PDSZ: Érettségiben résztvevő felnőttek és tanulók beoltása – első jó lépés, de nem elegendő!

Örülünk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ingerküszöbét végre elérte, amit a PDSZ folyamatosan kér: hogy a járvány miatt kitett közoktatási dolgozók is legyenek beoltva. Az érettségiben résztvevőknél viszont nem szabad megállni ezzel.  A miniszterelnök január 22-én sugárzott interjújában kilátásba helyezte az érettségiben részt vevő pedagógusok és diákok oltását.

Jövő héten derül ki, hogy az érettségizőket és tanáraikat előre hozzák-e az oltási rendben” – erről beszélt Orbán Viktor január 22-én reggel a Kossuth Rádióban. „Ma is vitattuk ezt, de nem szültetett döntés, majd jövő heti kormányülésen hozunk döntést az érettségizőkről„.

Ők most digitális oktatásban és felkészülésben részesülnek. Arról kell dönteni, hogy lehet-e őket – de csak őket – előrehozva az oltásban, visszaengedni egy tantermi felkészítésre az érettségi miatt, meg ha a tanáraikat esetleg beoltjuk, akkor ez megoldható-e” – tette hozzá a miniszterelnök.

Jó hír, hogy a kormány a jelek szerint foglalkozik további B-tervek kidolgozásával az érettségivel kapcsolatban – a PDSZ is ezt kérte tőle a napokban.

Az érettségiben részt vevők oltása sok problémát megoldana: így például vissza lehetne engedni az érettségizőket a felkészülés alatt az intézményekbe. A kilátásba helyezett személyek oltása több olyan felvetésre is megoldás lehet, amelyeket a minap a PDSZ is megfogalmazott.

https://nedolgozzingyen.hu/2021/01/19/a-pdsz-allaspontja-az-erettsegivel-kapcsolatban/

Orbán Viktor bejelentését ezért, ha fenntartásokkal is, de üdvözli a PDSZ. Fenntartásokkal, mivel az érettségi nem csupán járványügyi, de oktatásszervezési kérdés is. Ha a tavalyi számokból indulunk ki, a nagyjából 67 ezer érettségiző mellett 50 ezer szakmai vizsgára váróval is számolnia kell a kormánynak.

Az igazán lényeges szempont azonban az, hogy

nem csak az érettségizők és az őket felkészítő tanárok kitettsége jelentős. Az óvodai és az általános iskolai dolgozók kimondottan nehéz és érzékeny helyzetben vannak – annál is inkább, mert a kormányzat felhagyott a rendszeres teszteléssel, illetve – ígéretei ellenére – nem szerepelteti intézményeink munkavállalóit az oltási preferencialistákon.

Az utóbbi hónapokban egyre halmozódnak azok a tudományos bizonyítékok, amelyek szerint az általános iskolás és óvodás korú gyermekek az eddig gondoltnál sokkal hatékonyabban terjesztették a vírust – amihez hozzájárulnak a most terjedőfélben lévő, új, elsősorban a fiatalokat, gyerekeket fertőző vírustörzsek is. (Lásd például a Qubit ezzel kapcsolatos cikkét.)

A fenti okokból az oktatási intézmények prioritási listán történő megjelenése nem csupán a kollégák érdeke, de az egész társadalomé is.

Reméljük, hogy Orbán Viktor és tanácsadói a következő napokban kiemelten és a tágabb összefüggéseket is érintve foglalkoznak majd ezzel a problémával.

[frame]

Csatlakozz hozzánk – együtt elhozzuk a változást! Hajrá PDSZ!

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldala

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »