A PDSZ álláspontja az érettségivel kapcsolatban

Ugyan a kormány már megelőlegezte a PDSZ álláspontját az idei érettségivel kapcsolatban, a szakszervezet most alakította ki egységes álláspontját a kérdésben.

Míg Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár a kormánybarát médiában már jó előre közreadta a PDSZ „álláspontját” az idei érettségikkel kapcsolatban, az igazság az, hogy a szakszervezet ilyet nem adott közre. Eddig.

Álláspontunk kialakítása során a tagságunk véleményét szondáztuk, illetve saját és független szakemberek álláspontjait mérlegeltük. Megvizsgáltuk az európai országok gyakorlatát és figyelembe vettük a járványügyi helyzettel kapcsolatos rendelkezésre álló előrejelzéseket, orvosszakmai véleményeket is – és természetesen meghallgattuk a kormányt is.

A kormány által kommunikált megoldás

A hazai oktatásirányítás érettségivel kapcsolatos megoldási javaslatáról röviden annyit lehet elmondani, hogy nincs neki ilyen. Az elmúlt hetekben a kormányzat hosszasan érvelt amellett, hogy az érettséginek úgy kell lezajlania, ahogy eddig minden évben: ugyanabban az időpontban, változatlan feltételek mellett.

„Az érettségi vizsgákig még csaknem négy hónap van hátra, de a kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontján sem”nyilatkozta a közoktatási államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A kormány álláspontja szerint a vizsgafelkészítést a digitális munkarendben is el tudják látni az iskolák, és ahogy tavaly, idén sem fog kialakulni „gócpont” az érettséginek köszönhetően. Véleménye szerint „felvételi káosz” alakulna ki, ha nem így cselekednének.

A járványügyi helyzet  

A PDSZ álláspontja az, hogy jelenleg

sem az államtitkár, sem a kormány, sem senki nem tudja pontosan megjósolni, hogy milyen járványügyi helyzet fogadja majd az érettségizőket májusban.

Az államtitkár által elmondottak a kormányzat realitásokat nélkülöző optimizmusára utalnak – annak ellenére is, hogy nincs ma Magyarországon, Európában és a világon sem olyan komolyan vehető járványügyi szakember, aki akár csak megközelítő becslést tudna mondani arra vonatkozólag, hogy miként alakul majd a járvány májusban.

Pontos előrejelzéseket már csak azért sem tehet senki ilyen távlatban, mivel azok pontosságát számos tényező befolyásolja jelentősen. Ilyenek például a járványügyi intézkedések alakulása, a vakcinák elérhetőségének változása, az oltási kedv, az egyes mutációk megjelenése és terjedési üteme a populációban, a tesztelés és a kontaktkutatás helyzete az elkövetkező hónapokban, stb. Míg az ilyen távú előrejelzés lehetetlenség, a napi adatokból azonban rövid távon jól lehetne tervezni.

A kétségbeejtő igazság azonban az, hogy

a kormány nem kommunikálja a járvánnyal kapcsolatban egyébként általa rendszeresen begyűjtött adatokat sem.

Titkolózik és félremagyaráz, az intézményrendszer átfertőzöttségét pedig olyan módszertannal igyekszik megállapítani, amelynek kapcsán még a kormányzat maga is elismerte, hogy nem alkalmas sem a 100%-os táppénzek megállapításához, de arra sem, hogy pontos képet kapjunk az átfertőzöttség aktuális szintjéről. A kommunikált számok irreálisak, matematikailag első ránézésre is tarthatatlanok, propagandisztikus módon optimisták.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/12/02/celzott-teszteles-szammisztika-es-liberalis-matematika-az-illliberalis-kormanytol-megoldasi-javaslat-a-pdsz-tol/

A májusi járványügyi helyzettel kapcsolatban a fentiek alapján egyetlen előrejelzést lehet felelősséggel megfogalmazni: bizonytalan. Ennél többet állítani felelőtlenség.

Azonban ezen a téren is lenne teendője a kormányzatnak:

  • Világos, tényalapú tájékoztatás;
  • Az intézményrendszer hatékony és humánusan kivitelezett, körültekintő szűrése olyan metodológiával, ami lehetővé teszi a kiszűrt betegek/vírushordozók azonnali 100%-os táppénzes állományba helyezését;
  • A gyakran szélsőségesen késedelmes helyi járványügyi intézkedések gyorsabb bevezetése;
  • Egyeztetések bonyolítása a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel – a mesterségesen felhúzott álcivil szervezetek kihagyásával.

Érettségi felkészülés

A PDSZ álláspontja az, hogy az érettségire történő felkészülés, felkészítés egyáltalán nem annyira zökkenőmentes és ideális, mint ahogy azt az államtitkár és más kormányzati szereplők láttatni szeretnék.

Ideje, hogy a kormány is elismerje: az online oktatás keretei között az érettségi felkészítés igenis problémásabb, mint az osztálytermi oktatás során.

Ez akkor is így lenne, ha a digitális munkarend kitűnően kidolgozott, központilag jól menedzselt, szilárd szakmai alapokon állna – ettől azonban ez a rendszer nagyon messze jár, és mindenki – szülők, érettségizők, pedagógusok – is pontosan látják, hogy az előző évekhez képest igenis, komoly hátrányok érik a felkészülő diákokat.

Ahogy természetesen az sem előnyös, hogy a kormányzat kizárólag kétdimenziós módon képes értelmezni ezt az összetett problémakört, és már hónapokkal előre megígér egy olyan helyzetet, amelyre igazából érdemi ráhatása nincs és nem is lehet.

A fenti okokból a PDSZ a következőket javasolja az érettségi felkészítés során figyelembe venni:

  • Amennyiben személyes felkészítés folyik valamelyik intézményben, ott tegyék lehetővé, hogy azok is bekapcsolódhassanak, akik betegek, járványügyi intézkedés hatálya alatt állnak, vagy más okból nem képesek személyesen jelen lenni.
  • Amennyiben a felkészítés során a munkavállalónak extra munkaterhe keletkezik (pl. kétszer – online és offline – kell megtartania felkészítő alkalmakat), ott természetesen fizessék ki a keletkező túlórákat.
  • Hagyjon fel a kormány annak kommunikációjával, hogy ez az év olyan, mint minden más év: nem, nem olyan, és éppen ezért irreális az a kijelentés, hogy ugyan olyan minőségben tudnák az intézmények felkészíteni a diákokat, mint más években.

Az érettségi lebonyolítása

Szemben a kormány álláspontjával a realitás az, hogy nem lehet kijelenteni előre, milyen járványügyi helyzetben kell lebonyolítani a 2021-es érettségiket. A kormánynak több mint fél éve volt arra, hogy kidolgozza, hogyan lehet kiküszöbölni azokat a hibákat, amelyek a 2020-as érettségit árnyékolták be.

[promo title=”rajott”]

A közoktatási államtitkárságon talán már megfeledkeztek róla, de mi emlékszünk: keresztfélévek indítását ígérték azoknak a diákoknak, akik veszélyeztetettségük okán nem tudtak megjelenni a 2020-as májusi érettségin – azonban ez is csak ígéret maradt, és annak ellenére is sikerpropagandát folytat a kormány a 2020-as érettségi kapcsán, hogy számottevően többen vizsgáztak novemberben, mint egy évvel korábban. Míg megértjük, hogy a siker egy politikai szükségszerűség, ennek kommunikációjával nincs dolgunk – az azonban meglepő, hogy az előző évi tapasztalatokból nem tanult semmit az oktatásirányítás: továbbra sincsenek B-tervek, mintha a kormány maga is elhinné mindazt, amit kommunikál.

A PDSZ álláspontja, hogy a kormányzat nem ülhet ölbe tett kézzel, hiszen az érettségizők érdeke is az, hogy az esemény lebonyolításával kapcsolatban már jó előre tisztán lássanak.

Éppen ezért a következőket kérjük:

  • A kormányzat haladéktalanul dolgozzon ki több forgatókönyvet az érettségire! Ezeket tegye közzé és jelölje meg pontosan, milyen helyzetben melyik lép érvénybe, mire számíthatnak a résztvevők.
  • Az érettségi jegyek beszámításához alkalmazzanak egy kompenzációs elemet is, hogy azok az érettségizők, akiket a helyzet különösen hátrányosan érintett, ne szenvedjenek aránytalan hátrányt a felvételi eljárások során.
  • Az érettségi időpontjáig a kormányzat folytassa az intézmények tesztelését, olyan módszerrel, amelyet a 100%-os táppénz adminisztrációjában azonnal el tud fogadni. A tesztelés eredményeibe számítsa be a jelenleg is betegállományban, karanténban lévő kollégákat is (ez a követelés talán triviálisan hangzik, de nem az: a kormány eddig nem így járt el, a táppénzen és karanténban lévőket az egészségesek közé számolta az intézményrendszer átfertőzöttségének számítása során).
  • A különböző érettségi forgatókönyveket a tesztek transzparensen és átláthatóan kommunikált eredményeihez kösse.

Ahogy más ügyekben, úgy az érettségi lebonyolításával kapcsolatban is fenntartott követelésünk, hogy

Hívják be az érettségik előkészítésébe a munkavállalói érdekképviseleteket és a szakmai szervezeteket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kormányzat hagyjon fel – a kormány intézkedéseivel történő egyetértés céljából – a kormányzat által létrehozott álcivil-szervezetekkel történő műegyeztetésekre. Ehelyett vegye a bátorságot és egyeztessen a valódi érdekképviseletekkel.

Mi készen állunk. Jó lenne, ha a kormányzat is így lenne ezzel.

[frame]

Ugye, már te is érted, miért fontos, hogy összefogjunk? Ne várd meg, amíg bajba kerülsz – csatlakozz most hozzánk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek