Karácsony 2020: továbbra is lehetetlen küldetés megkapni a 100%-os táppénzt

Rengeteg pedagógus, óvódapedagógus, oktatásban dolgozó szembesül a napokban a ténnyel: mindjárt itt a karácsony, de pénz még mindig sehol. A miniszterelnökség vezetője szerint gyorsítanak az eljáráson, de ez tudjuk, nem lesz elég. A probléma ennél jóval összetettebb: sokan a Covid-19 diagnózisig sem jutnak el, enélkül viszont nem jár se a 100%-os táppénz, sem az Egészségügyi Törvényben biztosított juttatások.

Továbbra is sorra érkeznek hozzánk elkeseredett kollégáink üzenetei arról, hogyan teszi őket tönkre anyagilag a vírusfertőzés, vagy akár csak a kontaktként rájuk kirótt hatósági karantén. Márpedig a kormány válasza a problémára, a kifizetések elmaradására egészen letaglózó: „boldog karácsonyt” – de erről majd cikkünk végén szólunk.

Ahogyan azt mi is megírtuk, a rendszer akkora adminisztrációt és olyan szövevényes eljárásrendet pakolt a Covid-19-es esetekre, hogy hiába lengette be az emberminiszter az ország népe előtt a 100%-os táppénzt minden oktatási dolgozó számára, a gyakorlatban szinte lehetetlen hozzájutni:

Persze a minisztérium szerint megint mi voltunk azok, akik keltették a feszültséget, és kovácsolták a „politikai tőkét”. A decemberi fizetések számlákra érkezésével azonban egyértelművé vált, milyen ajándékkal „kedveskedik” a kormány az oktatásban dolgozóknak karácsony előtt három héttel:

Úgy tűnik, ha lassan is, de eljutott a döntéshozókig, hogy ez nagyon nincs így rendben, és Gulyás Gergely, miniszterelnökségért felelős miniszter ígéretet tett az eljárásrend egyszerűsítésére.

A „változásokról” a Népszava kérdezte a Miniszterelnökséget – ők azt a választ kapták, hogy minden oktatási intézményben dolgozó fertőzött pedagógus esetén a munkavállaló javára kell vélelmet felállítani, miszerint munkavégzés közben kapta el a koronavírust, így az iskolai koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedésnek minősül. A jelenleg is érvényes gyakorlat szerint – így a Miniszterelnökség – ezért az érintett pedagógusok száz százalékos táppénzre jogosultak, amit két részletben fizetnek ki. A kormányhivatalokat a kormány utasította, hogy a munkaügyi eljárásokat a lehető leggyorsabban folytassák le.

Üdvözöljük, hogy a döntéshozók készek egyszerűsíteni az eljárásrenden, és előtérbe helyezni a munkavállalók érdekeit. De egyfelől a Népszava cikkében a miniszter továbbra is arról beszél, hogy az érintettek két részletben kapják meg a nekik járó összeget, ami azt jelenti, hogy:

karácsonyra pedagógusok százainak kell komoly jövedelemkieséssel számolnia.

Másfelől a probléma gyökeréül szolgáló fejetlenség, ami a kormány úgy nevezett járványkezelését jellemzi, továbbra is érintetlen marad.

És ez nagyon nagy baj. A hozzánk érkező panaszok, bejelentések, beszámolók alapján ugyanis az látszik, hogy sokan el sem jutnak a diagnózisig, mert annyira sokára tesztelik őket, hogy addigra túljutnak a betegségen – vagy egyáltalán meg sem történik a tesztelés.

[frame]

„10 napot voltam táppénzen a múlt hónapban covid-gyanúval, ami nem igazolódott. Ha nincs a covid gyanú, akkor már korábban visszamehettem volna dolgozni, mert a tüneteim elmúltak. Ráadásul olyan sokára teszteltek, hogy a háziorvos szerint covidos voltam, de nem lehetett már kimutatni a vírust. Így 70 ezer forinttal kevesebb volt a bérem.”

[/frame]

A fenti levél például remekül mutatja, milyen anomáliákhoz vezet az elégtelen járványkezelés és a folyamatosan elhazudott kapacitáshiány. Ha ezt a kollégát szeptember óta hetente gyorstesztelik, ahogyan azt a PDSZ nyár vége óta javasolta, akkor ez a helyzet nem állt volna elő.

De még a pozitív gyorsteszt sem garancia a 100%-os táppénzre, ahogyan az kiderül az alábbi levélből, melyet egy utazó gyógypedagógus írt:

[frame]

„Szerdán délután már a gyorstesztem olyan pozitív lett, hogy még a Holdról is lehetett látni, így a PCR-t a mentősök már le se vették, hazaküldtek, várjam az ÁNTSZ-től a karanténhatározatot. (Lassan lejár a 10 napom, határozat még sehol…) Gondoltam elkezdem intézni, mégis hogy működik ez a 100% táppénz.

A háziorvosom a munkahelyem foglalkozás egészségügyi orvosához irányít, a munkahelyem pedig a háziorvoshoz, illetve az alábbiakat kérik benyújtani:

  • PCR teszt
  • Táppénzes papír
  • ÁNTSZ határozat

+ egy formanyomtatvány

Telefonálás, email-ezés. Az az érzésem, hogy nincsenek is tisztában az eljárásrenddel, hiszen el akarnak küldeni PCR tesztre, 7 nappal a pozitív gyorstesztem után, ráadásul úgy, hogy elvileg karanténban vagyok. Az EESZT-ben található „eseménynaptár” fül, ahol a gyorsteszt pozitív meglétét lehet látni, de ez nem kinyomtatható, úgyhogy maximum screenshot-al tudom csatolni, mint dokumentumot. Őrület.

Ha senki nem tölti ki a bejelentő lapot a munakvédelem felé, akkor én hogyan fogom tudni azokat a részeket megírni, ahol pl. az orvos engedélyének és pecsétjének a számát kérik?

Bizonyítsam, hogy kitől kaptam el…. Hát hogyne. Még ha tudnám is, hogy pontosan kitől, mégis melyik szülő fogja a kezembe nyomni az ő pozitív tesztjét, hogy nyugodtan mutassam be?

Szóval jelenleg itt tartok, hajnali negyed 1 van… És én nem jutok napok óta előrébb.

Mit tegyek?

Kötelező a háziorvosnak jelentenie a munkavédelem felé?

Elfogadják a gyorstesztet is?

Melyik a jelenleg elfogadott jogszabály/határozat/eljárásrend?

Végtelenül csalódott vagyok, mert azt érzem, hogy teljesen magamra hagytak (és hülyének néznek).”

[/frame]

Itt volna az ideje annak, hogy a kormány ígérgetés, kioktatás vagy a kereszténység cukormázával nyakon öntött üres lózungok helyett tegyen is valamit a végsőkig kizsigerelt magyar pedagógusokat érő jogsértések ellen, és kifizesse nekik, ami jár.

Boldog karácsonyt! – ez a minisztérium válasza a problémákra

Még december elején válaszoltunk Kisfaludy László helyettes államtitkár levelére, amelyben a minisztériumi vezető – a táppénzekkel kapcsolatos anomáliákra – feketén-fehéren azt állította, hogy a 100%-os táppénzek kifizetése eddig is biztosított volt, és az eljárásrend megismerhető, sőt, Kásler miniszter is küldött egy levelet minden érdekeltnek, amiben 9 pontban foglalta össze az igénylés folyamatát, azaz a lehetetlen küldetést.

Levelünkben elmondtuk, hogy pontosan tudjuk, hogy létezik ez az eljárásrend: éppen ez a rettenetesen bonyolult, kiharcolhatatlan bürokratikus folyamat a probléma. Ezért követeltük, hogy ahelyett, hogy a miniszter hosszasan részletezi ezt a borzalmas bürokratikus rémálmot, változtassa meg a szintén miniszteri rendelettel módosítható eljárásrendet, hogy ne legyünk kitéve ennek a tortúrának.

Arra kértük – egyebek mellett – a helyettes államtitkárt, ha valóban – ahogy fogalmazott – csak „dezinformálunk”, akkor bizonyára nem okoz számára nehézséget összesíteni, hogy az elmúlt hónapokban hány pedagógus részesült 100%-os táppénzben.

Levelünkre Kisfaludy László az alábbi választ adta:


Te is láthatod: nincs mire várni. Csatlakozz még ma, tegyünk együtt a magyar oktatás tönkretétele ellen!

[frame]

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »