Patyomkintesztekkel kozmetikázna tovább a kormány

Az operatív törzs december 16-i sajtótájékoztatója egyedülálló volt a maga nemében. A kormány ugyanis nyilvánosan kapitulált: nem folytatja az oktatási intézmények általa milliószor megígért átfogó tesztelését. Talán mert nem alakulnak jól a számok.

Egy bizakodó Maruzsa Zoltán igazította el a közvéleményt december 16-án, hosszasan sorolva mindazokat, akiknek megköszönte a sikeres védekezést. A hosszadalmas köszönetnyilvánítást és a saját vállak lapogatását azonban erősen árnyalták azok a számok, amiket közzétett.

Saját adataik szerint ugyanis az elmúlt három és fél hónapban a közoktatási intézmények 37 százalékánál kellett valamilyen járványügyi intézkedést (teljes vagy egy-egy osztálynak szóló rendkívüli szünetet, digitális oktatást) elrendelni. Maruzsa szerint a kormány álláspontja az, hogy az intézmények több mint egyharmados érintettsége három és fél hónap alatt egy csodálatos adat. Elégedettek.

Mi nem vagyunk azok. Mi akkor is teljesen megdöbbennénk ezen a számon, ha nem tudnánk arról a számtalan intézményről, iskoláról, óvodáról, ahol nem történt semmilyen kézzelfogható intézkedés annak ellenére sem, hogy bebizonyosodott tanuló, gyerek vagy felnőtt érintettsége.

Ahogy az a magabiztosság is hátborzongató, amivel

a kormány, aki ugyan még nem tud nyilatkozni arról, hogy milyen járványügyi szabályok lesznek érvényesek alig egy hét múlva, december 24-én, azt már most „tudja”, hogy az általános iskolák január 4-i, a középiskolák január 11-i megnyitásának nem lesz akadálya.

Elképesztő magabiztosság. Az alulfizetett, ingyenesen helyettesítő-túlórázó oktatási dolgozók úgyis megcsinálják, amit kérnek tőlük.

Maruzsa, bár nem mondja ki, de ezzel világossá teszi: akármi legyen is a helyzet, az oktatásnak mennie kell tovább, nincs megállás. Az oktatás akkor is megy tovább, úgy, ahogy azt elképzelték, ha lenne jobb, biztonságosabb vagy logikusabb megoldás is. Mert siker van. Siker.

Hamarosan azonban világos lett a sikerpropaganda oka:

a kormány – egész egyszerűen – felhagy az oktatásban dolgozók szervezett tesztelésével.

Teszi ezt a fent felsorolt „nagyszerű” adatokra hivatkozva. Ami tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy Maruzsa hivatkozott a tesztekkel kapcsolatban közölt kormányzati alternatív matematikára is, azaz arra a statisztikára, amelynek nincs semmi köze a valósághoz.

A közoktatásért felelős államtitkár ismét felmondta azt a teljesen valótlan kormányzati véleményt, hogy a teszten megjelentek aránya a vártnál sokkal alacsonyabb volt. Egyrészt a 70% önmagában is magasnak mondható, hiszen a tesztelés időtartamában nem feltétlenül tartózkodik a teljes állomány 100%-a az intézményben. A másik, fontosabb probléma ezzel a részvételi aránnyal pedig pontosan az, hogy a hiányzó 30 százalékban ott vannak maguk a COVID-dal otthon ülő, gyógyuló betegek, és a karanténra kötelezettek is. Természetesen ezek számáról mélyen hallgat a minisztérium és a lelkendező államtitkár: ezek a kollégák egézségesként szerepelnek a győzelmi statisztikában, így hát kijelenti, hogy „nagyon örültek az eredményeknek”, mert „a sokak által vártnál” kisebb az átfertőzöttség, 2%-ot (!) mértek.

A 2% egy újabb szám ebben a komédiában, amit eddig a tesztelés során eljátszott a kormány, nem is mennénk bele bővebben, ha olvasónkat érdekli, miért – alsó hangon – inkább 6% körüli az a 2%, olvassa el az ezzel foglalkozó cikkünket.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/12/02/celzott-teszteles-szammisztika-es-liberalis-matematika-az-illliberalis-kormanytol-megoldasi-javaslat-a-pdsz-tol/

A legelkeserítőbb azonban, hogy a tények, melyek szerint

  • röpke három hónap alatt az oktatási intézmények több mint egyharmada érintett (alsó hangon),
  • az átfertőzöttség erősen kozmetikázottan is két és fél százalék (plusz mindenki, aki most beteg otthon),
  • közel ötezer tünetmentes fertőzöttet szűrtek ki a két kör alatt,

az oktatásirányítást nem hogy nem késztették eddigi stratégiájának felülvizsgálatára, nem hogy nem zárja be a felső tagozatot, hogy a felügyeletet igénylő kisebb gyerekekkel nagyobb térben, kisebb csoportokban lehessen dolgozni, sőt. Saját vállát veregetve és a borzasztó magas számokat ismertetve bejelenti, hogy a kormány abbahagyja az ezerszer beígért rendszeres tesztelést.

Ehelyett január 2-án és 3-án minden pedagógus, ha akar, elmehet egy-egy, az OMSZ által üzemeltetett tesztelési pontra gyorstesztet végezni.

Szó sincs arról, hogy miért függesztik fel a rendszeres teszteket. Vagy hogy az intézmények nem pedagógus személyzete miért marad ki a tesztelésből. Vagy hogy hogyan képzelik azt, hogy a pedagógusok olyan tesztelési pontokra menjenek gyorstesztért, ahol potenciálisan beteg emberek is megjelenhetnek – vagy hogy hogyan képzelik ennek megakadályozását.

Patyomkintesztek

Propagandabejelentés ez, semmi más. Teljes logisztikai képtelenség lenne megoldani a feladatot az állomásokon, ha például százezer pedagógus jelenne meg ezeken a két nap alatt. Ahogy az is teljesen életszerűtlen, hogy a kistelepülésen dolgozók, lakók bebuszoznak a városokba csakis a tesztelésért. Persze, a nehézségekkel tisztában van a kormány: éppen ezért találta ezt így ki. Ha senki nem jut el a tesztelésre, nem találnak majd minden egyes körben többezer fertőzöttet. Kommunikációs csatanyerés bebiztosítva – minden más meg nem érdekes.

Ez a döntés, együtt az intézmények teljes januári újranyitásával azt is jelenti, hogy az akár tünetmentesen fertőző személyek akadálytalanul terjesztik majd a fertőzést. Akikből sok ezret találtak a végrehajtott tesztelési körök során.

A kormány tehát nyilvánvalóan nem kíván szembesülni a tényekkel. Ahogy a 100%-os táppénzekkel kapcsolatban, úgy ebben a kérdésben is ugyanaz az álláspontja: az oktatásban dolgozók elégedjenek meg az üres szavakkal. Ha nem így lenne, folytatná a rendszeres tesztelést. No és persze kifizetné karácsony előtt, amit megígért.


Frissítés

Cikkünk élesítését követően nem sokkal egy újabb, intézményvezetőknek szóló levelet csíptünk el, amit Kásler Miklós emberminiszter jegyez. A levél az új tanévvel kapcsolatos teendőket összegzi – és természetesen kitér a tesztelésre is. Eszerint:

  • A tesztelést január 2-án és 3-án, reggel 7:00 és este 19:00 óra között vehetik igénybe a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát segítő dolgozók.
  • Országszerte 80 tesztelési pont működik majd, ezekhez kell eljutniuk a tesztelést igénylőknek.
  • A miniszter úgy fogalmaz, hogy a „tesztelésben való részvételt elsősorban azoknak javasoljuk, akik potenciális tüneteket észlelnek magukon, illetve a szünet ideje alatti személyes kontaktusok miatt szeretnének megbizonyosodni a nevelés-oktatás újraindulása előtt arról, hogy nem fertőzöttek”.

Ebből is nyilvánvaló, hogy a minisztériumot nem különösebben izgatják a tünetmentes fertőzöttek, hiszen a tünetmenteseknek – teljesen érthetetlen módon – nem javasolja a tesztelést a miniszter. Azt a tesztelést, ami teljesen egyértelműen egy pótcselekvés: nem elég, hogy hétvégén szervezik, de ha a potenciálisan érintettek, a 150 ezer pedagógus és a még nagyjából 40 ezer nevelést-oktatást segítő dolgozó megjelenne a 80 helyszínen, akkor

az oltási pontokon átlagosan és óránként 99 pedagógust kellene letesztelni. Ha csak az érintettek 70 százaléka jelenne meg tesztelésre (ami az előző tesztelési körök részvételi aránya volt), akkor is óránként 69 tesztet kellene végrehajtani a tesztelési pontokon.

Szinte bizonyos, hogy a tesztelési pontok nincsenek felkészítve egy ilyen rohamra. Amire már csak az időpont és a meghirdetés, szervezés módja miatt sem valószínű, hogy sor kerülne. És ami járványügyi szempontból sem lenne szerencsés.

Nyilvánvaló, hogy ezt a tesztelési kört úgy alakították ki, hogy lehetőség szerint minél kevesebben vehessenek részt benne. Hogy aztán megint el lehessen mondani: nincsenek fertőzöttek az intézményekben, a pedagógusok pedig felelőtlenek, hiszen nem élnek a lehetőséggel, és nem mennek el teszteltetni.

A teljes levél itt található:

[frame]

Ha úgy gondolod, hogy nem laktál jól az ígéretekkel, itt az idő: lépj (be) most!

Ha zavar, hogy a kormány azt ígér, amit akar, de teljesíteni csak neked kell, ha zavar, hogy milyen helyzetben van a szakmánk, akkor az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozz a PDSZ-hez, és harcolj velünk! Havonta egy hamburgermenü áráért segítsd a munkánkat, és biztosítsd a hátteredet arra az esetre, ha téged is jogsértések érnének!

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Cikkünket a megjelenés napján, 2020.12.17-én 21:19 perckor kiegészítettük a Kásler Miklós intézményvezetőkhöz írt levelében található részletekkel.

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »