nincs róla ismeretünk. Osztályok, ahol tanított nem kerültek karanténba, mert a kolléga az óráit is maszkban tartotta, így „biztos nem fertőzött” meg másokat (mondta a tanker. vezetője).

[/frame]

Erre a tesztelésre mondjuk azt, hogy gumicsont. Abszurd, hogy egy olyan tesztnél, ahol csak a pozitív eredmény biztos, a negatív eredmények akár 50%-a is pontatlan lehet, azaz a pozitív eseteknek garantáltan csak egy részét szűri ki, semmilyen intézkedés nem történik.

Azon kívül, hogy látványos, hogy számtalan fotózási lehetőséget biztosít a miniszterelnöknek és más politikusoknak, ennek a folyamatnak semmi értelme sincs, ha az eredményeket nem követik tényleges intézkedések.

Nem tudunk olyan intézkedésről – a már említett, tömeges pozitív teszteredményt produkáló intézményeken túl –, ami ténylegesen elejét vehetné a járvány további terjedésének. A teszt sajátosságából következik, hogy ha csak egy fertőzött munkavállalót is találnak a tesztelők, ott egyrészt azonnal zárni kellene, majd az egész intézményt tesztelni – nagyobb pontosságú, megbízható teszttel. Sajnos, Gulyás Gergely november 26-i sajtótájékoztatója óta tudjuk, hogy a kormányzatnak 20 százaléknyi érintett intézmény még kevés. Többre várnak?

Pedig az is nyilvánvaló a mellbevágó adatokból, hogy már bizonyosan nem érvényes, amivel több szakértő és a kormányzat maga is érvelt: az iskolák és óvodák nincsenek kisebb veszélyben, nem igaz, hogy nem terjed a vírus a az oktatási intézményekben. Az óvodák és iskolák igazi gócpontokká váltak.

Még a bezárt intézmények esetében sem történik átfogó tesztelés. Arról pedig még ezeknél sem lehet fogalmunk sem, hogy a gyerekek, diákok körében valójában mi a helyzet: őket ugyanis nem tesztelik még akkor sem, ha a velük közvetlenül foglalkozó pedagógus maga is pozitív lett.

Ebből is látható, hogy milyen hallatlan veszélynek vannak kitéve azok a családok, akik még járatják gyerekeiket iskolába, óvodába. Mindeközben az országos tisztiorvos azt magyarázza, hogy a magyar települések 91%-ában jelen van a vírus.

És ha mindez nem lenne elég: továbbra sem teljes körű az a gyakorlat, hogy az intézményvezető automatikusan igazolja a mulasztást, ha a szülők otthon tartanák a gyermeket.

Azaz fejetlenség, bürokrácia, fejnehézség növeli a káoszt és akadályozza a tisztánlátást – és a tisztánlátással, sajnos, nyilvánvaló problémák vannak a kormány magasabb szintjein is. Kásler Miklós, az egyre töpörödő emberminisztérium feje, újabb home videójában úgy értékelte a helyzetet, hogy míg a kormány fantasztikus teljesítményt nyújtott, addig a lakosság mindent elrontott:

Szerinte a kormány „mindig a fertőzés adott állapotának megfelelő, rugalmas intézkedéseket hozott, amiknek egyetlen egy kritikus pontja volt, hogy azokat be kellett tartani. Sok esetben sikerült, de sajnálatos módon a fegyelmezetlenség miatt nagyon sok esetben pedig nem.” Forrás: 444.hu

Valóban, lakosság nélkül sokkal egyszerűbb lenne minden. Ahogy a valóság is zavaró tud lenni.

[frame]

Jól laktál már az ígéretekkel? Nem bánod, hogy a kormány tapsviharban fürödve ünnepelteti magát, amiért te ilyen jól élsz?

Ha zavar, hogy Kásler miniszter azt ígér, amit akar, de teljesíteni csak neked kell, ha zavar, hogy milyen helyzetben van a szakmánk, akkor az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozz a PDSZ-hez, és harcolj velünk! Havonta egy hamburgermenü áráért segítsd a munkánkat, és biztosítsd a hátteredet arra az esetre, ha téged is jogsértések érnének!

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak:

Kép: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons ,CC BY-SA 4.0

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »