Érthetetlen és megdöbbentő: nem szerepel az oktatás a kormány oltási tervén

A PDSZ követeli, hogy a kormány a napokban közzétett oltási tervét úgy alakítsa át, hogy – más európai országokhoz hasonlóan – az oktatási dolgozók az egészségügyi és szociális dolgozókat követően kerüljenek sorra az oltási rendben.

Egyáltalán nem számol kiemelten a kormány által közzétett oltási rend az oktatásban dolgozókkal. Azaz az oktatásban dolgozók akkor jutnak vakcinához, amikor amúgy is rájuk kerülne a sor – a kormányzat nem kezeli őket kiemelten veszélyeztetett területen dolgozóknak. Mindezt annak ellenére teszi, hogy a múlt évben elvégzett „célzott” tesztelési körök tapasztalatai alapján a fertőzés legjobban a szociális intézmények, másodikként az oktatás, harmadik helyen pedig az egészségügyi intézmények munkavállalói között terjedt el.

Csak szavakban fontos

A fenti eredmények ellenére a kormányzat kihagyta az oktatási intézmények munkavállalóit a kiemelt fontosságú ágazatok felsorolásából. Azaz a kormányzat továbbra is az ágyútöltelék szerepét szánja az oktatásban dolgozóknak: annak dacára, hogy az oktatási intézmények folyamatos működését a kormányzat stratégiai jelentőségűnek nevezi, az oktatási intézményekben dolgozók számára

  • nem biztosítja a rendszeres és ingyenes PCR-tesztelést, annak ellenére sem, hogy a 100%-os táppénzhez ennek meglétét követeli meg,
  • hangzatos ígéretei ellenére sem fizeti ki a 100%-os táppénzeket a munkavállalóknak,
  • valótlanságokat fogalmazott meg a „célzott tesztelés” részvételi arányaival és eredményeivel kapcsolatban, úgy minősítette „alacsonynak” a megjelentek 70%-os arányát, hogy elmulasztotta nem csak megemlíteni, hogy a meg nem jelent 30%-ban ott vannak a ténylegesen táppénzen és karanténban lévők, továbbá a fertőzésből nemrég felépültek is, de ezeket a nyilvánosságra hozott statisztikáiba sem számolta bele,
  • nem fizeti ki a rengeteg helyettesítés miatt felhalmozódó túlmunkát, az oktatási dolgozóktól ingyen várja el, hogy a „stratégiai fontosságú” oktatást a hátán vigye el,
  • nem hogy nem hajlandó arra, hogy megfontolja a felsős osztályok digitális oktatásra történő átállítását, hogy a felügyeletet igénylő kisebbekkel biztonságosabban foglalkozhassanak a pedagógusok, de az oktatásban még a maszk viselését sem teszi kötelezővé – holott azt még egy néptelen utcán is elvárja az állampolgároktól,
  • továbbra sem biztosít plexi arcvédőket és maszkokat, ezeket a munkavállalók saját pénzükből kénytelenek beszerezni.

A fentiek fényében nem csak szakmailag elfogadhatatlan, de kimondottan övön aluli, hogy az oktatásban dolgozókat nem tüntették fel a veszélyeztetett ágazatok munkavállalói között. Sem a hazai adatok, sem a nemzetközi gyakorlat, sem pedig az éppen hogy a fiatalok és az oktatási intézmények körében az eddigieknél sokkal jobban terjedő (brit) vírusvariáns nem indokolja ezt az eljárást.

A PDSZ elvárja, hogy az oktatásban dolgozók a leginkább sújtott szociális és a stratégiailag kiemelkedően fontos egészségügy után jelenjenek meg a kormányzati oltási tervben. Jelen helyzetben ugyanis sehol nem szerepel az oktatás: még az oltási terv VI. kategóriájában (VI. Kritikus infrastruktúrában dolgozók) sem.

Az oktatásban dolgozók annak ellenére sem szerepelnek a kormányzat által közzétett kiemelt munkakörök listáján, hogy ugyanezen kormányzat szerint rajtunk múlik a gazdaság működése.

Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyjon fel a kicsinyes bosszúállással: az oktatás oltási tervből történő kihagyását ugyanis nem lehet máshogy értelmezni. Mind a kormányzat által közzétett adatok, a kormányzati kommunikáció, mind a PDSZ által gyűjtött információk egyértelműen arra mutatnak: az oktatás olyan kiemelten fontos és érzékeny ágazat, ahol nem csak, hogy az intézményi átfertőzöttség magas, de a munkavállalók magas átlagéletkora is kimondottan érzékennyé teszi ezt az ágazatot.

Mindannyiunk érdeke lenne, hogy a kormány felhagyjon az erőből politizálással, és legalább ezekben az ügyekben járjon el logikusan és szakmailag indokoltan.

[frame]

Nyílt levél az oltási rend ügyében

A fenti megfontolásból a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya egy újabb levelet fogalmazott meg az illetékeseknek, amelyet az alábbiakban közlünk:

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Tisztelt Kásler Miklós Miniszter Úr!

Tisztelt Palkovics László Miniszter Úr!
Tisztelt Maruzsa Zoltán Államtitkár Úr!

Követeljük, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek! Mind az Oktatási Világszervezet mind az UNESCO kiemelte, hogy a pedagógusoknak, az oktatóknak, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottaknak magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy  az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön.

Arra is felhívjuk a figyelmüket, hogy az oktatásban nem lazítani kellene a járványügyi intézkedéseket, hanem ellenkezőleg,fokozni! A pedagógusokat úgy terelik vissza hétfőtől az intézményekbe – a középfokú oktatásban, a szakképzésben dolgozókat pedig nem sokkal ezt követően -, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. Olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el központilag, amelyek több, más területen dolgozók esetén már alapvetőek, mint a maszkviselés vagy a plexifal. Még most sem történik semmiféle érdemi intézkedés, amikor terjed a vírusnak az eddiginél sokkal gyorsabban terjedő mutációja. Az olyan látszatintézkedések, mint a pedagógusok számára “biztosított” tesztelés, egyelőre csak egyszeri, és sokak számára elérhetetlen a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és korai hazautazási kényszer miatt, nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló időpontok meglehetősen hamar beteltek a kollégák visszajelzései szerint. Önmagában már a tesztelésre történő beutazás is kockázatot jelent, ezért azok számára, akik nem rendelkeznek személygépkocsival, illetve nem a tesztelőpont közelében laknak, aránytalan kockázatot jelent a nem is megbízható eredményt nyújtó tesztelésben való részvétel. 

Ameddig nincs kellő védelem, nincs átoltottság, addig digitális munkarenddel kell biztosítani  a közoktatásban dolgozók és a családok biztonságát. Nem azt követeljük, hogy a pedagógusok több vagy jobb védelmet kapjanak, mint más dolgozók. Azért emeljük fel szavunkat az egészség védelme érdekében, mert minden járványügyi intézkedés elégtelen, amennyiben  a gyerekek hazaviszik a fertőzést a családjaiknak. Ahol emiatt többek esnek ki munkából és szorulnak táppénzre. A felfedezett fertőzésekre pedig gyakran csak napok elteltével történik  hivatalos intézkedés. A karanténban tartózkodó hozzátartozóval egy háztartásban élők több esetben szabadon mozoghatnak, a gyerekek  mehetnek iskolába, óvodába.

Teremtsék meg egy olyan digitális munkarend feltételeit, amely nem a tavaszi helyzetetet idézi elő újra, hanem valóban biztosítja az oktatáshoz való jogot, ahogyan az egészséghez és a biztonságos munkavégzéshez való jogot is. Biztosítsanak a munkáltatók és munkavállalók számára támogatást annak érdekében, hogy a digitális munkarend miatt senki ne veszítse el állását és ne essen ki emiatt jövedelme! 

Az oltóközpontokkal kapcsolatban a sajtóban megjelent hírek miatt, kérjük, válaszoljanak arra a kérdésre, honnan jut az egykori ÁNTSZ intézetéből kiszervezett Nemzetközi Oltóközpontot működtető kft. oltóanyaghoz. Meg tudják-e erősíteni vagy cáfolni, hogy ez a kft. az állam által vásárolt oltóanyagokat értékesítené? 

Az átláthatóság és a nyilvánosság nem csak szakszervezetünknek érték, hanem a közvélemény számára is fontos a tisztánlátás.

Tisztelettel:
a PDSZ Országos Választmánya nevében

Komjáthy Anna
OV-elnökhelyettes

Budapest, 2021. január 3.

[/frame]

Ha úgy gondolod, hogy nem laktál jól az ígéretekkel, itt az idő: lépj (be) most!

Ha zavar, hogy a kormány azt ígér, amit akar, de teljesíteni csak neked kell, ha zavar, hogy milyen helyzetben van a szakmánk, akkor az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozz a PDSZ-hez, és harcolj velünk! Havonta egy hamburgermenü áráért segítsd a munkánkat, és biztosítsd a hátteredet arra az esetre, ha téged is jogsértések érnének!

[frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

[/frame]

Borítókép:  © 2015 Christian Emmer, emmer.com.ar; (CC BY-NC 4.0)

Hasonló cikkek