Megérkeztek a 60%-os táppénzek a számlákra – kellemes karácsonyt, oktatás!

Eleget hallgattuk: Kásler doktor hazugságait a 100%-os táppénzekről, Maruzsa Zoltán ígéretét arról, hogy mindenki megkapja a 100%-os táppénzt, csak legyen ideje kivárni. Az igazság ezzel szemben pedig ez.

Míg a kormány tűzön-vízen át, erőből nyitva tartja az oktatási intézményeket, iskolákat, óvodákat, eltitkolva a fertőzöttség valódi arányát és nevetséges matematikai színjátékban hazudik „alacsony” számokat, míg rengetegen betegek, és hihetetlen mennyiségű túlmunka zuhan a még járóképes emberi erőforrás nyakába, addig a kormány annyira sem becsüli az oktatásban dolgozókat, hogy a szemükbe mondja:

Rossz lesz nektek, mert nem lesz pénzetek karácsonyra!

Inkább hazudik. Azt hazudja, hogy a 100%-os pénzek kiutalása folyamatban van. Hogy már csak néhányat kell aludni és egyszerűbb lesz az igénylés! Juhé! Megkaphatod nyomorúságos béredet, amiről – egyszer régen, nagyon régen – azt hazudták, hogy a mindenkori minimálbérhez kötve nem fog elinflálódni.

Beteg lettél? Kovidos?

Hát így jártál. Jó egészséget kíván neked a miniszter a fészbúkos interjújában, biztosít arról a miniszterelnök, hogy együtt harcol veled. Előpördül egy államtitkár, hogy elmagyarázza az elmagyarázhatatlant, és az arcodba hazudik egy olyan számot, amit megfelelően alacsonynak tart. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem az ország intézményeinek 20%-ában van jelen a vírus, hanem csak egyötödében. Mennyivel jobb, ugye? Mindjárt küldik nektek az ingyenes egészségcsöppet, fiolában („kereskedelmi forgalomba nem hozható!”). Ahogy a tisztifőorvosnak sincsenek válaszai azokra a kérdésekre, hogy miért késnek a járványügyi intézkedések az intézményekben, miért nincs kontaktkutatás, miért marad olykor napokig, vagy akár még tovább az iskolában a potenciálisan fertőző diák, felnőtt.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/12/02/celzott-teszteles-szammisztika-es-liberalis-matematika-az-illliberalis-kormanytol-megoldasi-javaslat-a-pdsz-tol/

Oldd meg 60%-ból!

Hogy te nem kaptad meg? Hazudsz! Soros! Megérkezett az, csak nem látod! Mindenki meg fogja kapni! Megígérte a miniszterelnökúr is, saját nyelvileg!

Hát elég volt a hazudozásból. Ezekben az órákban érkeznek meg az sms-ek azoknak a kollégáknak a számláira, akik a hátukon vitték el a kormány agyalágyult védekezési stratégiáját. Olyan kollégák is vannak köztük, akik már rég az egyedüli keresők, mert sok háztartás él már egyetlen fizetésből – hiszen a kormány nem segíti az állampolgárt, nem egészíti ki a fizetését, mint máshol, ahogy nem teszi elviselhetővé a vállalkozók kínját sem, hogy ne bocsássák el a munkavállalóikat.

Ezekben az órákban szembesül megint, újra, ismét azzal minden kovidos kolléga, hogy a 100%-os táppénz csak üres szöveg volt, súlytalan hablaty. Az igazság az, hogy a kormány megint hazudott. Úgy gondolta, elég lesz az egészségcsepp a fa alá és az ebédlőasztalra. Boldog karácsonyt!

Most mutassa meg a kormány, hogy a PDSZ csak össze-vissza beszél! Tegyen róla, hogy délutánra a hiányzó 40% is megérkezzen a végsőkig kiszipolyozott munkatársak számláira! A táppénz és az azzal kapcsolatos, hangzatos ígéretek csak egy dolog – amúgy is fennáll ez a kötelessége a munkavállaló felé: a kormánynak az egészségügyi törvény egészen világosan előírja, hogy

kötelességük megtéríteni a járványügyi intézkedések miatt kieső munkajövedelmet! Ahogy meg kell téríteniük a karantén miatt kieső jövedelmeket is! (Erről az alábbi nyílt levélben bővebben is írunk.)

Lépjen a kormány! Épp elég baj, hogy kormányzásuk alatt koldusbotra jutottak az oktatási dolgozók! Ne a nyomorúságos fizetéseinkből finanszírozzák a luxusberuházásaikat egy világjárvány idején, és pont karácsony előtt!

Követeljük, hogy ne csak beszéljenek róla, de azonnal fizessék is ki a hiányzó 40%-okat!

A fenti okból a PDSZ az alábbi nyílt levelet intézte a kormányhoz

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!
Tisztelt Dr. Kásler Miklós Miniszter Úr!
Tisztelt Maruzsa Zoltán Államtitkár Úr!

Követeljük, hogy hétfőtől rendeljenek el azonnali, előrehozott téli szünetet az élet és az egészség védelme érdekében, és azt, hogy haladéktalanul fizessék ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket!

Az Önök politikai közössége több alkalommal utal a keresztény értékekre. Hol vannak azonban ezek az értékek, amikor a dolgozók védelméről van szó? Amennyiben nem csak politikai termékké akarják lealacsonyítani ezt az értékvilágot, úgy az élet és az egészség védelmében azonnal zárják be a közoktatási intézményeket, rendeljenek el téli szünetet, és haladéktalanul fizessék ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket mind a pedagógusoknak, mind a szoros kontaktjaiknak. A PDSZ azt javasolja, hogy a kiesett napokat – közel két hetet – június 16-ától 30-áig lehet bepótolni.

Ma, amikor egyetlen nap alatt 182 a halálos áldozatok száma, amikor egész szeptemberben összesen volt 162 áldozata a járványnak, önök még mindig nyitva tartják az óvodákat, iskolákat. A PDSZ-hez tömegével érkeznek a visszajelzések, hogy igazolt fertőzések esetén sem történik napokig semmiféle intézkedés a járvány terjedésének megakadályozására, az intézményben tanulók és dolgozók védelmében. A bevalottan pontatlan tesztelések eredményével bűvészkednek, hozzászámolva az egészségesekhez azokat, akiket azért nem teszteltek, mert betegek vagy kontaktként karanténban vannak, megtévesztve ezzel a közvéleményt.

Egyszerűsítsék a járvány miatti keresőképtelenség miatt kiesett keresetek kifizetésének bürokratikus folyamatát, hogy a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést! Ezzel a lépéssel nem csak az oktatásban dolgozókat védenék, hanem mindazokat az egyéb, termelő ágazatban dolgozókat is, akinek a gyermekei így nem hordják haza a vírust.

Hiszen szeptemberben elhangzott az az ígéret, miszerint „azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták meg a fertőzést, tehát COVID pozitívak, ők teljes táppénzre jogosultak, de nem csak ők, hanem a szoros kontaktjaik is”. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete jelezte, hogy a gyakorlatban egész egyszerűen nem ez zajlik. Folyamatosan kapjuk a leveleket, hogy a 60%-os táppénz milyen kiszolgáltatott táppénzbe hozza a magyar családokat. Lassú, bürokratikus az út 100%-os táppénzig, és szinte senki nem kapja meg azt. Miközben emberek halnak meg, családok lehetetlenednek el, nem itt kellene tartanunk.

Sok magyar bérhez hasonlóan, a pedagógusbérek eleve roppant alacsonyak, mivel nem váltották be azon ígéretüket, hogy a mindenkori minimálbérhez kötik, így a 60%-os táppénz számos családot lehetetlenít el. Pont a karácsonyi időszakban! Miközben az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről jelenleg is kötelezi Önöket minden dolgozóra nézve, hogy “a járványügyi elkülönítés, a járványügyi megfigyelés és a járványügyi zárlat, továbbá a járványügyi ellenőrzés idején az azok végrehajtásával összefüggésben felmerült, a fertőző betegnek, illetve a kórokozó hordozónak fel nem róható, szükséges és indokolt költségeket és a társadalombiztosítási jogviszony alapján meg nem térülő kiesett munkajövedelmet” az állam mind a fertőző beteg, mind a kórokozó hordozó részére térítse meg!

Követeljük, hogy hétfőtől rendeljenek el azonnali, előrehozott téli szünetet az élet és egészség védelmében, és azt, hogy haladéktalanul fizessék ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket!

Budapest, 2020. 12. 03.

[frame]

Jól laktál már az ígéretekkel? Nem bánod, hogy a kormány tapsviharban fürödve ünnepelteti magát, amiért te ilyen jól élsz?

Ha zavar, hogy Kásler miniszter azt ígér, amit akar, de teljesíteni csak neked kell, ha zavar, hogy milyen helyzetben van a szakmánk, akkor az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozz a PDSZ-hez, és harcolj velünk! Havonta egy hamburgermenü áráért segítsd a munkánkat, és biztosítsd a hátteredet arra az esetre, ha téged is jogsértések érnének!

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak:

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »