Mi fán terem a Nemzetközi Oltóközpont?

Sorra érkeznek a kérdések hozzánk azzal kapcsolatban, hogy milyen szerepe van a Nemzetközi Oltóközpontnak a Covid-19 elleni védekezésben, és hogy érdemes-e regisztrálni az általuk üzemeltetett vakcinaelőfoglaló felületen. Próbáltunk rájönni, ki kivel van, de egyelőre csak az látszik, hogy a kormány szokás szerint ködösít.

Még sehol sem volt a világjárvány, mikor közel két éve a Népszava megírta, hogyan szervezte ki szép csendesen egy Kft-nek az állam az egykori Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja által végzett feladatokat. Akkor ez a hír nem vert fel különösebben nagy port, hiszen lényegében csak annyi történt, hogy akik külföldre készülve be akarják adatni pl. a malária vagy a sárgaláz elleni védőoltást, azok innentől kezdve nem egy állami, hanem egy magáncégnek fizetnek mindezért. Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjának hatalmas adatállománya vagy a kiszervezés előtt közvetlenül megejtett sok milliárdos beruházások miatt legfeljebb pár újságíró aggódott, akiket még érdekel, hova mennek az adóforintok ebben az országban.

Aztán jött a Covid-19, majd az ellene kifejlesztett oltások, és Orbán Viktor miniszterelnök sietett is megnyugtatni az országot, mindenki be lesz oltva, aki kéri, mégpedig ingyen. Mai napig ellentmondásos hírek vannak azzal kapcsolatban, milyen szerepe lesz mindebben a kormány által elindított központi regisztrációs oldalnak, és

és okozott némi felhördülést, mikor szélesebb nyilvánosságot kapott, hogy létezik egy másik regisztrációs oldal a Nemzetközi Oltóközpont égisze alatt, ami pénzért kínált előfoglalást, majd oltóanyagot és oltást az akkor még éppen csak gyártani kezdett vakcinákra.

Sokan hördültek fel, mondván, máris vannak, akik nyerészkedni akarnak a járványon, és sokan tartottak, tartanak attól is, hogy minden kormányzati ígéret ellenére, aki fizet, az hamarabb jut vakcinához, mint aki mondjuk simán csak a különösen veszélyeztetettek közé tartozik.

Kik állnak a Nemzetközi Oltóközpont mögött, és miért kérnek pénzt valamiért, ami elvileg mindenkinek jár ingyen?

Amint az a fentebb említett Népszava-cikkéből kiderül:

„Privatizációra nem került sor. Az Oltóközpont működtetését a Nemzeti Népegészségügyi Központ működési engedélyében foglalt feltételekkel, közreműködő, mint egészségügyi szolgáltató látja el. Az oltóanyag készlet fölött a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelkezik. Az Oltóközpont nem önálló szervezeti egység, korábban az Országos Közegészségügyi Intézet, ma a Nemzeti Népegészségügyi Központ részeként működik, a Járványügyi Főosztályon belül.​ ”

Mindezt nem az újságírók állítják, hanem maga az EMMI, akik egy hozzájuk eljuttatott kérdésre írták le a fentieket.

Mindezek ismeretében különösen érdekesek Kisfaludy Lászlónak, az EMMI helyettes államtitkárának azon szavai, melyeket a PDSZ által feltett kérdésekre írt:

„A rendelkezésre álló információk alapján a Nemzetközi Oltóközpontot a 2021 Oltóközpont Kft. üzemelteti, amely soha nem volt az ÁNTSZ része, tehát az erre vonatkozó állítás megalapozatlan. A COVID-19 elleni oltóanyagokat Magyarországon állami beszerzés keretében biztosítjuk. Kérem, Önök is törekedjenek arra, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak, ezáltal elkerülve az ilyen tévedéseket.”

Nagyon úgy tűnik, hogy a helyettes államtitkár a saját minisztériuma által megfogalmazott hivatalos válaszlevelet, melyet a Népszava szó szerint idézett, nem tekinti hiteles forrásnak.

A PDSZ ugyanis erre alapozva merészelte írásban megkérdezni, milyen forrásból származnak azok a vakcinák, melyeket a Nemzetközi Oltóközpont jelenleg is pénzért árul.

Erre a kérdésre érkezett a fenti kitérő válasz, melyet bizonyos körökben a bullshit névvel szokás illetni manapság.

Tehát megint ott tartunk, hogy egy dolgot tudunk biztosan:

Mellébeszél a kormány

Egyelőre sem azt nem látni biztosan, hogy milyen forrásból származó vakcinákat lehet előfoglalni a Nemzetközi Oltóközpont honlapján, sem azt, hogy milyen módon folytatódnak az állami oltások, és mindezekben pontosan milyen szerepe van a kormány által működtetett Vakcinainfó oldalon történő regisztrációnak. Márpedig amíg ez így van, addig az ezzel kapcsolatos, hozzánk érkező kérdésekre nem válaszolhatunk mást, mint ezt: mi nem javasoljuk, hogy bárki pénzt költsön egy jövőben megvásárolható, bizonytalan eredetű vakcina előfoglalására.

[frame]

Unod már a folyamatos porintést? Rázd meg magad, és csatlakozz hozzánk még ma!

Ha zavar, hogy a kormány azt ígér, amit akar, de teljesíteni csak neked kell, ha zavar, hogy milyen helyzetben van a szakmánk, akkor az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozz a PDSZ-hez, és harcolj velünk! Havonta egy hamburgermenü áráért segítsd a munkánkat, és biztosítsd a hátteredet arra az esetre, ha téged is jogsértések érnének!

[/frame]

Hasonló cikkek