Januári „célzott” tesztelés: az érdeklődők jó része nem is tud regisztrálni

Nem tudnak regisztrálni a januári célzottnak nevezett tesztelésben részt venni kívánók a kormány által biztosított felületen – erről szól sok, hozzánk a napokban beérkezett panasz .

A kormány bejelentése szerint a januári célzott tesztelést nem az előző két körben megszokott módon, azaz az oktatási intézményekhez történő kiszállással kívánja megoldani. A már korábban általunk is kritizált megoldás szerint a pedagógusok országszerte 80 tesztelési pontot kereshetnek fel, ha gyorstesztet kívánnának készíttetni maguknak.

A tesztelésben részt venni kívánóknak január 2-3-án, azaz az ünnepek utáni hétvégén kellene felkeresniük ezeket a pontokat. A tesztelési kör sikerét nem csak az a tény árnyékolja be, hogy a 100%-os táppénzek ügyintézése továbbra is közel lehetetlen, így sokan tartanak egy pozitív teszt következményeitől. Úgy tűnik, hogy

a szervezők megfeledkeztek arról, hogy a szakképzésben dolgozók kikerültek az eddigi adminisztrációs rendszerből,

ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az online regisztrációra létrehozott rendszer az ő új, tízjegyű oktatási azonosítójukat egyszerűen hibaként jelöli meg, és nem engedi regisztrálni az érdeklődőt a tesztelésre.

A hibáról többen tájékoztatták a koronavirus.gov.hu oldal kezelőit, azonban az a mai napig nem oldódott meg.

Tudomásunk szerint a szakképzésben dolgozó kollégák hasonló problémákba ütköznek akkor is, amikor az oktatási Office-csomagokat regisztrálnák a kormányzati felületeken.

A PDSZ tájékoztatást kér az ITM-től az ügyben.

[frame]

Mit tegyek, ha regisztrálni nem tudok, de mennék teszteltetni?

Nem tudjuk megmondani, hogy kijavul-e a regisztrációs oldal a tesztelés időpontjáig. Ha komolyan szeretne valaki tesztelteni 2-án és 3-án, és nem tud regisztrálni, akkor az információs oldal szerint van mód arra, hogy előzetes bejelentkezés nélkül is elvégeztessék a tesztet:

„Az előzetes időpontfoglalási lehetőséggel nem élő illetve az oktatási azonosítóval nem rendelkező foglalkoztatottak (hitoktatók, technikai dolgozók stb.) előzetes regisztráció nélkül, a megadott idősávokon belül keressék fel az általuk kiválasztott valamelyik tesztelési helyszínt, ahol le fogják őket tesztelni.”

[/frame]

Mi a gond a januári teszteléssel?

Ahogy arról már több helyen is beszámoltunk, a januárra – ahogy látható, igen felemás módon – meghirdetett tesztelési körrel számos probléma van. Ezek a hibák, szándékos és véletlen tévesztések nem segítenek a teszteléssel kapcsolatos közbizalom erősödésében. Ezek közül kiemelkednek a következők:

  • A betegek nem számítanak a betegek közé. Az előző körök teszteredményeit a kormányzat több alkalommal is úgy értelmezte, hogy az igen erősen kozmetikázott eredményekhez nem adta hozzá az aktuálisan táppénzen és karanténban lévő munkavállalókat, így sikerült arra a következtetésre jutnia, hogy az oktatási intézményekben nagyon „alacsony” az átfertőzöttség.
  • A 60%-os fizetés réme. Egy olyan helyzetben, ahol rengetegen vesztették el munkájukat, megélhetésüket, sokakat rettent el a teszteléstől, hogy pozitív eredmény esetén csak 60%-os fizetésre számíthatnak. Ez annak ellenére is így van, hogy a kormányzat számtalanszor megígérte a teljes táppénz folyósítását a COVID-betegeknek – az utóbbi időben azonban kiderült, hogy nem áll szándékában megreformálni a még a miniszterelnök bevallása szerint is borzasztóan bonyolult igénylési folyamatot.
  • Logisztika, biztonság. A januári tesztelési körben a résztvevőknek maguknak kell eljutniuk a tesztelési pontokra, ráadásul hétvégén – ami minden logikus számítás szerint hátrányosan befolyásolja majd a résztvevők számát.
  • „Kevés” fertőzött. Az előző tesztelési kör eredményeiről csupán egyes részadatokat sikerült megismernünk, mivel a kormányzat nem kimondottan közlékeny az adatok közreadásával kapcsolatban. Ugyanakkor az világos, hogy így is 5 ezer körüli pozitív, többségében tünetmentes fertőzöttet szűrtek ki a tesztekkel országszerte. Míg több nekünk nyilatkozó epidemiológus szerint ez fontos eredmény, a kormányzat a jelek szerint nem tartja fontosnak a fertőző személyek rendszeres szűrését a közgazdasági szempontból stratégiainak nevezett oktatásban. Ezzel viszont megint csak az oktatás és az abban résztvevők biztonságát kockáztatja – teljesen szükségtelenül.
  • Nem stimmelnek a számok. A nekünk nyilatkozó szakértők szerint a kétnaposra tervezett tesztidőszakban az előre jelzett 80 tesztelési ponton teljességgel lehetetlen lenne azt a mennyiségű tesztet elvégezni, mint az előző körökben. Ha a kormányzat által ismeretlen okból alacsonynak nevezett 70%-nyi érdeklődő megjelenne a rendelkezésre álló tesztelési pontokon, akkor ezeken nagyjából 50 másodpercenként kellene elvégezni egy tesztet, ami teljességgel lehetetlen feladat.
  • Rossz előregisztrációs rendszer. A regisztrációs rendszer fenti hibája, elégtelensége miatt több tízezer munkavállaló jelenhet meg tervezetlenül a pontokon, ami viszont tömeggel járhat.

Frissítés: visszaállították a régi oktatási azonosítókat a regisztráció során

Cikkünk megjelenésének napján, az esti órákban érkezett a hír, hogy a regisztrációs problémák miatt a szakképzésben dolgozók számára visszaállították a régi KIR-számokat, azaz a regisztrációt ezzel lehet elvégezni.

Míg az igyekezet dicséretes, meg kell jegyeznünk, hogy a tesztelés szervezésével kapcsolatos fejetlenség a jelek szerint teljes: ez pedig nem segíti annak sikeres lebonyolítását. Mint ahogy nem segít ez az intézkedés azokon a nem pedagógus/nem oktató kollégákon sem, akiknek nincs oktatási azonosítójuk – ők regisztráció nélkül kell teszteltessék magukat, bízva a tumultus elkerülésében.

Esetleg nem kellett volna megszüntetni sem a KIR-szonosítókat, ahogy a szakképzést sem kellett volna „átalakítani”, megfosztva kollégáinkat közalkalmazotti jogviszonyuktól.

Frissítés 2: ellentmondásos híreket kapunk

Több olyan jelzést is kaptunk, hogy a régi KIR-számmal sikeresen lehetett regisztrálni, ugyanakkor előző frissítésünket követően kaptunk olyan jelzéseket is, hogy mégsem sikerült belépni és regisztrálni a rendszerben,

Ezért arra kérünk minden szakképzésben dolgozó pedagógust, hogy ossza meg velünk tapasztalatait a regisztráció folyamatával kapcsolatban a Facebookon. Köszönjük!

[frame]

Ha úgy gondolod, hogy nem laktál jól az ígéretekkel, itt az idő: lépj (be) most!

Ha zavar, hogy a kormány azt ígér, amit akar, de teljesíteni csak neked kell, ha zavar, hogy milyen helyzetben van a szakmánk, akkor az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozz a PDSZ-hez, és harcolj velünk! Havonta egy hamburgermenü áráért segítsd a munkánkat, és biztosítsd a hátteredet arra az esetre, ha téged is jogsértések érnének!

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Hasonló cikkek