Kicsinyes bosszú

Az erőforrásminisztérium most kimutatja foga fehérjét: az oktatási dolgozókat és az oktatást lehúzták az oltási rendről. No nem azért tették ezt, mert annyira veszélytelen maszk nélkül, összezárva lenni több száz másik emberrel naponta. Tudják ők is, hogy az oktatás összehasonlíthatatlanul veszélyesebb üzem, mint például a villanyszerelés vagy a vízvezeték-szerelés, amelyek – bár kétségtelenül nélkülözhetetlen feladatok – érthetetlen, miért kerülnek az oktatás elé a sorban.

Az ok – a mindent elsöprő inkompetencián túl – lehet, éppen maga a bosszú: a pedagógusok nem nyugszanak, egyre elégedetlenebbek. Egyre többen csatlakoznak a PDSZ-hez. Egyre hangosabbak, egyre kiábrándultabbak.  

Úgy tűnik, még a kormány által létrehozott pedagógusszervezetnek is sok volt ez a hír, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter ugyanis pont azt kérte, amit a PDSZ: „minél előbb oltsák be a tanárokat. Horváth Péter, a köztestület elnöke emiatt levélben fordult a közoktatásért felelős államtitkárhoz” (forrás: Infostart.hu).

Horváth kiállása azonban nem volt sikeres. Felvetését ugyanis nem kísérte különösebb szimpátia, de még minimális együttműködési szándék sem. Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár feketén-fehéren és kimondottan pimasz stílusban adta ki az útját a pedagóguskarnak: „a kormány kiemelten kezeli a pedagógusok és a gyermekek egészségének védelmét, és az idős vagy krónikus beteg pedagógusok – minden más idős és krónikus beteg állampolgárral együtt – a kiemelt célcsoportba tartoznak az oltási terv szerint.”

Nem tudjuk, hogy milyen megfontolások állnak a szakmaiságot fájóan nélkülöző oltási rend mögött. Elnéztek valamit? Azt gondolták, tévesen, hogy a 6. kategória „kiemelt infrastruktúrájába” tartozhat az oktatás? És miután kiadták ezt a félkész anyagot, nem akarták megkockáztatni az átdolgozásával, frissítésével járó kormányzati arcvesztést? Vagy tényleg, valóban a kicsinyes bosszú? Nem tudjuk. Egy dolgot azonban nagyon határozottan ki kell jelentenünk:

Az oktatás lehúzása az oltási tervről a szemünkben bűncselekmény.

Sok kollégát veszítettünk el, sok családtagot búcsúztattunk. A PDSZ elhűlve figyeli, hogy mindezek után – kicsinyes politikai játszmákból – a kormány nem adja meg a lehetőséget az oktatást a saját hátukon vivő százezreknek, hogy – amennyiben kérik – soron kívül kapják meg az oltást.

NINCS MÉG EGY OLYAN ÁGAZAT, AHOL NE LENNE KÖTELEZŐ A MASZKHASZNÁLAT. NINCS MÉG EGY OLYAN ÁGAZAT, AMI ENNYIRE KISZOLGÁLTATOTT LENNE.

Miért ennyire kiszolgáltatott az oktatási rendszer?

1 Azt, hogy az oktatásban részt vevők, a munkavállalók mennyire kiszolgáltatottak, ma már tanulmányok sora bizonyítja. Az Egyesült Királyságban, ahol szintén foggal-körömmel ragaszkodik a kormány az oktatás folyamatos működtetéséhez, most nem nyitnak ki az intézmények – az új COVID-variáns ugyanis elsősorban a gyerekek körében terjed.

2 De még az új vírusváltozat megjelenése előtt készült a brit kormányzat tudományos tanácsadó testületének legújabb jelentése, amiben – meglepetésre – egyértelműen kimutatják az iskolák nyitva tartása és a vírus terjedése közötti összefüggést, azt tanácsolva a kormányzatnak, hogy fontolja meg a teljes oktatási intézményrendszer működtetésének módját. Az adatok elemzése után ugyanis arra jutottak, hogy az iskolák nyitva tartása és zárása – az eddigi feltételezésekkel szemben – jó eséllyel mégis hatással van a vírus szélesebb társadalomban történő terjedésére és az R-szám alakulására. Nem véletlen, hogy Németország is tovább szigorított járványügyi intézkedésein, és esze ágában sincs kinyitni az iskolákat.

3 A legmegdöbbentőbb azonban, hogy a kormányzat saját felmérései is azt bizonyították, hogy az oktatási intézményrendszer jobban át volt fertőzve, mint az egészségügyi. És

míg teljes mértékben megértjük, hogy a legjobban átfertőzött szociális intézmények, továbbá a legnehezebb munkát végző egészségügyi munkavállalók mielőbbi beoltása prioritás, felfoghatatlan, hogy a kormányzat milyen okból gondolja úgy, hogy az oktatásban nincs semmi teendő.

Bizonyára úgy gondolja, az oktatási dolgozók úgyis csak dühöngenek egy kicsit, hiszen eddig is bármit meg lehetett velük csinálni. Most is be lehet őket küldeni úgy a tantermekbe, hogy nem adnak nekik semmit, sem maszkot, sem plexi arcvédőt. Most pedig még csak annyit sem tesznek meg, mint minden más normális országban: hogy az oktatási dolgozókat az őket megillető helyre tennénk az oltási rendben.

Eleve elképesztő, hogy lassan egy évvel a vírus megjelenése után még most is ott tartunk, hogy csak követeljük a maszkok és plexi arcvédők kiosztását az oktatási intézményekben dolgozóknak. Hihetetlen és megmagyarázhatatlan mulasztás ez a kormány részéről.

Persze, régóta látjuk, hogyan viszonyul a kormányzat oktatásban dolgozókhoz. Látjuk, ahogy ellenünk próbálta fordítani a társadalmat. Látjuk, ahogy a decemberi célzott tesztelési körök eredményeit nyilvánosan félremagyarázták. Hogy a kormány szerint „kiábrándítóan alacsony” volt a 70%-os részvétel egy olyan tesztelésben, amelynek pozitív eredménye azt jelentette a munkavállaló számára, hogy karácsonyra elveszíti a bevétele közel felét – mert ezt a tesztet természetesen nem fogadták el bizonyítékként a 100%-os táppénz igényléséhez.

Úgy szólták le az oktatási dolgozók részvételi arányát, hogy pontosan tudták: a hiányzó 30%-ban ott voltak a COVID-os betegek, a karantén hatálya alatt állók, és azok is, akik nemrég gyógyultak ki a betegségből. Ehelyett ezt a nyilvánvalóan súlyosan érintett 30%-ot a hivatalos kommunikációban egy az egyben egészségesnek állították be, róluk nyilatkozva pedig megállapították, hogy mennyire borzasztó, együtt nem működő társaság. No és azt is kijelentették, hogy az átfertőzöttség alacsony – anélkül, hogy bármilyen adatot szolgáltattak volna a hiányzó 30%-kal kapcsolatban.

Aljas hazugság – nem lehet másként értelmezni ezt. Ráadásul értelmetlen, káros, közbizalmat romboló.

Ahogy a 100%-os táppénz ígérgetése is aljas hazugság volt. Aminek kapcsán Orbán Viktor a parlamentben adott viszontválaszában már oda is eljutott, hogy ahelyett, hogy elmagyarázta volna, miért nem módosítják egy tollvonással a 100%-os táppénz megítélését szabályozó, nyilván nem COVID-os időkre lefektetett eljárási rendet (ami mindenkinek, nem csak az oktatásnak, alapvető érdeke lenne – és aminek módosítására Gulyás Gergely személyesen tett ígéretet), csak annyit talált mondani, hogy „kivételezni” akarnak a pedagógusokkal. Azaz Orbán nem elnézést kér, hogy kormánya ígéretei ellenére sem lesz semmi a 100%-os táppénzből, hogy sok ezren karácsonyoztak fillérekből, hanem támad.

Pedig ő maga jelentette ki: az oktatási intézmények nyitva tartása a gazdaság működtetése szempontjából elengedhetetlen. Most itt a hála: se táppénz, se túlóra, se védőeszközök, se oltás. Itt van az oktatás helye Orbán Viktor Magyarországán.

Most legalább tiszta víz került a pohárba. Az új oltási rendből a vak is láthatja, mi a helyzet. Akár akar oltást magának, akár nem:

egyértelmű, hogy az oktatásban dolgozók NEM FONTOSAK. Mindegy, mi történik velük. Nem érdekes.

Valamit tenni kell.

A PDSZ ezért felveszi a kapcsolatot a kormánnyal és a társszervezetekkel is, hogy mielőbb megtárgyaljuk egy közös fellépés részleteit, hogy a következő követeléseink haladéktalanul teljesüljenek:

  • Azonnali hatállyal vizsgálják felül az oltási rendet, az oktatási intézmények kerüljenek fel rá.
  • Fizessék ki a túlórákat, amelyekből – éppen a megbetegedések, karanténok miatt – rengeteget kellett ingyen teljesíteniük a kollégáknak.
  • Fizessék ki a 100%-os táppénzeket: alakítsák át a lehetetlen eljárási rendet az igénylés könnyítése, a kiszolgáltatott helyzetben lévő, beteg munkavállalók és a háziorvosok tehermentesítése érdekében, hiszen ez az egész országban hátrányosan befolyásolja a védekezést!
  • Tegyék kötelezővé a maszkhasználatot.
  • Végre biztosítsanak kellő mennyiségű maszkot és plexi arcvédőt a kollégáknak.

Miért kellene támogatnod ezt a kezdeményezést akkor is, ha nem akarsz oltást kapni?

Ezt a kezdeményezést akkor is érdemes támogatnod, ha magad nem akarsz oltást kapni: ez arról szól, hogy ne lehessen átlépni rajtunk. Semmi olyat nem kérünk, amit a kormány ne tudna – különösebb erőfeszítés nélkül – egyik napról a másikra biztosítani!

Az oktatás kihagyása az oltási rendből világosan mutatja, hogy a kormányzat számára Te már nem vagy prioritás. Állj ki a kollégáid érdekében, még akkor is, ha nem akarsz oltást kapni! Ahogy a kollégáid is ki fognak állni melletted, ha valaki arra kötelezne, hogy – akaratod ellenére – beadasd magadnak az oltást. Legyünk szolidárisak egymással! Harcoljunk együtt az emberhez méltó munkakörülményekért!

[frame]

Lépj be te is a PDSZ-be, itt!

Egyre többen leszünk egyre erősebbek! Állj közénk te is – hogy kiharcolhassuk az emberi munkakörülményeket a szakmánkban. Havonta mindössze egy gyorséttermi menü árával már hozzá is járultál, hogy erősebbek legyünk – ha pedig tennél, ég benned a tettvágy, te vagy az emberünk!

Csatlakozz!

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »